Koalicija

Programski sporazum u Malom Lošinju: HDZ i partneri pridobili IDS i HNS

P. N.

Mario Kamalić, Elvis Živković, Damir Mlacović, Ana Kučić, Anto Nedić, Andrino Maglievaz i Boris Adžić na jučerašnjoj presici

Mario Kamalić, Elvis Živković, Damir Mlacović, Ana Kučić, Anto Nedić, Andrino Maglievaz i Boris Adžić na jučerašnjoj presici

Koalicija HDZ-HRAST-HSS-HKDU-SU s koalicijom IDS/HNS potpisala je Programskisporazum i imat će većinu u novom sazivu Gradskog vijeća Malog Lošinja, čija je konstituirajuća sjednica sazvana za danas. Za predsjednika Gradskog vijeća predložit će Elvisa Živkovića (IDS)



S ciljem formiranja većine i zajedničkog djelovanja u radu Gradskog vijeća Grada Malog Lošinja, koalicija HDZ-HRAST-HSS-HKDU-SU koja je na proteklim izborima osvojila šest vijećničkih mjesta potpisala je Programskisporazum s koalicijom IDS-HNS koja će u novom Gradskom vijeću, čija je konstituirajuća sjednica sazvana za danas, imati dva vijećnika. Polazeći od programskih opredjeljenja, svi potpisnici Programskog sporazuma prihvatili su formiranje vlasti s ciljem boljitka i unapređenja demokracije te gospodarskog, socijalnog i kulturnog napretka Grada Malog Lošinja. Zahtjevi oko kojih su se suglasile sve strane iznesene su na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, a tiču se raznih područja djelovanja – od komunalne infrastrukture, prometa, kulture do zaštite okoliša i organizacije mjesnih odbora.



Gradonačelnica Ana Kučić je pozvala sve izabrane vijećnike da pokažu odgovornost prema građanima koji su ih izabrali i da se ispred stranačkih interesa postavi interes Lošinja.


– Iza nas treba ostaviti riječi koje su pale u kampanji, treba biti jasno da svi i dalje moramo raditi na dobrobit Lošinja i naših sugrađana. To želimo neopterećeni ideološkim ili bilo kakvim drugim podjelama, uvijek spremni za suradnju na jedan civilizirani i demokratski način. Tijekom kampanje svi smo imali približno jednake predizborne programe, što je još jedan razlog zašto svi zajedno, otvorena srca i otvorena uma, trebamo surađivati i zajedno realizirati različite programske situacije. Smatram da je takvo polazište najbolje za ostvarivanje svih naših ciljeva, poručila je gradonačelnica Ana Kučić.





Spektar projekata


U programskom sporazumu navodi se da će se u idućem četverogodišnjem razdoblju posebna pozornost posvetiti intenziviranju radova na izgradnji stanova za dugoročni najam kojima se potiče ostanak mladih obitelji u malim mjestima i na otocima, u suradnji sa županijskom Lučkom upravom radit će se na osiguravanju dostatnog broja komunalnih vezova za građane te komercijalnih vezova za privatne iznajmljivače, da će se predvidjeti mogućnost izgradnje novog doma za stare i nemoćne osobe s posebnim naglaskom na hospicij, te raditi na realizaciji infrastrukture za gospodarsku zonu Kalvarija.


Također, potpisnici Sporazuma obvezali su se raditi na uređenju autobusnog kolodvora sa svim pripadajućim sadržajima, aktivnije povlačiti sredstva iz Europskih fondova te osnovati Odjel za EU fondove, raditi na realizaciji projekta izgradnje Pomorskog muzeja te istodobno s tim osnovati etnografsko-sakralnu zbirku u Nerezinama. Obvezuju se nastaviti razvijati ekološki sustav odvojenog prikupljanja otpada, valorizirati staru gradsku jezgru, poticati na korištenje obnovljivih izvora energije, revitalizirati poljoprivredu, aktivnije raditi na problemu alohtone divljači te posebnu skrb posvetiti starijima i braniteljima.


Volja birača


Anto Nedić, predsjednik malološinjskog HDZ-a i novoizabrani dogradonačelnik u ime Koalicije HDZ-HRAST-HSS-HKDU-SU rekao je da je zadovoljan potpisanim sporazumom te kako vjeruje da će kvalitetno surađivati i zajednički realizirati programe.


– Poštujem i podržavam volju birača koji su na izborima povjerili natpolovičnu većinu Ani Kučić kao gradonačelnici, te najveći broj gradskih vijećnika koaliciji HDZ-a i partnerima. Smatram da imaju potpuno pravo formirati većinu. Zahvaljujem što su predložili i podržali da naš Elvis Živković bude kandidat za predsjednika Gradskog vijeća, te uz uvjet realizacije Programskog sporazuma, imaju moju podršku, rekao je Andrino Maglievaz, predsjednik malološinjskog IDS-a i nositelj koalicijske liste IDS-HNS.


Preuzeti odgovornost


Damir Mlacović, predsjednik lošinjskog HNS-a, također je izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom.


– Ova suradnja na lokalnoj razini vremenski se poklapa sa suradnjom HNS-a i HDZ-a na državnoj, odnosno parlamentarnoj razini i sa participiranjem HNS-a u Vladi Republike Hrvatske. Suradnja na državnoj razini daje dodatni legitimitet i značaj našoj programskoj suradnji na lokalnoj razini, ali nije ona bila pokretač i motiv za suradnju koju vam danas predstavljamo, ni u kojem djelu nije utjecala na nju, već je glavni motiv ove programske suradnje realizacija projekata i rješavanje problematike koja opterećuje ljude naših otoka. Spremni smo zajedno s ostalim partnerima preuzeti odgovornost i participirati u realizaciji tih projekata. Ulaskom u ovu suradnju dajemo podršku kontinuitetu razvoja i realizaciji projekata na našim otocima i jasno se distanciramo od jeftinog populizma i destruktivizma koji nam se kao alternativa nudi – rekao je Mlacović.


– U ovu suradnju ulazimo s ciljem nastavka realizacije projekata, ali isto tako i s ciljem da zajedno s partnerima pokrenemo promjene koje moraju rezultirati efikasnijim, transparentnijim, racionalnijim i učinkovitijim radom Grada i njegovih institucija. Nećemo zatvarati oči pred problemima i izazovima i ignorirati ih, već ćemo našim partnerima ukazivati na njih, ali i nuditi rješenja da ih u partnerskom ozračju rješavamo – rekao je Elvis Živković, kandidat za predsjednika Gradskog vijeća Malog Lošinja.