Šutjeti i trpjeti

Problemi na Rabu: Turisti parkiraju na privatnim terenima, vlasnici bespomoćni

Ivor Balen



RAB Kolona vozila u smjeru od Barbata prema gradu zna se protegnuti i na nekoliko kilometara, osobito kad loše vrijeme i nemogućnost da se otiđe na more dovedu do toga da većina turista krene prema gradu. Potvrda je to da je ovo vrlo vjerojatno rekordna sezona kada je u pitanju broj gostiju, ali i da su prometna rješenja na Rabu prilično nepovoljna – gotovo svi putevi vode preko centra i tamo se stvaraju velike gužve. Turisti su nervozni, a domaći stanovnici često se susreću s problemom da im se gosti parkiraju na privatna parkirališta. Ovaj problem je vrlo frustrirajući, tim više što se malo što može učiniti da se takva parkiranja spriječe.


Šutjeti i trpjeti


– Očito se radi o rupi u zakonu kada je riječ o parkiranju nekulturnih i bezobraznih turista na privatnim terenima. Ako se zove policiju, oni ne učine ništa. Pauk, odnosno komunalna tvrtka Dundovo, ne žele uopće dolaziti, jer to nije njihov problem. I na kraju, ispada da gosti od nas rade budale, a mi bismo trebali šutjeti i trpjeti, jer im se ne može naplatiti nikakva kazna, kaže Rabljanka Irena Ivić koja se susreće s ovim problemom.U nekim dvorištima uz cestu stoje natpisi »privat parking«, što ponekad ima efekta, a ponekad nema. Po najvećim gužvama, kada je teško pronaći slobodno mjesto za automobil, a i ako ga se pronađe je skupo, jer sat stoji i do 12 kuna, gosti se ne libe parkirati gdje god stignu. Možda natpis ne primijete, možda ga ni nema, a možda ih jednostavno nije briga. Ako se na automobil ostavi upozorenje, taj se više neće parkirati, ali hoće netko od tisuća drugih…

– Prometni redar i komunalno društvo u ovakvim slučajevima ne mogu ništa. Po meni bi policija trebala reagirati. Netko ti je ušao u privatni posjed nedozvoljeno, to bi trebala biti svetinja. Ovakvih problema ima u svakom gradu, pa i kod nas. Naši prometni i komunalni redari provode Odluku o komunalnom redu i Zakon o sigurnosti prometa na cestama, dakle na javnim površinama, kao pomoć i produžena ruka policiji. Za privatno vlasništvo nisu zaduženi, kaže pročelnik za komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Raba Matko Krstačić.


Privatna tužba


Na Rabu se često može čuti kritika da se gostima sve dopušta, što je u neku ruku i razumljivo jer otok gotovo isključivo živi od turizma. S druge strane, pogotovo oni koji se ne bave iznajmljivanjem, primijećuju i loše navike gostiju. Problem s parkiranjem, koji se provlači iz sezone u sezonu, očito je jedan od onih s kojim su se Rabljani gotovo pa pomirili, o čemu svjedoči policijska statistika.




– Policijska postaja Rab tijekom ovogodišnje turističke sezone nije zaprimala dojave o parkiranju vozila stranih registarskih oznaka u privatnim dvorištima bez dopuštenja vlasnika. Sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, u takvim slučajevima policijski službenici mogu utvrditi identitet osobe koja je vozilo parkirala na tuđem posjedu, a taj podatak bi oštećeni vlasnik naknadno mogao koristiti u privatnoj tužbi zbog ometanja posjeda, kažu iz Ureda načelnika Policijske uprave Primorsko-goranske.


Ograde i rampe


Također napominju da policijski službenici, s obzirom da se radi o privatnom posjedu, ne mogu primijeniti odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ali ni Kaznenog zakona budući da takav događaj ne ostvaruje obilježja kaznenog djela narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora.


– Vlasnici objekata, dvorišta i privatnih parkirališta, koji se smatraju oštećenima u ovakvim ili sličnim događajima, imaju mogućnost rješavanja problema sporazumno s vlasnicima vozila te podizanja privatne tužbe zbog ometanja posjeda, zaključuju iz Policijske uprave.


S obzirom da se radi o pokretnini i svaki put drugom počinitelju, jasno je da takva tužba nema nikakvog smisla. Drugim riječima, čini se da je vlasnicima privatnih parkirališta ostalo da ispišu goleme upozoravajuće natpise i opreme parkirališta ogradama, rampama ili onemoguće parkiranje na neki drugi način.