Dan rapske plovidbe

Prihod od prve plovidbe za Slavoniju

Alenka Juričić Bukarica

Od sutra se primjenuje i sezonski red plovidbe kao i sezonske cijene prijevoza



RAB » Rapska plovidba sutra, 1. lipnja, slavi pedeset i prvi rođendan, a ove se godine slavi i 40 godina održavanja putničke brodske linije Rab – Lun koju sada održava brodica Maslina. Uz samo obilježavanje velike obljetnice počinje primjena sezonskog reda plovidbe s prvom linijom iz luke Mišnjak u 5 sati, a posljednjom iz luke Stinica u 24 sata. Ovogodišnje slavlje, Rabljani su, inače posvetili stradalima u poplavama u Slavoniji.


   – U dosadašnjoj tradiciji obilježavanja 1. lipnja, prva linija od kopna do otoka bila je besplatna. Ove godine naplaćivat će se po važećim cijenama, s time da će prihod prve linije u akciji »Hrvatska pomaže« biti uplaćen kao pomoć poplavljenim područjima Slavonije. Inače, mi smo već uplatili novčanu potporu, a nastojimo pomoći i tako što sva vozila, koja voze pomoć od otoka za Slavoniju, imaju besplatan prijevoz trajektom. Kao što je do sada bilo uobičajeno, prvi osobni automobil koji se ukrca na trajekt u luci Stinica, dobit će prigodni dar od zapovjednika trajekta, najavio je Dragan Andrić, direktor Rapske plovidbe te podsjetio kako je sve ustvari počelo.


   Duga tradicija otočkog brodara stasala je iz prvog povezivanja Raba s kopnom tadašnjim brodom Čutin. Tijekom godina mijenjale su se polazišne luke pa se tako plovilo od luke Rab, luke Pudarica i sada luke Mišnjak na otoku, te od luke Jablanac i sada luke Stinica na kopnu. Rapska plovidba sada ima četiri trajekta. To su Rab, Sveti Kristofor, Sveti Marin i Barbat, a prije toga plovili su još Čutin, Jablanac, Rabljanka, Jadranka i Otoci.




   – U toj bogatoj povijesti, kako prijevoza tako i trajekata, do današnjih dana je prevezeno blizu 29 milijuna putnika i preko 9 milijuna svih kategorija vozila. Uz djelatnike na kopnu, sve su to odradili pomorci Rapske plovidbe prkoseći često puta podvelebitskim burama i uvijek sa spoznajom da su servis otočnom stanovništvu i gospodarstvu, istaknuo je direktor Rapske navodeći kako sa sezonskim voznim redom počinje i primjena sezonskih cijena, koje se, međutim, nisu mijenjale u odnosu na lani. Primjena sezonskih cijena važi od 1. lipnja do 30. rujna.


   Inače, u Rapskoj su podsjetili kako su tijekom prošlogodišnje proslave Blagdana sv. Nikole predložili da Rabljani postave spomenik rapskom pomorcu jer je poznata bogata povijest rapskih brodova i rapskih pomoraca koji su plovili po svim morima svijeta.    – Nadamo se da će doći do realizacije ove inicijative, zaključio je Andrić.