Gosti na plantaži

Priča o krčkom smilju putuje u daleku Kinu

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Delagacija kineskog Ministarstva poljoprivrede i njegove Agencije za film i medije obišla je plantažu tvrtke Natura Consulting te snimala materijal za dokumentarac o hrvatskoj poljoprivredi



Da se mirisi otočnoga smilja »čuju« nadaleko – poznata je činjenica. A da se miomirisna čarolija eteričnih ulja te iznimno cijenjene biljke osjeti sve do Kine, dosad ipak nismo znali, ali smo jučer doznali, nakon što smo svjedočili dolasku na Krk brojne delegacije kineskog Ministarstva poljoprivrede, odnosno njegove Agencije za film i medije. Domaćin »poljoprivredno-medijskom izaslanstvu« najmnogoljudnije zemlje svijeta jučer je bio Ante Vičević, jedan od suvlasnika tvrtke zaslužne za nastanak velike farme smilja pored Omišlja, prostranog plantažnog kompleksa uređenog na osami najsjevernijeg dijela tog otoka s kojeg već nekoliko godina na svjetsko tržište dolaze iznimno kvalitetni prirodni proizvodi i mirisni pripravci.


Kineska delegacija u višednevnom obilasku naše zemlje boravi u cilju intenziviranja međudržavne suradnje i poticanja trgovine poljoprivrednim proizvodima. U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede naše zemlje, predstavnici kineske državne Agencije i s njima združeni novinari tako obilaze i upoznaju lokalne proizvođače njima zanimljivih poljoprivrednih proizvoda, snimajući pritom priloge koji će, objašnjavaju, potom biti uklopljeni u polusatni dokumentarni film o hrvatskoj poljoprivredi te kinesko-hrvatskoj agrikulturnoj suradnji, otkrila nam je jedna od članica delegacije.


Osamhektarski nasad


Tijekom jučerašnjeg obilaska i razgleda osamhektarskog nasada te cijenjene, a u svijetu i tražene eterične biljke, suvlasnik tvrtke Natura Consulting dobio je priliku svojim, za uzgoj i preradu smilja vrlo zainteresiranim posjetiteljima, predstaviti sve faze uzgoja te mediteranske biljke i procese njene prerade, odnosno destilacije eteričnog ulja i hidrolata (mirisne vodice). Upravo te proizvode spomenuta tvrtka provodi u destileriji podignutoj uz samu plantažu.




– Čast nam je ugostiti ovako važne i ugledne goste čiji dolazak, kao i sam interes koji su iskazali za ovo čime se ovdje bavimo, govore sami za sebe – rekao je Vičević. Proizvodnjom eteričnog ulja i hidrolata na ovom se lokalitetu bavimo od 2016. godine, a proizvodi koje dobivamo preradom cvjetova s 350 tisuća ovdje zasađenih sadnica, traženi su i cijenjeni u cijelom svijetu, ističe jedan od suosnivača tvrtke sa sjedištem u Puntu.


Turisti i izletnici


– Svjetsko tržište pokazuje sve veći interes za smiljem s ovih prostora, naročito za vrstom Helicrisum italicum (Roth) ili bolje rečeno za destiliranim eteričnim uljem koje se od njega dobiva, a najčešće se koristi u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, objasnio je Vičević, dodajući da je eterično ulje smilja postalo neizostavnim čimbenikom sve popularnije aromaterapije. Natura Consulting nedavno je imao priliku predstaviti svoje proizvode u Šangaju, na Međunarodnom sajmu poljoprivrednih proizvoda.


S obzirom da je golema i iznimno atraktivna plantaža tvrtke Natura Consulting smještena na našem najturističkijem otoku, također je važno spomenuti i to da je taj nasad postao mjestom obilska i razgleda brojnih turista. – I ne samo njih, kaže Vičević, napominjući da planatažu iz mjeseca u mjesec sve češće posjećuju i brojni mališani iz cijele regije, najčešće predškolci i osnovci iz vrtića i škola koji nose »eko« prefiks. Uz djecu koja nas posjećuju s edukativnim ciljem, gotovo smo svakodnevno na raspolaganju i brojnim ljetnim posjetiteljima koji s velikim interesom obilaze našu plantažu i destileriju te koji u našoj proizvodnji i proizvodima koje stvaramo nalaze idealan suvenir i podsjetnik na svoj ljetni odmor na ovom otoku, zaključio je Vičević.


Litra ulja 1.200 eura


Za jednu litru ulja treba vam 500 do 600 kilograma smilja. Koliko je to posla za samo bocu ove cijenjene, tražene, mirisne, ali i ljekovite tekućine, pokušajte si predočiti sami, ali ono što taj i toliki posao ipak čini interesantnim, pa na koncu i isplativim, jest činjenica da se litra tog ulja, naravo kvalitetnog, danas prodaje po cijeni od 1.200 eura, rekao je Vičević. Na litru ulja dobije se i oko 150-200 litara hidrolata, također uporabno vrijednog produkta koji se ipak znantno manje cijeni i plaća – litra te mirisne vodice plaća se po cijeni od stotinjak kuna.