Sutra aktualna javna tribina

Pretjerani izlov ribe ugrozio ekosustav Paškog zaljeva

Vesna Karavanić

Paški zaljev treba očuvati zbog specifičnosti ekosustava / Foto: PIXSELL

Paški zaljev treba očuvati zbog specifičnosti ekosustava / Foto: PIXSELL

Paški je zaljev zbog svog položaja i oblika jedno od najvažnijih mrijestilišta u području Podvelebitskog kanala, te je njegovo očuvanje kao takvog presudno za šire područje, ističu u SRD-u Orada



PAG Sutra u Kneževom dvoru, s početkom u 17.30 sati, SRD Orada organizira aktualnu javnu tribinu pod nazivom »Budućnost Paškog zaljeva«. Tribina će svakako biti zanimljiva, tim više što su svoj dolazak najavili predstavnici Ureda za ribarstvo i Ribarska inspekcija iz Zagreba.


   – Paški zaljev jedinstven je na Jadranu. Nažalost, danas smo svjedoci toga da su njegova bogatstva sve dalja prošlost. U budućnosti, paška djeca neće znati prepoznati ribu. Vrijeme je da se stvari promijene. Dođite, poslušajte i podržite nas u namjeri da zaštitimo svoje najveće bogatstvo. Naši stari su ga čuvali za nas, učinimo i mi to za svoje potomke!, poručuju članovi SRD-a »Orada«.


   Naime, na godišnjoj skupštini »Orade« raspravljalo se o dugogodišnjem problemu uništenja ribljeg fonda Paške vale, o čemu su prije nekoliko godina izvijestili mnoge instance, ali odgovora nije bilo. Članovi SRD-a Orada na adrese nadležnih institucija uputili su dopis u kojem ih upozoravanju na problem zaštite ribljeg fonda u paškoj vali. U dopisu, između ostalog, navode:   

Plivarice sa šabakunom


»Posljednjih godina primjećujemo je da je riblji fond u Paškom zaljevu sve manji. Uzrok toj pojavi nesumnjivo je u pretjeranom izlovu ribe te u nepridržavanju zakonskih propisa RH. Profesionalni ribari, svojim plivaricama i ribarskim koćama, ne pridržavaju se propisa i kvota koje su im određene zakonom.




Plivarice i koće opremljene su mrežom »šabakun«, alatom koji je namijenjen ulovu plave ribe, dok se u Paškom zaljevu događa suprotna stvar, te ribari love nenamjenski ulov, bijelu ribu. Ovo ne samo da je u suprotnosti sa zakonima RH, već doprinosi ubrzanom uništavanju cjelokupnog ekosustava Paškog zaljeva. Određena mjesta i »brakovi« na kojima se riba razmnožava devastirani su i krajnje je vrijeme da se nešto poduzme.


   Paški je zaljev zbog svog položaja i oblika jedno od najvažnijih mrijestilišta u području Podvelebitskog kanala, te je njegovo očuvanje kao takvog presudno za šire područje.   


Poznato je da je u Paškom zaljevu dosta intenzivan izlov školjkaša, što je u proteklim godinama uzrok izumiranju i nestajanju pojedinih vrsta. Posebnim pravilnikom određeno je da je izlov školjaka moguć samo na mjestima koja su određena za monitoring, a to su: Zapadna obala Istre, Kanal Sv. Ante u Šibeniku, Malostonski i Kaštelanski zaljev. Iz navedenoga vidljivo je kako su radnje koje se odvijaju u Paškom zaljevu nezakonite. Jedna od zakonom zaštićenih vrsta školjkaša, periska, biva sustavno uništena potezanjem mreže »šabakun«.



Provođenje zakona


U svrhu obnove ribljeg fonda kao važnog gospodarskog i turističkog čimbenika, te očuvanja Paškog zaljeva kao specifičnog ekosustava, smatramo opravdanim poduzimanje određenih mjera zaštite, a u prvom redu provođenje zakona«, naveli su iz SRD-a Orada ne bi li, dok još ima vremena, spriječili sustavno i nekontrolirano izrabljivanje podvodnog života u Paškoj uvali.


   Već tada su članovi SRD Orada predložili da se s ovom problematikom ide u medije i naveli kako se treba ugledati na lastovske ribare ili one u Makarskoj koji su uspjeli u tome da se poveća oko za izlov škampa te sada imaju najvećeg lovnog škampa u Hrvatskoj.


   Također, u Šimunima postoji jedino iskrcajno mjesto, što znači da je svatko tko iskrca ribu bilo gdje drugdje – učinio to ilegalno. Nadležnost policije je mala, budući da ona ribarskoj inspekciji proslijeđuje prijavu, kažu članovi Orade, naglašavajući da je u paškom akvatoriju zabranjen ulov školjki, da je u paškoj luci zabranjeno bacanje poponi i u lukama zabranjen ulov, te su zaključili kako je potrebno ujedinjeno raditi po ovom problemu te se povezati s r ribarima iz Novalje kako bi zajedničkom akcijom zaštitili riblji fond paške vale dok ne bude kasno.