Čelnici krčke Općine Baška posjetili istraživačko-edukacijski centar u Belom na otoku Cresu

Preseljenje supova iz Ekocentra Beli u Bašku neće teći glatko

Mladen Trinajstić

Unatoč našoj neupitnoj dobroj volji i želji da na području Baške dobijemo tako vrijedan i tržišno zanimljiv sadržaj, na putu ostvarenja te zamisli stoje i neke zapreke, mahom tehničke, formalnopravne, a moguće i financijske barijere koje neće biti lako prevladati, kaže Hajrudin Mulaosmanović 

BAŠKA -  Vodstvo Općine Baška odnosno općinski načelnik Toni Juranić i njegov zamjenik Hajrudim Mulaosmanović posjetili su creski istraživačko-edukacijski centar »Caput Insulae Beli«, a sve kako bi, u neposrednom kontaktu s njegovim voditeljem dr. Goranom Sušićem, izvidjeli i usuglasili mogućnost realizacije preseljenja tog međunarodno poznatog kompleksa namijenjenog zaštiti, izučavanju i oporavku bjeloglavih supova na područje općine Baška. Nakon što je na nedavnoj sjednici bašćanskog Općinskog vijeća dr. Sušić članove tog tijela upoznao sa svojom, sad očito već konačnom nakanom zatvaranja ekocentra na otoku Cresu, inicijativa usmjerena seljenju kompleksa u ovo krčko mjesto ozbiljno je zaintrigirala Bašćane koji u takvim sadržajima prepoznaju vrijedne elemente zaštite prirode i populacije supova, ali i nemale promotivno-ekonomske koristi koje bi iz takvih sadržaja mogla dobiti turistička ponuda Baške i otoka Krka.   

Ispitivanje mogućnosti




– Nakon inicijalnog upoznavanja s dr. Sušićem i njegovim planovima, intenzivirali smo radnje vezane uz ispitivanje mogućnosti operacionalizacije udomljivanja te institucije na području općine Baška, prenio nam je jučer Hajrudin Mulaosmanović. Ipak, problematika ugošćivanja centra koji uskoro zatvara svoja vrata na otoku Cresu nije tako jednostavna. Unatoč našoj neupitnoj dobroj volji i želji da na području Baške dobijemo tako vrijedan i tržišno zanimljiv sadržaj, na putu ostvarenja te zamisli stoje i neke zapreke, mahom tehničke, formalnopravne, a moguće i financijske barijere koje neće biti lako prevladati, posebice ne u rokovima koje creski orintolozi pred nas stavljaju, dodao je Mulaosmonović.



Baška, koja nije jedina opcija u planovima preseljenja creskog eko-centra, (stoji u pismu namjere koje je dr. Sušić čelništvu Općine Baška dostavio još u srpnju) odabrana je kao jedan od najpovoljnijih lokaliteta mogućeg preseljenja, već i zbog toga što se ondje nalazi orintološki rezervat Kuntrep. Druga je opcija otok Prvić koji je uz otok Cres i Plavnik prostor na kojem obitava najveća i najbrojnija kolonija supova. Predstavnici Eko-centra drže da bi upravo na tom području, posebice u zoni visoravni iznad Jurandvora te obližnje Stare Baške, vrlo brzo mogli uspostaviti trajna hranilišta supova te urediti lokalitete za njihovo puštanje na slobodu nakon oporavka.





Doznali smo kako Ekocentar (koji bi u budućnosti trebao poslovati kao profitno zasnovana tvrtka unutar javno-privatnog pratnerstva s bašćanskom lokalnom samoupravom) svoje aktivnosti kani razvijati na području zone Zakam, mjestu nekadašnjeg ilegalnog deponija koji je bašćanska uprava sanirala prije nekoliko godina. 


  Državno zemljište


Prije konačne odluke o tome ulazimo li u projekt ili ne, moramo vidjeti što sve ekocentru treba u pogledu infrastrukture, posebice struje i vode odnosno jesmo li tražene uvjete uopće u mogućnosti ispuniti. S obzirom na to da na tom, od naselja dislociranom području, infrastrukture nema, prije donošenja konačne odluke moramo s nadležnima izvidjeti mogućnost dovođenja potrebnih komunalnih sadržaja do tog područja, naglasio je Mulaosmanović dodavši kako to nije jedina dvojba oko koje ovih dana rade nadležne službe bašćanske lokalne uprave. 



 Prilikom posjeta ekocentru Beli od njegova smo voditelja zatražili da nam dostavi idejni ili neki drugi konkretniji projekt sadržaja koji bi bili izgrađeni na nekoliko hektara zemljišta u zoni Zakam, a sve kako bismo temeljem tehničkih parametara došli do konkretnijih saznanja o tome što bi Općina trebala napraviti te, naravno, koliko bi to koštalo. Vjerujem da ćemo uskoro znati o čemu ovdje zapravo govorimo te da ćemo temeljem tih saznanja uskoro moći donijeti konačnu odluku, zaključio je bašćanski donačelnik Mulaosmanović.



   – Možda još većim i nepremostivijim problemom mogla bi se pokazati činjenica da je to zemljište u državnom, a ne u vlasništvu Općine Baška. Spremni smo pokrenuti razgovore s nadležnim državnim tijelima oko njegova korištenja, ali nisam siguran da se takva procedura može zgotoviti unutar skučenih rokova od samo nekoliko tjedana ili mjeseci, kako to traže predstavnici Eko-centra Beli, zaključio je Mulaosmanović dodajući kako će o tom pitanju biti govora već na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća, a sve kako bi se u čim skorijem roku predstavnicima creskog centra dao konačan odgovor je li Baška opcija u planovima njihova preseljenja, ili nije.