Nerezine

Premijera filma o glazbenoj baštini: Talijan snimio film o sviračima mijeha

Anja Tomović

Glazbenik i muzikolog Paolo Vinati koji već godinama i sam sudjeluje na festivalima u Nerezinama i Orlecu snimio je dokumentarni film o sviračima mijeha s Lošinja i Cresa



NEREZINE  Inspiriran višegodišnjim održavanjem Međunarodnih otočnih festivala mijeha (meha), u Nerezinama je predstavljen dokumentarni film o sviračima mijeha s otoka Lošinja i Cresa. Talijanski glazbenik i muzikolog Paolo Vinati već godinama i sam sudjeluje na festivalima u Nerezinama i Orlecu, a oduševljen manifestacijom u kojoj je i sam posredovao prilikom dolazaka raznih talijanskih izvođača  tradicionalne glazbe, odlučio je stvoriti film koji promovira važno tradicijsko bogatstvo arhipelaga. Autentičnost filma potvrđena je snimkama javnih nastupa te kadrovima svakodnevnice otočana Jordana Kučića iz Beleja, Ivana Mužića i Maria Mužića iz Orleca, Daria Kučića iz Osora, Dinka Mlacovića iz Lubenica i Dinka Zorovića iz Nerezina. 


Posebna pozornost prilikom snimanja filma posvećena je samoj tehnici sviranja, što je i temelj budućeg podučavanja sviranja. Film je dostupan na internetu, a svaki njegov dio također je dostupan za korištenje.


Na premijernoj projekciji u hotelu »Televrin« nastupili su svirači mijeha Dario Kučić i Mario Mužić, s plesačima folklornih društava iz Nerezina i Orleca. Film izrađen uz sponzorstvo Grada i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Hotela Televrin, Lošinjske plovidbe Turizam i Primorsko goranske županije, autor Paolo Vinati planira predstaviti i na nizu festivala etno glazbe. Inače, Međunarodni festival meha počeo je prije četiri godine, a cilj je bio i ostao predstaviti glazbenu povijest cresko-lošinjskog arhipelaga čija se reputacija proširila i do susjednih zemalja.

Međunarodni festival


Na ovogodišnjem festivalu, koji će se održati 28. i 29. svibnja u Nerzinama i Orlecu, nastupiti će i izvođači iz Italije, Slovačke, Istre i drugi, koji će svojim jedinstvenim, autentičnim nastupom predočiti slušateljima viziju svog zavičaja.