Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Cjelodnevno druženje

foto Predsjednica u obilasku Krka izazvala golemo zanimanje ne samo domaćih, nego i turista

Foto Ivica Tomić
Foto Ivica Tomić
Autor:
Objavljeno: 17. srpanj 2019. u 19:27 2019-07-17T19:27:00+02:00

KRK - Rekonstrukcija prometne mreže s naglaskom na izgradnju središnje spojne četverotračne prometnice, povratak Bašćanske ploče u Jurandvor kao i što je moguće brža decentralizacija tri su glavna zaključka nakon cjelodnevnog druženja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović sa sedam predstavnika jedinica lokalne samouprave na otoku Krku.

Iznimno slojeviti, bogati program bio je i dio njezinog duga, kako je istaknula sama predsjednica Grabar Kitarović, jer u prethodnim je dolascima posjetila skoro sve druge dijelove Primorsko-granske županije.

​Prema protokolu, točno u 10 sati predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović stigla je u Krk gdje su je dočekali gradonačelnik Krka Dario Vasilić i dožupanica Primorsko-goranske županije Marina Medarić. Nakon brojnih zastajkivanja zbog zajedničkog fotografiranja, a izazvala je i golemo zanimanje ne samo domaćih nego i stranih turista, susret sa svim čelnicima jedinica lokalne samouprave otoka Krka održan je na ugodnoj terasi hotela Marina.

U uvodnim dijelu gradonačelnik Krka Vasilić istaknuo je brojne iskorake otoka Krka, od najviše razine zbrinjavanja otpada do činjenice da su zahvaljujući visokom standardu bez bez nezaposlenih i kao takvi privlačni za doseljavanje sve većeg broja ljudi koji na Krku pronalaze posao i svoj novi dom.

predsj2
Predsjednica na Krku / Foto Ivica Tomić

- A sve to činimo iz jednostavnog razloga: jer o svim temama važnim za razvoj otoka, od infrastrukturnih pitanja do turizma, raspravljamo tako da na kraju zaključke donosimo - konsenzusom. Naprosto otok se tako dobro razvija jer nas krasi - zajedništvo, naglasio je Vasilić.

 z dominantne teme povezane uz turizam, načelnik općine Dobrinj Neven Komadina izložio je problem s razvojem lječilišnog turizma u Melinama, kojem je zapreka birokratko nerazumijevanje konkretne situacije, kao što je pohvalio i predsjedničino zalaganje na decentralizaciji.

- Svi nekadašnji strahovi od decentralizacije danas su suvišni. Decentralizacija je naprosto ključ razvoja Hrvatske i svim ću se snagama zalagati da se čim prije provede, istaknula je Grabar Kitarović u odgovoru Komadini dok je problem nove magistralne otočne ceste prepušten ministru Olegu Butkoviću koji, iako najavljen, zbog obaveza u Zagrebu "Krčkom predsjedničkom summitu" nije mogao prisustvovati.

Posjet je nastavljen obilaskom Biskupije i ostalih sakralno-povijesnih znamenitosti jednog od najvažnijih otočnih gradova Jadrana. Domaćin je dakako bio biskup Ivica Petanjak, da bi se kasnije sve preselio u GP Krk, s oko 850 zaposlenih jednu od najvećih hrvatskih građevinskih tvrtki.

Direktor Josip Purić predsjednici je izložio razvojne planove, obiđena je nova betonara, ali kao gorući je problem istaknut stalni nedostatak radne snage koji se, kako su oboje zaključili, ne može rješavati povremenim uvođenjem uvoznih dozvola za određeni broj stručnih radnika.

U sasvim drugačijem se svijetlu odvijala posjeta Vrbniku. Već na susretu u Krku načelnik te općine na istočnoj obali otoka Dragan Zahija istaknuo je kako oni ne samo da imaju razvijenu poljoprivredu, nego zahvaljujući toj djelatnosti na koju se žali najveći dio hrvatskih ratara i stočara, imaju i jako dobar - opći standard.

​Doček vinara, maslinara i proizvođača sira upriličen u čast predsjednici, bio je u kušaonici PZ Vrbnik gdje su se okupili najnagrađivaniji poljoprivredni proizvođači s otoka Krka. Domaćin je bio direktor PZ Vrbnik, ugledni enolog Marinko Vladić, a predsjedničino poznavanje proizvodnje pršuta i sira bilo je uistinu - dojmljivo.

Ne da paušalno poznaje tu tematiku, nego je do u detalje upoznata primjerice sa zaštitom izvornosti pojedinih apsolutno hrvatskih poljoprivrednih proizvoda. Ono što je kao jedan od svojih prioriteta istaknula Grabar Kitarović naglasak je na zaštiti hrvatskih proizvoda iz te domene, odnosno umanjenje današnje favorizacije uvoza hrane.

​Posjet predsjednice Grabar Kitarović završio je u Omišlju, u postrojenju JANAF-a koje se zadnjih godina permanentno razvija da bi danas dosegnulo kapacitet skladištenja od 1,5 milijuna "kubika", u ovom trenutku dizelskog goriva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.