Cesta koja nikamo ne vodi

Prečica do Plodina zapela na čestici krčke trgovačke tvrtke

Mladen Trinajstić

Zbog vlasničkih odnosa spojna cesta koja povezuje dvije prometnice u Poslovnoj zoni »Sveti Petar« u svom je središnjem dijelu neprohodna, pa je Grad Krk pokrenuo postupak izvlaštenja, no bez uspjeha, i sada je sve u rukama Ministarstva pravosuđa 



KRK » Jedan od projekata koji je, ne toliko zbog svojeg značaja koliko smislenosti i tempa realizacije »zapeo za oko« brojnim Krčanima, zasigurno je spojna cesta koja povezuje (ili je, bolje rečeno, trabala povezivati) dvije prometnice u Poslovnoj zoni »Sveti Petar« na ulazu u grad Krk. Početkom ljeta započeti radovi izgradnje kolničke veze između odvojka Ulice Stjepana Radića i Vršanske ulice, preciznije rečeno cestovnog prilaza Konzumova supermarketa s putem kojim se iz Vršanske ulice dolazi do Konzumu konkurentskog prodajnog lanca riječkih Plodina, nakon višetjednih su »radnih akcija« zaključeni na poprilično neočekivani način, izgradnjom i asfaltiranjem početka i završetka te ceste koja je u svom središnjem dijelu ostala – neprohodna. 


  Krenulo krivo


Put koji sa svoje istočne, kao i s one druge, zapadne strane naposljetku ne vodi nikamo, u jednom je trenutku bio mjesto na kojemu se unatoč ljetu i turističkoj sezoni užurbano radilo, da bi na kraju, pokazalo se, u svom nedovršenom i potpuno nefunkcionalnom izdanju napušten i nedovršen dočekao pozne jesenske tjedne. Što je ondje pošlo po krivu, tko je i zašto započeo, a tko prekinuo radove, nedavno je na sjednici krčkog Gradskog vijeća, odgovarajući na pitanje jednog od članova tog tijela, obrazložio gradonačelnik Darijo Vasilić. Ustvrđujući kako su za zastoj realizacije projekta (koji su, želeći otvoriti kolničku komunikaciju prema vrlo frekventnoj prometnici koja predstavlja glavni ulaz u Krk u dobroj mjeri »forsirali« upravo predstavnici Plodina) krivi neraščišćeni imovinskopravni odnosi na osamdesetak kvadrata tog puta, gradonačelnik je konstatirao kako su radovi na tom potezu do okončanja predviđenog postupka izvlaštenja ipak morali biti privremeno obustavljeni. 



Kao i kod drugih sličnih slučajeva, računali smo da ćemo imovinsko-pravne probleme, odnosno vlasničke sporove uspjeti riješiti tijekom postupka realizacije projekta, odnosno izgradnje ceste što se naposljetku pokazalo preambicioznim. Da to nismo očekivali, vjerojatno bismo na nekoliko mjeseci odgodili gradnju, zaključio je Vasilić, dodajući kako će završetak gradnje puta koji su u dobrom dijelu, zbog svog otvorenog interesa financirale Plodine, sad ipak morati čekati konačno razrješenje zavrzlame kojoj se, zaključuju u Gradu, polako ali sigurno sad ipak nazire kraj.





   Nedvojbeno je da poslovni subjekti, posebice oni koji poput Plodina na tom području već imaju svoje objekte, nalaze interes u izgradnji tog puta, i to temeljem važeće prostornoplanske dokumentacije. Sudski vještak građevinske struke svojevremeno je procijenio vrijednost kvadrata zemljišta na tom području na 126 eura. S obzirom da put u trenutku začetka njegove realizacije nije bio prioritet Gradske uprave, pozvali smo zainteresirane subjekte da se u realizaciju tog projekta uključe osiguravanjem razlike u iznosu kojeg za otkup takvog zemljišta Grad uobičajeno izdvaja, dakle 75 eura po kvadratu do vrijednosti koju je u ovom slučaju odredio sudski vještak. Na taj se poziv u tom trenutku odazvala jedino tvrtka Plodine koja se obvezala financirati taj projekt učešćem koje je u konačnici dosegnulo nešto više od 730 tisuća kuna. Uz milijun gradskih kuna, tako su stvoreni uvjeti financijskog zaokruženja tog, za infrastrukturno opremanje poslovne zone vrlo važnog projekta koji su, pokazalo se kasnije, na neko vrijeme zaustavili imovinskopravni problemi u vidu nemogućnosti postizanja dogovora s vlasnicima 80-tak kvadarata cestom zahvaćenog zemljišta što je u vlasništvu krčke trgovačke tvrtke, obrazložio je Vasilić.


»Secirajući postupak koji je još uvijek u tijeku, gradonačelnik je istaknuo kako je, s obzirom na nemogućnost iznalaženja zajedničkog jezika oko određivanja vrijednosti »komadića« cestom zahvaćenog zemljišta (procijenjenog na 126 eura, dok se s druge strane navodno tražio više no dvostruko veći iznos) Grad pokrenuo postupak izvlaštenja koji, objasnio je vijećnicima Vasilić, u prvom stupnju postupka na koncu nije rezultirao pravomoćnim rješenjem koje bi Gradu omogućilo ulazak u posjed spornog dijela puta. 


  Konačno rješenje


Predstavnici tvrtke koja osporava izvlaštenje, odnosno procijenjenu vrijednost kvadrata budućeg puta, žalili su se i inicirali novi postupak koji je i u drugom vještačenju donio gotovo jednaku procijenjenu vrijednost kvadrata. Potom je doneseno novo rješenje o izvlaštenju na koji se spomenuta tvrtka iznova žalila pa se predmet sad nalazi kod nadležnih u Ministarstvu pravosuđa. Oni bi, zaključuje prvi čovjek Krka, uskoro trebali donijeti konačno rješenje po kojemu će, ako nadležni potvrde prvostupanjsko rješenje o izvlaštenju, Grad napokon moći iskoristiti pravo ulaska u posjed, čak i bez dozvole vlasnika te dovršiti projekt u koji je već do sad uloženo mnogo. Gradonačelnik je istaknuo i kako je glavnina gradskih izdvajanja u tu poveznicu istočnog i zapadnog dijela poslovne zone uložena u izgradnju vodovodne, odnosno kanalizacijske infrastrukture, dok su Plodine pokrile troškove zemljanih radova, odnosno iskopa, kao i asfaltiranja same prometnice. Vasilić je, odgovarajući na pitanja vijećnika koje je, baš kao i njihove sugrađane, zaintrigirala problematika »puta koji ne vodi nikuda« obrazložio i kako su zahvati na izgradnji spojnog puta pokrenuti sukladno prethodno dobivenoj građevinskoj dozvoli, naglašavajući kako kod javnih objekata neriješeni imovinskopravni odnosi investitore na priječe u njihovu ishođenju.