Što ih žulja?

Prašnjava predsezona: Boduli gunđaju zbog radova i “bager-dobrodošlice” gostima

Mladen Trinajstić

Prvomajska razglednica iz Krka / Snimio Mladen Trinajstić

Prvomajska razglednica iz Krka / Snimio Mladen Trinajstić

Mještane, ugostitelje i turističke djelatnike posebno ljuti što su lokalnim vodstvima puna usta produljenja sezone, a zatim dozvole da se najuža središta, primjerice grada Krka i Punta, temeljito raskopaju, i to samo koji dan pred praznike



Već je postala praksa da se početak predsezonskih turističkih gibanja preklopi s početkom najintenzivnijih građevinskih i infrastrukturnih radova. (Ne)kompatibilnost tih dviju »pojava« česta je tema diskusija domaćeg stanovništva koje te »neodgodive« radove u pravilu drži dokazom nestručnosti i nesposobnosti svojih lokalnih vodstava i komunalaca.


Ovi se pak najčešće pravdaju lošim vremenskim prilikama u proteklom dijelu godine, kao i procedurom oko formiranja lokalnih proračuna i provedbe javnih natječaja neophodnih za svako »pikiranje«, kopanje i asfaltiranje. Da situacija nije drugačija ni ove godine, svjedoči svatko tko se ovih dana zatekne na Boduliji gdje se, kao i uvijek s prvim predsezonskim danima, radi i gradi »sve u šesnaest«.


Ono što suživot građevinara i »lokalaca« s jedne, te trgovaca, ugostitelja, turističkih djelatnika i samih turista s druge strane ovih dana čini još osjetljivijim i turbulentnijim no obično, jest činjenica da se građevinski zahvati uglavnom izvode u središtima mjesta, posebno dobrano raskopanih Krka i Punta.


Povezani zahvati




Tik pred prvomajske dane, bageri, kamioni, valjci i asfalteri zaposjeli su pješački potez uz krčki Veliki park, jednu od najfrekventnijih zona koja je u samo nekoliko sati, na iznenađenje okolnih ugostitelja, »pretumbana« do neprepoznatljivosti.


Što se, kako i zašto ondje radi te zašto baš sad, upitali smo netom pred odlazak u posjet iseljenicima u SAD krčkoga gradonačelnika Darija Vasilića koji je, odgovarajući, i sam priznao da je svjestan nezadovoljstva dijela lokalne javnosti koja ga je zasula pitanjima o razlozima te prekasne »graditeljske ofenzive«.


Prigovaraju i građevinari


– Nažalost, neke se stvari ne mogu ubrzati niti preskakati jer se zahvati nerijetko nadovezuju jedan na drugi. Radovi oko koprivića, odnosno pored Velikog parka pa do zone aneksa krčke robne kuće, dijelom su vezani uz one na susjednom Trgu Josipa bana Jelačića, kao i na rješavanje nekih kroničnih problema s nakupljanjem oborinskih voda u susjednim zonama. Sve to nije imalo smisla izvoditi izoliranim prekapanjem okolnih asfaltiranih ulica, napomenuo je prvi čovjek Krka.


Završna faza radova u okolnim zonama zajedno s infrastrukturnim zahvatima na objektima koji se grade i saniraju na tom području, najsmislenije je vrijeme za infrastrukturno kompletiranje tog područja, tim više što je dosadašnji asfaltni parter u zahvaćenim zonama bio dotrajao i oštećen, s mnoštvom udarnih rupa koje ćemo sad u »jednom naletu« sanirati, nastavio je Vasilić, dodavši da se oko Velikog i Malog parka gradi kolektor za zbrinjavanje oborinskih voda, kao i spoj buduće punionice elektrovozila s elektroormarićem kraj kule.



Zona oko koprivića, kultnog okupljališta Krčana, koja će biti sanirana (preasfaltirana) zajedno s okolnim kolničkim zonama, nije jedino mjesto na kojemu se u Krku već danima gradi. Prekopana je i Ulica Vlade Tomašića, glavni pristupni put do Valamarova hotela »Koralj« čiji gosti, kao i žitelji okolnih kuća, već nekoliko dana moraju biti spremni na »off road« vožnju do svojih domova, soba i apartmana.


– Ta je ulica bila u jako lošem stanju, dobrim dijelom i zbog intenzivnog prometovanja turističkih autobusa te smo je, upravo na inicijativu hotelijera, krenuli sanirati. Znam da je i taj zahvat također na udaru kritika dijela javnosti, ali napominjem da ćemo i ondje već za koji dan biti gotovi, na naše, ali i zadovoljstvo hotelijera koji, moram priznati, cijeneći ono što radimo, pokazuju i razumijevanje i strpljenje, završio je krčki gradonačelnik.



– I ja bih bio sretan da su radovi izvedeni ranije, ali što je – tu je, preko nekih stvari se jednostavno ne može – zaključuje Vasilić i napominje da građevinari GP-a Krk uistinu čine sve da se zona u prvobitno stanje vrati u rekordnom roku – u idućih dan-dva.


Isplati se strpjeti


Nakon što smo mu skrenuli pozornost da dio Krčana u predsezonskim radovima vidi dokaz nedosljednosti Gradske uprave u njenoj strateškoj usmjerenosti produljenju turističke sezone, Vasilić je rekao da predesezona u Krku već dugo traje te da nikakvih smetnji normalnim turističkim tokovima, izuzev ovih nekoliko dana, dosad nije bilo.


– Javnost zna da sve što činimo, uvijek i svugdje dovršavamo do sredine lipnja, kad nastupa sezonska zabrana građevinskih radova, koja opet ne odgovara lokalnim građevinarima. Oni pak često prigovaraju da ih takvim pravilima stavljamo u nepovoljan tržišni položaj, onemogućavajući im bavljenje njihovom temeljnom djelatnošću.


Kako bilo, uvijek nastojimo iznaći za sve najbolje rješenje, vodeći prije svega računa o turizmu. Unatoč tome, naša nastojanja ponekad ipak ne mogu biti »neprimjetna«, zaključio je Vasilić, ističući da se neki zahvati ni uz najbolju volju i pripremu ne mogu zaobići.


Slično kao i u Krku, radi se i gradi i u Puntu, točnije u Ulici Kljepina koja je, baš poput središta susjednog Krka, također raskopana do »neprepoznatljivosti«. Kritika mještana, posebice lokalih ugostitelja i trgovaca koji su, kako su nas neki izvijestili, na trenutke »potpuno odsječeni od vanjskog svijeta« a time i od potencijalnih klijenata, svjesni su i u općinskoj upravi pa je jučer tako Goran Bonifačić, zamjenik načelnika Marinka Žica (koji je također otputovao u posjet bodulskim Merikanima) izvijestio da se i tu radi najbolje i najbrže što se može.


– Nismo cijelu zimu spavali da bismo se sad probudili, već smo od završetka lanjske sezone pa do ovih dana sanirali i komunalno opremali cijeli niz drugih ulica i javnih površina u Puntu i Staroj Baški, naglašava Bonifačić, zaključujući da je sad na red došla i Kljepina.


– Svjesni smo značaja tog poteza i činimo sve što je u našoj moći da se radovi dovrše u najkraćem roku, objasnio je donačelnik, rekavši da komunalno opremanje i uređenje tog poteza predstavlja prvu fazu uređenja središnjeg mjesnog trga koji će u skoroj budućnosti biti uređen na susjednom obalnom potezu. – Sve zajedno našem će mjestu donijeti novu kvalitetu zbog čega nam se, držim, ipak isplati strpjeti još koji tjedan, odnosno najkasnije do početka lipnja, do kada će Kljepina biti sanirana, završio je Bonifačić.