Imenovanja i premještaji svećenika u Krčkoj biskupiji

Povratak vlč. Sudca: Ponovno duhovne obnove vrbničkog karizmatika

Mirjana Grce

Vlč. Zlatko Sudac vraća se u službu koju je u Krčkoj biskupiji obavljao do prije šest godina / Foto arhiv NL

Vlč. Zlatko Sudac vraća se u službu koju je u Krčkoj biskupiji obavljao do prije šest godina / Foto arhiv NL

Iako se na portalu Biskupije ne spominje vlč. Sudca, biskup je potvrdio za medije njegov angažman uz komentar: »Dok ne bude, ništa ne mogu reći«. No, izvjesno je da će 15-ak svećenika odsad djelovati u drugim župama, kao i umirovljenje vlč. Dabe i vlč. Turčića



KRK  U više hrvatskih medija objavljeno je ovih dana da se vlč. Zlatko Sudac vraća u službu koju je u Krčkoj biskupiji obavljao do prije šest godina – da će ponovo voditi duhovne obnove kakve je niz godina održavao u Pastoralnom centru Betanija u Ćunskom na Lošinju, pa ponekad i u nekim drugim mjestima. Za jedan od tih medija je biskup krčki Ivica Petanjak potvrdio »Sudčev angažman« i kratko komentirao: »Bit će sve na vrijeme. Dok ne bude, ništa ne mogu reći«. Karizmatični vlč. Sudac, rodom Vrbenčan koji već godinama nosi stigme, nije zaboravljen u javnosti, štoviše njegovom povratku u crkveni život na način da vodi duhovne obnove raduju se mnogi vjernici.


Dva umirovljenja


Na portalu Krčke biskupije je objavljena vijest o ovogodišnjim premještajima svećenika Krčke biskupije i njihovim novim službama, prema odluci biskupa Petanjka, no među tim razrješenjima i imenovanjima ne spominje se vlč. Zlatka Sudca. Petnaestak svećenika Krčke biskupije od sad će djelovati u novim službama, odnosno u drugim župama, dvojica odlaze u mirovinu, a mladomisnici su dobili svoja prva imenovanja. Nove službe svećenici preuzimaju 30. kolovoza ove godine.



Vlč. Saša Ilijić više neće biti župni vikar u Vrbniku – bit će tajnik biskupa Petanjka i ceremonijar te ostaje u službi postulatora kauze za proglašenje blaženim Sluge Božjega krčkog biskupa Antuna Mahnića, voditelja Odjela za crkvenu glazbu i glazbenu baštinu Ureda za crkvenu umjetnost i kulturna dobra Biskupije Krk i predstojnika Povjerenstva za pastoral mladih.





U mirovinu odlaze vlč. Bogumil Dabo, zadnjih godina župnik u Garici te vlč. Anton Turčić dosadašnji župni vikar u Rabu. Prve službe kao svećenici dobili su ovogodišnji mladomisnici Krčke biskupije. Mladomisnik vlč. Franko Markulić imenovan je župnikom u Ćunskom i župnim vikarom u Malom Lošinju, a mladomisnik vlč. Filip Šabalja dobiva službu župnog vikara u Cresu. Vlč. Krunoslav Boras razriješen je službe župnika u Krasu i imenovan župnikom u Barbatu, javlja web stranica Krčke biskupije, a dosadašnji župnik Barbata vlč. Ivan Katunar imenovan je župnikom u Osoru, Beleju i Ustrinama. Svećenik Tomislav Crnović razriješen je službe župnika u Risiki i ostaje župnik i dekan u Vrbniku, a vlč. Dinko Deželić razriješen je službe župnika u Lubenicama, ali ostaje župnik Orleca i Vrane. Vlč. Kristijan Krajnović razriješen je službe župnog vikara u Cresu i stavljen na raspolaganje Gospićko-senjskoj biskupiji za službu župnog vikara u župi Sv. Križa u Ogulinu.


Novi župnici


Službe župnika u Osoru, Beleju i Ustrinama razriješen je vlč. Vjekoslav Martinčić koji postaje župnik Krasa i excurrendo duhovnim pomoćnikom u Gabonjinu. Vlč. Božidar Mrakovčić imenovan je župnim vikarom za župe Beli, Dragozetići i Predošćica, a mons. Mladen Mrakovčić postaje župnik u Lubenicama i ostaje u službi župnika i dekana u Cresu te župnika u Valunu i župnog upravitelja u Belom, Dragozetićima i Predošćici. Mons. Zvonimir Seršić imenovan je župnikom u Risiki i ostaje u službi predstojnika biskupijskog Ureda za crkvenu umjetnost i kulturna dobra. Vlč. Silvio Španjić razriješen je službe župnika u Ćunskom i župnog vikara u Malom Lošinju te imenovan župnikom u Nerezinama, Svetom Jakovu i Punti Križa, a vlč. Mate Žic razriješen je službe župnika u Nerezinama, Svetom Jakovu i Punti Križa te postaje župnik u Garici.