Strateški dokument

Potpisan Operativni plan razvoja cikloturizma u PGŽ-u

Tihana Tomičić

Na okupu sudionici značajnog rapskog susreta / Snimio Hrvoje HODAK

Na okupu sudionici značajnog rapskog susreta / Snimio Hrvoje HODAK

Potpisnici su Županija, TZ Kvarnera, gradovi i općine, Hrvatske ceste, ŽUC i MUP, a želi se postići prepoznatljivost PGŽ-a i Kvarnera kao cikloturističke i destinacije aktivnog odmora, produljiti sezonu, dodati vrijednost ruralnim područjima te povezati cikloturizam s ostalom ponudom Kvarnera



RAB Primorsko-goranska županija opredijelila se razvijati biciklistički turizam kao jednu od glavnih grana koja može pridonijeti razvoju cjelogodišnjeg turizma, a danas je na Rabu na susretu (grado)načelnika s čelnicima Županije potpisan i Operativni plan razvoja cikloturizma u PGŽ-u.


Potpisnici su Županija, TZ Kvarnera, gradovi i općine, Hrvatske ceste, ŽUC i MUP, a budući da cikloturizam u Europi donosi više prihoda u turizmu od cjelokupnog brodskog kruzinga, jasno je zašto je ova grana turizma odabrana kao strateška.


– Biciklisti vide najljepše skrivene kutke naše županije, bolje upoznaju gastro i enoponudu od svih drugih turista, sagledaju najljepše vidike, a prisutni su cijelu godinu – kazala je pročelnica za turizam Melita Raukar, dok su izrađivači Operativnog plana iz tvrtke Cikloprom Mirela Srkoč Šenkinc i Bojan Šenkinc istaknuli kako svaki grad i općina u PGŽ-u imaju barem nešto od ponude za cikloturiste, ali i kako se i dalje treba raditi na obogaćivanju ponude, a upravo će ovaj Operativni plan vrlo konkretno ponuditi rješenja lokalnim jedinicama za razvijanje ponude u tom smjeru.


Rast ponude i potrošnje




– Ovaj Operativni plan objedinjuje sve te sadržaje – rekao je Bojan Šenkinc na potpisivanju sporazuma na Rabu.


Cilj je povećati pozitivne utjecaje na ruralni prostor te stvaranje i unapređenje novih turističkih proizvoda koji značajno doprinose povećanju sveukupne ponude te porasta potrošnje na području Primorsko-goranske županije.


Operativni plan se temelji na Akcijskom planu razvoja cikloturizma Republike Hrvatske iz 2015., Strateškom planu razvoja turizma Kvarnera i Strateškog i operativnog marketing plana za razdoblje 2016.-2020., kao i svim ostalim nacionalnim i županijskim strateškim dokumentima (EuroVelo i pravilnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture) koji u svojim segmentima prepoznaju cikloturizam koji ima potencijal za razvoj u Republici Hrvatskoj.


Bojan Šenkinc, snimio Hrvoje HODAK


Bojan Šenkinc, snimio Hrvoje HODAK



Produljenje sezone


Operativnim planom želi se postići prepoznatljivost Primorsko-goranske županije kao cikloturističke destinacije i pridonijeti brendiranju Kvarnera kao poželjne destinacije aktivnog odmora. Razvojem cikloturizma pridonosi se većoj sadržajnosti turističkog proizvoda Županije, produljenju turističke sezone te povećanju turističkih dolazaka i noćenja.


Bit će stvorene nove rute, podići kvaliteta uređenja novih i postojećih cikloturističkih ruta, povezati postojeće cikloturističke rute za brdske, trekking i rekreativne bicikliste, a uz sport i aktivan odmor, cilj je promovirati i dodati vrijednost planinskom i ruralnom području Županije te povezati cikloturizam s ostalom turističkom ponudom Kvarnera – lokalnim atrakcijama, prirodnim ljepotama, s pomorskom i kulturnom baštinom, našom tradicijom te eno i gastro turističkom ponudom itd. Razvojem cikloturizma želi se potaknuti i razvoj poduzetništva kroz pružanje raznoraznih popratnih usluga, rečeno je na potpisivanju.