Pokopan akademik Strčić

Posljednji oproštaj od velikana otočne i hrvatske povijesti

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Posljednji pozdrav Petru Strčiću na mjesnom groblju njegova rodnog Krasa uputili su načelnik Neven Komadina i akademik Daniel Rukavina



KRAS – Brojni Krasani, otočani, ali i prijatelji i štovatelji akademika Petra Strčića pristigli na Krk sa svih strana naše zemlje, jučer su se, na groblju njegova rodnog Krasa, oprostili od tog velikog otočnog i hrvatskog znanstvenika. Istaknuti povjesničar i arhivist te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, podsjetimo, preminuo je u Rijeci u 83. godini te je jučer u malom mjestu na području Općine Dobrinj, čiji je bio počasni građanin, dostojanstveno ispraćen na svoje posljednje počivalište.


Rođen u Krasu 24. kolovoza 1936. godine, akademik Petar Strčić tijekom svog dugog i plodonosnog znanstvenog djelovanja bio je ravnatelj Arhiva Hrvatske, a od 1990. do 2005. i upravitelj Arhiva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Za redovitog člana HAZU-a čiji je suradnik bio od 1992. godine u Razredu za društvene znanosti, izabran je 2000. godine, dok je od 2008. bio i voditelj Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a u Rijeci.


Otočani su svog akademika dobro znali, često ga viđali na brojnim slavljima, znanstvenim okupljanjima i predstavljanjima knjiga i znanstvenih radova, posebice onih koje već desetljima ustrajno izdaje Povijesno društvo otoka Krka. Riječ je o udruženju čiji je akademik Strčić bio suosnivač te unutar kojeg je desetljećima, i kao predsjednik, ali i glavni urednik, »dirigirao« kreiranjem brojnih pisanih djela kojima je, kao rijetko gdje, dokumentirana i znanstveno obrađena povijest njegova otoka i kojima su obrađivana i javnosti predstavljana životna postignuća mnogih povijesno važnih ličnosti koje su, baš kao i sam prof. dr. Strčić, na tom kvarnerskom otoku obilježile epohu u kojoj su živjele i djelovale.




Posljednji pozdrav otočnom velikanu na mjesnom groblju njegova rodnog Krasa uputili su dobrinjski općinski načelnik Neven Komadina, a u ime HAZU-a i akademik Daniel Rukavina koji je, podsjećajući okupljene na život i djelo svog kolege Strčića, ukazao da je on bio prvi te do danas i najveći specijalist povijesti zapadne Hrvatske, odnosno Kvarnera, Primorja i Istre, te k tome i znanstvenik koji nije bježao ni od »osjetljivih« tema. Njima se, zaključio je akademih Rukavina, Strčić posvećivao i predavao s posebnim žarom.