Došao zbog smeća, a digao prašinu

Posjet Fikreta Abdića Krku razljutio tamošnje veterane: “On je osuđen za ratni zločin”

Mladen Trinajstić

Gradonačelnik Darijo Vasilić s gostima iz Velike Kladuše / Foto RADIOVKLADUSA.BA

Gradonačelnik Darijo Vasilić s gostima iz Velike Kladuše / Foto RADIOVKLADUSA.BA

Izaslanstvo Velike Kladuše koje je došlo iz prve ruke upoznati razvikani krčki model gospodarenja otpadom, primili su čelnici Grada i Ponikava, što je ogorčilo vodstvo UVDR-a koje drži neprimjerenim primanje osuđenog ratnog zločinca



KRK Predstavnici vodstva Udruge veterana Domovinskog rata otoka Krka, nakon izvanrednog sastanka svog Predsjedništva, održali su jučer tiskovnu konferenciju na kojoj su iskazali svoje duboko ogorčenje spoznajom da se krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, u društvu s čelnicima krčih Ponikava, prošlog tjedna najprije u svom uredu, a potom i u sjedištu otočnog komunalnog društva susreo s osuđenim ratnim zločincem Fikretom Abdićem.


– Spoznaja da je do takvog susreta uistinu došlo, odnosno da se krčki gradonačelnik službeno družio s čovjekom koji je osuđen za ratni zločin u susjednoj Bosni i Hercegovini, neugodno nas je iznenadila, tim više što smo tog nama potpuno neprihvatljivog »primanja« postali svjesni tek nakon što su nas, slijedom medijskih napisa velikokladuških portala, o tome informirali bivši suborci s karlovačkog područja, rekao je predsjednik otočnog UVDR-a Goran Frgačić. Ne želimo da se naš čin prikaže politički motiviranim, kao ni istupom »za ili protiv« nekoga, ali preko nekih nam je stvari jednostavno nemoguće prijeći, a službeno primanje zakonito suđenog i na koncu osuđenog ratnog zločinca u Gradu Krku i otočnom komunalnom društvu, upravo je takav slučaj. Ovim putem, u ime predsjedništva i članstva naše udruge poručujemo da je nedopustiva bilo kakva suradnja s činiteljima ratnih zločina. Zlodjela takvih ljudi ne mogu se »oprati« odsluženjem zatvorske kazne, nastavio je Frgačić, držeći da branitelji i cjelokupna javnost zaslužuju čuti objašnjenje tog susreta.


Samo komunalne teme


Objašnjenje je ponudio krčki gradonačelnik, rekavši da je višečlana delegacija Općine Velika Kladuša bila samo još jedno u nizu od više desetaka izaslanstava lokalnih jedinica iz zemlje i inozemstva koja su proteklih godina dolazila u Krk informirati se o uspješnom sustavu gospodarenja otpadom.




– Abdić je bio jedan od članova velikokladuške delegacije čijim smo članovima, kao i u svim dosadašnjim sličnim slučajevima, prikazali svoja znanja i iskustva po tom pitanju, rekao je Darijo Vasilić. Nikakvih drugih konotacija taj susret nije imao, niti je bilo govora o ičem izvan konteksta komunalne tematike i primjera dobre prakse u sferi gospodarenja otpadom, što Krk u tom smislu neupitno jest, nastavio je gradonačelnik u svom odgovoru na braniteljske prozivke. Niti smo ulazili u bilo kakve povijesne analize, niti sam ja imao potrebu bilo kakvog intimiziranja tog sastanka, nastavio je Vasilić ustvrdivši da je to za njega bio samo još jedan radni susret s lokalnim čelnikom zainteresiranim za upoznavanje komunalnog modela po kojem su i grad i otok Krk već odavno poznati, zaključio je Vasilić, istaknuvši da je spreman o tome i osobno razgovarati s predstavnicima otočnih veterana.



»Ako netko ima dozvolu za kandidiranje na lokalnim izborima, ako ima putovnicu, a s njom i dozvolu za ulazak u našu zemlju i slobodno kretanje Europskom unijom, mislim da ne postoje nikakvi razlozi da ga ja kao gradonačelnik ne primim na radni sastanak kao legalnog predstavnika lokalne zajednice iz našeg susjedstva. U tom činu nije bilo baš nikakve loše namjere ni prema kome, a najmanje prema braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata« – poručio je Vasilić.



Pogrešan trenutak


Je li odgovor zadovoljio veterane tek će se vidjeti, jer oni su na presici ukazali i na »potpuno pogrešan trenutak« u kojem se Abdićev posjet odigrao, budući da će se već za koji dan mnogi od njih zaputiti put Vukovara ili Škabrnje kako bi sudjelovali u prisjećanju na sve koji su dali svoje živote za obranu naše zemlje. Uz to, podsjećaju da su otočni veterani lani dali jasnu podršku prosvjedu u Vukovaru na kojem se tražilo brže i učinkovitije procesuiranje ratnih zločinaca. Nadovezujući se na ocjene predsjednika otočnog udruženja, i čelnik Gradske podružnice UVDR-a Goran Marević skandaloznim je ocijenio čin krčkoga gradonačenika, posebno u svjetlu na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća donesene odluke da se pokrene postupak bratimljenja gradova Krka i Vukovara.


– Kako ćemo sad, nakon primanja i srdačnog druženja našeg gradonačelnika s ratnim suradnikom Arkana i sličnih zlikovaca protiv kojih smo se borili, nastaviti bratimljenje s Vukovarom, zapitao se Marević.