Biootpad

Ponikve eko otok Krk dijele besplatni kompost

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Svake godine razdijeli se više od 7.000 80-litarskih vreća kvalitetnog komposta. Zahvaljujući iznimno dobro prihvaćenoj praksi primarnog odvajanja otpada, na Krku se danas odvojeno prikupi i zbrine više od polovice ukupno »proizvedenog« otpada



KRK Po svom već dobro uhodanom običaju, krčki komunalci i ove godine korisnike svojih usluga nagrađuju besplatnim kompostom proizvedenim od prikupljenog biootpada. Kako doznajemo od predstavnika tvrtke Ponikve eko otok Krk, započela je još jedna, deseta po redu proljetna akcija besplatne podjele komposta otočnim domaćinstvima, a korisnici Ponikvinih usluga o svim su detaljima najnovije akcije informirani posredstvom informativnih letaka koji potrošačima komunalnih usluga već neko vrijeme stižu na kućne adrese, zajedno s njihovim redovnim računima za komunalne usluge.


Tradicija


Radi se o već tradicionalnoj, cijelo desetljeće prisutnoj akciji čiji je glavni cilj promocija odvojenog prikupljanja otpada i nastojanje dodatnog motiviranja korisnika Ponikvinih usluga da se i u budućnosti nastave ponašati odgovorno prema okolišu, baš kao što su to i do sad činili.


Od predstavnika otočnog komunalca doznali smo i da se u sklopu akcije svake godine razdijeli više od sedam tisuća 80-litarskih vreća kvalitetnog komposta. Otočani će tako, nakon što je prethodnih dana već uspješno odrađena prva u nizu višednevnih organiziranih akcija podjele, svoj besplatni kompost iznova moći preuzimati unutar kompleksa centralnog odlagališta otpada na Treskavcu (od 28. travnja do 5. svibnja).




Svi koji ni u tom razdoblju zbog nekog razloga ne stignu do odlagališta po svoje će besplatne vreće komposta, ondje će ih moći preuzimati i tijekom prvih dana lipnja (1.- 2. lipnja) te u završnici ovogodišnje akcije (između 21. i 26. lipnja). Vreće je moguće preuzeti u od 9 do 17 sati, izuzev nedjeljom i državnim praznikom.



Jedan od noviteta kojim otočni komunalci nastoje dodatno motivirati Krčane za korištenje na Treskavcu proizvedenog komposta jest i mogućnost kupnje većih količina tog prirodnog organskog gnojiva. Naime, pred dvije je godine uvedena i mogućnost kupnje komposta u jumbo vrećama zapremnine 1,2 kubična metra.


Cijena takve (pune) vreće jest 300 kuna, a djelatnici »Ponkive eko otok Krk« kupljeni kompost besplatno kamionom dostavljaju na adresu kupca. Isti se materijal može kupiti i u rinfuznom odnosno rastresitom obliku, i to u većim količinama, s tim da se kupac tada mora sam pobrinuti za organizaciju prijevoza.



Disciplina


I tako, dok se dobar dio hrvatskih lokalnih jedinica muči oko ustroja i organiziranja zakonski propisanih modela gospodarenja otpadom, Krčani već cijelo desetljeće kroz ovu akciju uživaju plodove svoje ekološke discipliniranosti odnosno ondje u praksu implementiranog sustava zbrinjavanja komunalnog otpada.


Od otočana, otočnih vikendaša i turista iznimno dobro prihvaćena praksa primarnog odvajanja otpada (zahvaljujući kojoj se na Krku danas odvojeno prikupi i zbrine više od polovice ondje ukupno »proizvedenog« otpada) tako i više nego očito daje ploda, između ostalog i kroz proizvodnju te podjelu komposta koji otočani koriste i »troše« u dohrani i oplemenjenju njihovih vrtova, cvjetnjaka, maslinika i vinograda, kao i javnih zelenih površina.