Jubilej Bljak festa

‘Pomaknuta’ gastrofešta na omišaljskoj Placi

Mladen Trinajstić

Mozak torta i oči na pladnju... / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Mozak torta i oči na pladnju... / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Na meniju će se i ovog puta naći tripice, ali i bijeli bubrezi (od bika), jetrica na žaru, slinjavi puževi, fileki od crne krave sa škampima, maneštrica od ječma, puntarska kiselica, lešo ovca s povrćem, gulaš od iznutrica s palentom te mnoga druga slasna jela na bazi srca, jezika, mozga i sličnih »sirovina«



KRK  Nakon što je zbog kiše još za prošlu subotu planirani Bljak fest prebačen na idući vikend, odnosno ovu subotu, 8. veljače, organizatori tog ludog i nadasve originalnog karnevalskog događanja jučer su nam prenijeli da za sad u ostvarenju njihovih planova sve ide »u željenom smjeru« te da će ova subota uistinu biti dan upriličenja dugo čekanog i napokon dočekanog desetog po redu izdanja Festivala specifičnih specijaliteta pučke gastronomske baštine koji, svake godine u sve bogatijem i sadržajnijem obličju, Omišljani organiziraju u središtu svog mjesta.


Sudionicima i gostujućim ekipama nikad brojniji, jubilarni Bljak fest održat će se tako ove subote na omišaljskoj Placi gdje će, s početkom u 13.30 sati, posjetitelji moći uživati u obilju zabave, ali i iću i piću, uz bljak-specijalitete po kojima je već poznatom postala jedna od najoriginalnijih maškaranih zabava na otoku, ali i u regiji.


Bljak fest će u subotu zamirisati omišaljsku Placu / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Bljak fest će u subotu zamirisati omišaljsku Placu / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ





Pored već uhodanih ekipa, članica i članova karnevalskih udruga Babani i Omišjanski babani, predstavnika restorana Rivica, udruge Obitelj za mlade, Upravnog odjela Općine Omišalj, Ribolovnog društva Zubatac, Hotela Njivice, Udruge za narodne običaje Drivenik te udruge Puntarske užance, svoje kulinarske bljak dosege, ali i kreativnost ondje će ovog tjedna tako predstaviti i članovi četiriju ekipa koje će se premijerno predstaviti na Bljak festu.



– U goste nam, osim prijatelja iz Drivenika, ove godine dolazi i rekordan broj gostujućih udruga pa tako sa zadovoljstvom možemo najaviti karnevalske udruge Kataroška i Optimisti, Vrbničke užance te feštare iz Novog Vinodolskog i Jadranova – rekao je, najavljujući nam jubilarni, 10. Bljak fest njegov pokretač Damir Jakovčić.



Posjetitelji ove pomaknute omišaljske karnevalske gastro fešte tako će ondje sad po prvi put moći kušati i bljak adute predstavnika omišaljske podružnice Udruge veterana Domovinskog rata otoka Krka, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Njivice, kulinarskih znalaca kampa Omišalj, ali i članova udruge Knezovi Krčki Frankopani.


Omišaljska manifestacija organizira se deseti put zaredom / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Omišaljska manifestacija organizira se deseti put zaredom / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ



Na meniju će se, prenose nam Omišljani, i ovog puta naći uvijek vrlo tražene tripice, ali i bijeli bubrezi (od bika), jetrica na žaru, slinjavi puževi, fileki od crne krave sa škampima, maneštrica od ječma, puntarska kiselica kao i lešo ovca s povrćem, gulaš od iznutrica s palentom te mnoga druga slasna jela na bazi srca, jezika, mozga i sličnih »sirovina« od kojih se nekima okreće želudac, a drugima stvaraju zazubice.


I ovogodišnji će program, doznajemo, voditi na Boduliji uvijek rado viđeni i slušani Dražen Turina Šajeta uz kojega će se za dobru zabavu svih u Omišlju okupljenih pobrinuti i grupa Insula. Ulaz na manifestaciju kao i konzumacija hrane je, naravno, besplatan.