Drugi pokušaj

Političke stranke imaju zajedničke stavove, ali ne i kandidata za šefa Gradskog vijeća Grada Cresa

Walter Salković

Trinaest vijećnika na današnjoj sjednici pokušat će konstituirati Gradsko vijeće Grada Cresa  / Snimio M. GRACIN

Trinaest vijećnika na današnjoj sjednici pokušat će konstituirati Gradsko vijeće Grada Cresa / Snimio M. GRACIN

Ako na današnjoj konstituirajućoj sjednici niti jedan kandidat ne dobije potrebne glasove, u roku od mjesec dana sazvat će se treća sjednica, a to će biti posljednja prilika za konstituiranje lokalnog parlamenta. Ako ni tada ne bude izabran predsjednik Vijeća, Cresani će morati ponovo na izbore



Prvi pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća Grada Cresa, na sjednici održanoj krajem lipnja, nije uspio jer jedini kandidat, Marčelo Damijenjević, nije dobio potrebnih sedam glasova od 13 izabranih vijećnika. Dok pred prvu konstituirajuću sjednicu niti jedna politička opcija u gradskom vijeću nije izašla u javnost sa svojim stavovima, uoči današnje sjednice na kojoj će se ponovno pokušati konstituirati cresko gradsko vijeće, priopćenjem su se oglasile čak tri strane.


Damijenjević, nositelj nezavisne liste koja je u vijeću dobila tri mandata, objavio je prioritetne ciljeve kojima uvjetuje suradnju, a to su prije svega izmjene prostornih planova koje bi omogućile stanogradnju i gospodarske investicije, potom hitnu gradnju stanova za mlade obitelji, izradu akcijskog plana za poljoprivredu, gradnju novog doma za starije te bolje uvjete za djelovanje Udruge umirovljenika.


Primaran razvoj grada


Priopćenje je izdala i Koalicija za Cres sastavljena od HNS-a, SDP-a, PGS-a, HSS-a i HSU-a, koja je na izborima dobila najveću potporu građana i četiri gradska vijećnika, a iz njezinih redova su i gradonačelnik Kristijan Jurjako te njegov zamjenik Marin Gregorović. Kandidat Koalicije u prvom pokušaju konstituiranja bio je Dragan Medarić, no njegovu kandidaturu nije podržalo pet vijećnika kako bi ona bila pravovaljana. Koalicija za Cres ističe da su »od izbora do danas pokušavali okupiti vijećnike oko ideje da dogovore programske osnove za projekte u sljedećem mandatu« te inzistiraju na tome da se »formiranje većine u vijeću provede na programskim osnovama, a ne na osobnim ambicijama temeljenim isključivo na odabiru predsjednika, a poslije kako bude, te na opredjeljenju da se suradnja temelji na radu za razvoj Grada i svih njegovih stanovnika, a ne na pojedinačnim interesima«. No, u tome nisu uspjeli te izražavaju žaljenje što »nisu naišli na spremnost preuzimanja odgovornosti«.




U nastavku svog priopćenja osvrnuli su se na Damijanjevićev istup, javno prihvatili njegove prijedloge te mu predložili potpisivanje postizbornog sporazuma o suradnji kako bi vijećnici Damijanjevićeve nezavisne liste podržali program i kandidata Koalicije za Cres.


U priopćenju nisu naveli tko je njihov kandidat, već su samo rekli da će ga predložiti na sjednici vijeća, ali su izrazili želju da to bude jedna od vijećnica Akcije mladih sa sljedećim obrazloženjem: »Akcija mladih je lista koja nema većinu u vijeću i kao takva može preuzeti odgovornost i biti garant provođenja sporazuma o suradnji te programa koji su predloženi i za koje je većina građana Cresa glasala«.


Svoje priopćenje zaključili su pozivom na zajedništvo: »Iako je za našu koaliciju glasalo relativno najviše građana, vjerujemo da će se i oni složiti da sada treba napraviti program koji će objediniti najbolje ideje i da svi zajedno moramo složno raditi dalje za Cres«.


Nećemo rušiti vijeće


U ime Koalicije HDZ-Hrast, koja je osvojila tri vijećnička mandata u creskom gradskom vijeću, Sanja Tomić ističe da oni neće rušiti Vijeće već će birati onog kandidata koji će raditi za razvoj grada i otoka Cresa, a ne za osobne interese i vlastitu propagandu.


»Nama nije cilj rušenje, no postavlja se pitanje je li to cilj Koalicije za Cres, budući da su na prvoj konstituirajućoj sjednici mogli izabrati nezavisnog kandidata, a išli su na opstruiranje Vijeća – što je vrlo zanimljivo jer čak ni zajedno nemaju potrebnu većinu«, rekla je Tomić. Prema njezinom mišljenju, nisu definirane zajedničke programske smjernice na kojima bi Vijeće trebalo biti formirano jer nisu održani pregovori, niti su stranke javno iznijele svoje prijedloge.


Ako ni na današnjoj konstituirajućoj sjednici niti jedan kandidat ne dobije glasove bar sedmero od ukupno trinaestoro vijećnika, u roku od mjesec dana sazvat će se treća sjednica. Bit će to posljednja prilika za konstituiranje lokalnog parlamenta, a ako ni tada ne bude izabran predsjednik Vijeća, Cresani će morati ponovo na izbore.