Utvrđivanje sukoba interesa

Pokrenut postupak protiv načelnice Omišlja Mirele Ahmetović

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Postupak se pokreće temeljem prijave Berislava Jankovića zbog postupka izbora direktora TZ otoka Krka, na kojem je izabrana osoba bez formalno zadovoljenih uvjeta, a čiji je privatni obrt potom naslijedila sestra omišaljske načelnice. Iako je Janković prijavio i ostale čelnike – članove Turističkog vijeća TZO Krka, protiv njih ne se pokreće postupak



OMIŠALJ  Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa povodom prijave koju je još u veljači prošle godine podnio Berislav Janković iz Dramlja, sredinom prošlog mjeseca donijelo je odluku o pokretanju postupka za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnice Mirele Ahmetović, načelnice Općine Omišalj.


Postupak se pokreće, stoji u odluci koju potpisuje predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković, zbog moguće povrede članka 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a koja prozlazi iz propusta pravilnog upravljanja situacijom koja ostavlja vanjski dojam da je privatni interes dužnosnice, odnosno s njom povezane osobe, mogao utjecati na njezinu nepristranost u obnašanju javne dužnosti.


U odluci koju je temeljem Jankovićeve prijave, potaknute iskustvom u postupku odabira i imenovanja direktora TZ otoka Krka na kojemu na koncu bila izabrana Njivičanka Željka Barešić, Povjerenstvo je odlučilo da po istoj toj prijavi ipak neće pokretati postupke protiv ostalih članova Turističkog vijeća te otočne institucije (a koje je Janković također prijavio) – čelnika otočnih općina i grada Krka.


U dopisu koji je ovih dana dostavljen Berislavu Jankoviću i omišaljskoj načelnici, stoji da je Povjerenstvo ocijenilo da po pitanju njihovih postupaka, za razliku od onih koji se tiču Ahmetović, ne nalaze elemente koji bi upućivali da je preostalih šest lokalnih čelnika, članova tijela otočnog TZ-a kojim je u vrijeme izbora direktorice predsjedala upravo omišaljska načelnica, bilo postupanja koja bi upućivala na kršenja odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa.    

Niz nepravilnosti




Podsjetimo, za tu krčku turističku instituciju, a još više i članove njenog Turističkog vijeća – otočne načelnike i načelnice – prilično škakljiv slučaj počeo se »kotrljati« malo nakon službenog imenovanja spomenute Njivičanke direktoricom TZ-a.


Nakon što je u direktorsku fotelju zasjela sredinom studenog 2013., jedan od neizabranih kandidata – Berislav Janković, nedležnim se institucijama obratio žalbom kojom je ukazao na propuste dužnosnika koji su neposredno odlučivali o popuni tog direktorskog mjesta.


Njegove navode kako izabrana direktorica Barešić ne udovoljava temljenim formalnim uvjetima za rad na tom mjestu, a koji se tiču stručne spreme, odnosno trogodišnjeg iskustva, već početkom iduće godine formalno je potvrdilo Ministarstvo turizma čije su stručne službe ustvrdile da Barešić uistinu nije zadovoljila Zakonom o turističkim zajednicama propisane uvjete.


Ministarstvo je potom poništilo njeno imenovanje i naložilo provedbu novog natječajnog postupka koji je sredinom 2014. rezultirao odabirom Majde Šale i njenim imenovanjem na istu dužnost. Janković ipak nastavlja »pritiskati« nadležna državna tijela nepravilnostima u postupku u kojem je »izvisio« od kandidatkinje koja je u prvotnom postupku zasjela na direktorsku dužnost pa, slijedom njegove prijave, inspekcija Ministarstva rada u postupku kojeg kasnije provodi također nalazi nepravilnosti i kršenja odredbi Zakona o radu. Zbog njih je Prekršajnom sudu u Krku podnijet optužni prijedlog, kako protiv same institucije TZO-a otoka Krka, tako i odgovornih osoba.    


– S obzirom da ovu aferu namještenog natječaja smatram eklatantnim primjerom organiziranog kriminala i korupcije u lokalnoj samoupravi, odnosno sustavu TZ-a, nisam zadovoljan odlukom Povjerenstva i to zbog dva razloga, prenio nam je jučer neumorni Berislav Janković.   – Ne može Ahmetović biti jedina odgovorna, jer ona ništa nije mogla izvesti bez prethodnog dogovora s predsjednikom natječajnog povjerenstva i uz suglasnost svih ostalih krčkih lokalnih čelnika. Svi oni i dalje uporno krše zakon jer su, ohrabreni tolerancijom bezakonja od strane nadležnih, i ponovljeni natječaj proveli nezakonito, i to stoga što prethodni nikad nije bio poništen. Poništen je bio samo izbor kandidata, a ne i natječaj, ustvrđuje naš sugovornik napominjući kako odgovor na žalbu koju je odgovornim predstavnicima TZO Krka uputio, do danas nije dobio. Jasno je da se radi o organiziranom kriminalu, a Povjerenstvo ne pokreće postupak protiv ostalih načelnika i načelnica samo zato da se izbjegne njihovo uklapanje u zakonsku definiciju »udruživanja radi počinjenja kaznenog djela«. Drugi razlog mog nezadovoljstva leži u jednogodišnjoj šutnji Povjerenstva i ignoriranju mojih požurnica, kao i pola godine dugoj šutnji predsjednika Sabora Josipa Leke i Vladimira Šeksa, predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Od njih sam još u rujnu zatražio da izvrše nadzor rada Dalije Orešković i ubrzaju postupak poradi sumnje da ova pokušava zataškati moju prijavu, a sve s ciljem pogodovanja »bodulskom partijskom cvijeću«, riječi su kojima nam je svoje očitovanje po ovom pitanju zaključio nesuđeni direktor otočnog TZ-a koji se, doznajemo, u međuvremenu obratio još i USKOK-u upozorajući na »organizirani kriminal na Krku«. Ni USKOK-ovom reakcijom (odnosno njenim izostankom) Janković također – nije zadovoljan!


Sestrinski odnosi


Ono što je ključno u ovom, najnovijem u nizu postupaka vođenih po pitanju imenovanja Željke Barešić direktoricom TZ otoka Krka (koja se »dogodila« u vrijeme kad je funkciju predsjednice obnašala omišaljska načelnica) i zbog čega se Povjerenstvo ipak zainteresiralo za slučaj i njenu ulogu, stoji u obrazloženju Odluke kojom je Dalija Orešković zatražila očitovanje dužnosnice Ahmetović, a tiče se njene sestre – Elvise Ahmetović.


Kako je nakon analize dokumentacije konstatiralo Povjerenstvo, ona je, malo po odabiru Željke Barešić direktoricom TZ otoka Krka, iz statusa zaposlenice na određeno vrijeme turističke agencije »Klub Tours« (čija je vlasnica dotad bila upravo Barešić) i službeno postala ortakinjom nove direktorice otočnog TZ-a u njenoj privatnoj agenciji, da bi samo dva dana kasnije, netom prije službenog Barešićkina preuzimanja funkcije direktorice TZO Krka i istupanja iz spomenutog obrta, sestri omišaljske općinske načelnice Barešić u potpunosti prepustila vođenje tog turističkog obrta.


Navodeći da Janković smatra da je temeljem navedenih okolnosti Mirela Ahmetović koristila položaj predsjednice TZO Krka i utjecala na izbor Željke Barešić za direktoricu Turističkog ureda TZO Krka, kao i da je navedena okolnost bila od značaja za ustupanje poslovanja obrta Amehtovićkinoj sestri koja je pritom ostvarila i određeni privatni interes, Povjerenstvo je odlučilo »stvari istjerati na čistac« pokretanjem postupka kojim, nije teško zaključiti, neka od strana u ovoj trakavici naposljetku sasvim sigurno neće biti zadovoljna – bilo aktualna omišaljska načelnica ili pak Janković koji si je, prema svemu sudeći, obračun s onima za koje drži da su ga u tom slučaju oštetili – stavio za svoju »životnu misiju«.