Predane dvije koalicijske liste i jedna nezavisna

Počinje nova bitka za Rab: I SDP i HDZ oslonili se na provjerene kadrove

Ivor Balen

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Listu SDP-ove koalicije predvodi ex gradonačelnica Rosanda Krstinić Gušćić, a HDZ-ovoj je na čelu Boris Bačić. U utrci za vijeće sudjeluju još nezavisni Zdenko Matijević i Živi zid koji vodi Marin Šimičić



RAB » Bilo je to živo jutro u rapskom starom gradu, još prije osam sati okupili su se članovi koalicije HDZ-RPS-HSS-HSP AS koji su prvi krenuli prijaviti svoju listu za prijevremene izbore za Gradsko vijeće i gradonačelnika. Na čelu s kandidatom za prvog čovjeka Grada Nikolom Grgurićem i njegovim mogućim zamjenikom Denisom Deželjinom, te predsjednikom stranke Petrom Valovičićem, skupina od njih 20-ak kročila je u Malu vijećnicu, gdje se primaju prijave, malo iza osam sati.


 


 Stiže i Karamarko


Na njihovoj listi nema iznenađenja, prvih osam redom su vijećnici koji su bili i u dosadašnjem sastavu Vijeća i koji su donijeli pobjedu na prošlim izborima: Boris Bačić, Kristijan Fafanđel, Nikica Španjol i Slobodan Frankić iz HDZ-a, Željko Dumičić iz RPS-a, Željko Peran kao nezavisni u kvoti RPS-a, Vesna Beg iz HSS-a i Zlatko Blagdan iz HSP-a dr. Ante Starčević. Na listi je i Denis Pende, vlasnik kafića Sanda, gdje se dio članova koalicije okupio nakon prijave liste.





Boris Bačić iz Banjola, Željko Peran iz Barbata, Kristijan Fafanđel iz Supetarske Drage, Nikica Španjol iz Kampora, Željko Dumičić iz Palita, Vesna Beg iz Mundanija, Zlatko Blagdan iz Palita, Slobodan Frankić iz Barbata, Mladen Žic iz Kampora, Zdravko Šajbić iz Supetarske Drage, Marina Beg Umiljenović iz Banjola, Denis Pende iz Banjola, Ivan Lušić iz Kampora, Josip Poldan iz Supetarske Drage i Zvonimir Španjol Pandelo iz Raba



  – Momčad koja pobjeđuje se ne mijenja. Očekujemo novu pobjedu naše liste, osam mandata i pobjedu našeg gradonačelnika u prvom krugu. Očekujemo podršku svih onih koji žele da Rab konačno krene u boljem smjeru i spremni smo preuzeti odgovornost za to, rekao je predsjednik rapskog HDZ-a Petar Valovičić, koji nije na listi, a inače je član Skupštine Primorsko-goranske županije. Kandidati za gradonačelnika i zamjenika također nisu na listi za Vijeće. Neslužbeno, najavljuje se dolazak vrhuške HDZ-a na Rab, vjerojatno i predsjednika Tomislava Karamarka.


   

Novi PGS i reformisti


Oko 11 sati članovi koalicije SDP-PGS-HNS-HSU-HNS reformisti sunčali su se na terasi San Antonija na trgu Municipium Arbe. Potom su krenuli prema Gradu na čelu s donedavnom gradonačelnicom Rosandom Krstinić Gušćić. Dok su najveći suparnici rasporedili svoje snage pa tri različite osobe imaju funkciju šefa stranke, kandidata za gradonačelnika i nositelja liste, u slučaju SDP-a sve je to – jedna osoba.



  Rosanda Krstinić Gušćić iz Kampora, Antonio Beg iz Palita, Berislav Dumić iz Supetarske Drage, Ivica Lupić iz Kampora, Antun Ljoljo iz Kampora, Zlatko Beg iz Palita, Ivan Mandekić iz Banjola, Ratka Kaštelan iz Barbata, Christian Grce iz Barbata, Patricia Belak Tkalec iz Raba, Tihomir Lovrić iz Mundanija, Antonia Španjol Faflja iz Palita, Stanislava Valovičić iz Banjola, Alan Staničić iz Supetarske Drage i Marino Gušćić iz Kampora.



  – Lista kandidata je šarolika po dobi, spolu i zanimanjima. Tu su predstavnici udruga, poduzetnika, različita je obrazovna struktura. I koalicija je jača jer je u njoj više stranaka. Mi idemo dalje, nastaviti započete projekte. Idemo i na većinu u Vijeću i na mjesto gradonačelnika, jer to donosi stabilnost, premda će na Rabu uvijek biti potrebni razgovori i dogovori, rekla je Krstinić Gušćić, najavivši skorašnje dolaske podrške Zlatka Komadine, Darija Vasilića i Nikole Ivaniša. U toj koaliciji novi je PGS te reformisti koji nisu do sada postojali. Što se tiče popisa kandidata, nema više Marijana Vidasa, Zorana Antunovića i Zdenka Faflje, a novo ime je Antonio Beg, inače direktor hotela Padova, koji je na drugom mjestu. Slijede znani vijećnici iz prošlog mandata Berislav Dumić (HNS), Ivica Lupić (SDP) i Antun Ljoljo (reformisti), a potom opet nova imena, Zlatko Beg iz PGS-a i Ivan Mandekić iz nedavno osnovanog rapskog HSU-a.


 


 Matijević: Skromni smo


Nekoliko sati kasnije listu je prijavio i nezavisni kandidat Zdenko Matijević, koji je također bio u dosadašnjem sastavu Vijeća. Na njegovoj listi su Zdenko Matijević iz Palita, Igor Gušćić iz Palita, Biserka Dumić iz Supetarske Drage, Ankica Tijan iz Banjola, Stanislav Peić iz Kampora, Damian Kordić iz Raba, Kristan Kurelić iz Palita, Miljenko Žigo iz Barbata, Željko Vidas iz Supetarske Drage, Danijel Kaloćira iz Palita, Mladen Bačić iz Banjola, Vice Grgurić iz Palita, Sanjin Knezić iz Banjola, Ivica Jurešić iz Palita i Marin Matijević iz Palita.


  – Mi se nadamo jednom vijećniku, a ako bude dva, onda će to biti pobjeda na nivou otoka Raba jer se bez nas neće moći napraviti većina u Vijeću. Mi smo skromni i želimo samo participirati u Gradskom Vijeću u skladu s tisućljetnom tradicijom, rekao je Matijević.