Kreće 9. akcija

Počinje još jedna “Otočna rožica”: Traže se najljepši bodulski vrtovi i balkoni

Mladen Trinajstić

I ova će Otočna rožica donijeti laureate u više kategorija

I ova će Otočna rožica donijeti laureate u više kategorija

Ove godine stručno povjerenstvo zaduženo za obilaske i (pr)ocjene hortikulturnih dostignuća prijavljenih bodulskih vrtlara-amatera činit će sedmeročlani tim, na čelu s mr. sc. Dobrilom Kraljić 



Direktorica Turističke zajednice otoka Krka mr. Majda Šale najavila je skorašnji početak još jedne, devete po redu Otočne rožice – akcije ocjenjivanja i nagrađivanja najljepših vrtova i okućnica otoka Krka. Novo izdanje ove akcije čelništvo krovne organizacije otočnog turizma provodi u suradnji s predstavnicima svih krčkih lokalnih TZ-a, bodulskim hortikulturnim znalcima, ali i komunalcima, a sve kako bi se nastavila višegodišnja tradicija promoviranja i vrednovanja truda koji u uređenje svojih vrtova i okućnica, balkona i balatura, a kroz njih i cjelokupnih mjesta u kojima žive, ulažu brojni otočani i otočanke.



Javni poziv otočanima koji se žele uključiti u akciju bit će putem sredstava javnog priopćavanja upućen već početkom lipnja, a svi zainteresirani moći će se uključiti prijavom u urede lokalnih TZ-a, odnosno TIC-eva, a koja se može podnijeti do 1. srpnja. Organizirani obilasci i razgledi prijavljenih vrtova i zelenih površina provodit će se nakon zaključenja postupka prijava, a podjela priznanja i nagrada najboljim bodulskim vrtlarima, po običaju, bit će organizirana uoči blagdana sv. Franje Asiškog – zaštitnika prirode. Valja spomenuti i da se ove godine, po prvi put, završna proslava i podjela nagrada neće održati u prostoru franjevačkog samostana na Košljunu, već u samostanu franjevaca trećoredaca u Portu, mjestu na području Općine Malinska-Dubašnica.





– Zaljubljenici u hortikulturu, otočani koji uređivanjem svog životnog prostora uvelike doprinose obogaćenju turističke ponude otoka Krka kao turističke destinacije, imat će i ove godine prigodu predstaviti svoj »kutak rajskog vrta« široj javnosti kroz akciju Otočnarožica 2016., najavljuje Šale.


– Akciju provodimo s ciljem podizanja kvalitete uređenja okoliša, ali i buđenja svijesti naših stalnih i povremenih žitelja o značaju zaštite okoliša, kao i unapređenja kvalitete turističkog proizvoda, posebice u privatnom smještaju, nastavlja čelnica TZ otoka Krka.


Ove godine stručno povjerenstvo zaduženo za obilaske i (pr)ocjene hortikulturnih dostignuća prijavljenih bodulskih vrtlara-amatera činit će sedmeročlani tim, na čelu s mr. sc. Dobrilom Kraljić – vrsnom otočnom stručnjakinjom hortikulturne branše. Uz nju, bit će tu još i Hrvoje Skorup, David Mrakovčić te Ivica Brozić, svi visokoobrazovani i iskusni stručnjaci agronomije i krajobrazne arhitekture, te Ivan Jurešić iz tvrtke Ponikve Eko otok Krk i Slavica Grgurić, predsjednica Strukovne skupine obiteljskog smještaja otoka Krka. Uz njih, svog člana u povjerenstvu imenovat će i jedna otočna lokalna samouprava, ovog puta Općina Dobrinj.


I ova će Otočna rožica donijeti laureate u više kategorija pa će se narednih tjedana tako procjenjivati i uspoređivati »klasični« vrtovi, dvorišta i balkoni, kao i oni koji se uređenjem i primijenjenim vrtlarskim tehnikama mogu okrakterizirati »održivima«.