Na glavnom trgu

Počinje gastropriredba na Lošinju: Mjesec u znaku Apoksiomenove antičke kuhinje

Anja Tomović

Otvorenje 10. fešte lošinjske kuhinje održat će se na glavnom trgu u Malom Lošinju, 27. travnja u 18 sati, točno na Apoksiomenov rođendan, odnosno dan kad je 1999. godine iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja izvađena veličanstvena statua



MALI LOŠINJ  Grad Mali Lošinj i njegova Turistička zajednica, u suradnji s lokalnim ugostiteljima već desetu godinu zaredom tijekom svibnja organiziraju Feštu lošinjske kuhinje, a ovogodišnja je u znaku Apoksiomenove antičke kuhinje, inspirirane dragocjenom skulpturom grčkog atleta čiji se lošinjski muzej otvara za koji dan.


Od 27. travnja do 31. svibnja, čak 16 lošinjskih ugostiteljskih objekata nudit će domaće specijalitete pripremljene na bazi namirnica i postupaka specifičnih za doba antike, sastavljene od dva menija s tri slijeda i čašom vina, po popularnim cijenama.


Samo otvorenje 10. Fešte lošinjske kuhinje održat će se na glavnom trgu u Malom Lošinju, 27. travnja u 18,00 sati, točno na Apoksiomenov rođendan, odnosno dan kad je 1999. godine iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja izvađena veličanstvena statua. Ugostiteljski objekti koji sudjeluju u 10. Fešti lošinjske kuhinje su: restorani Artatore, Bocca Vera, Diana, Eki, Manora, Poljana, Punta, Televrin, Veli žal i Za kantuni, Gostiona Baracuda, konobe Bora bar i Silvana, Gastro pub Deveron te buffeti Lošinjsko jidro i Porto.




Prema tematskom katalogu TZG-a Malog Lošinja »Apoksiomen na otoku vitalnosti«, odnosno zahvaljujući Adrijanu Nikoliću, vrsnom poznavatelju antičke gastronomije i autoru knjige Apoksiomenova gastronomska priča, te Lidiji Kosmos, profesorici povijesti i sociologije, lošinjska gastronomija dobiva potpuno drugačiju antičku priču. 


Uobičajena, svakodnevna hrana većine stanovnika bila je jednostavna i skromna. Žito, masline i vino bili su najzastupljeniji, a uz ribu i druge plodove mora činili su srž grčke prehrane. Doručak se sastojao od ječmene pogače, datulja, smokvi i vina ili se jednostavno jeo kruh namočen u razvodnjenom vinu.


Za ručak se jela ječmena juha ili ječmeni kruh te kuhano povrće, dok je večera bila obilnija i sastojala se od riba, kobasica, sireva, kruha, oraha i meda. Za posebne bankete organizirane u prigodi vjenčanja, rođenja djeteta ili pobjede na natjecanju, pripremalo se meso volova, ovnova, koza, peradi, drozdova, prepelica, zečeva i drugih vrsta divljači. Od mahunarki se kuhao slanutak, leća, grašak i bob.


Omiljeno voće bile su smokve, grožđe, jabuke, kruške, datulje i kupine, a za zaslađivanje koristio se med, a Grci su poznavali i limun, cedar, peršin, bosiljak i papar, ali ih nisu koristili kao začin jelima već su ih dodavali su ih ljekovitim pripravcima. Neke od njih čak su koristili za suzbijanje insekata.Rezervirajte svoje mjesto i uživajte u jelovnicima Apoksiomenove antičke kuhnje.