16. izdanje

Počinje događaj koji će Rab na tri dana vratiti u srednji vijek

Ante Matijević

Viteški turnir, radionice i prezentacije starih zanata, ribarske delicije i puno zabave i dalje su glavna obilježja popularne manifestacije u povijesnoj jezgri grada Raba



Na području povijesne jezgre grada Raba u razdoblju od 25. do 27. srpnja održati će se 16. po redu, jedinstvena i daleko poznata Rabska fjera. Izuzetna je to tradicija za jednu primorsku destinaciju, koja se najčešće smješta u ladicu s destinacijama u kojima su sunce i more prioritet, a masovni turizam normalan slijed događanja. Srećom, povijest ostaje zapisana zauvijek, pa je tako i Rabskoj fjeri omogućeno mjesto pod suncem u turističkoj ponudi grada Raba – kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Raba Ivana Matušan.


Zašto se Rabska fjera uopće i održavala? Prva je održana u počast Kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio od Mlečana i u počast Sv. Kristoforu zaštitniku Grada Raba, te se održavala u svrhu štovanja moći Sv. Kristofora, koje su prema legendi spasile Rab. U današnje vrijeme održava se u nešto kraćem obliku, u trajanju od tri dana u mjesecu srpnju. To zna među turistima stvoriti negodovanje, kaže direktorica Matušan, a najviše ih zanima zašto se Fjera ne bi održavala u neko drugo vrijeme. Odgovor je vrlo jednostavan. Naime, Rabska Fjera je među rijetkim manifestacijama koje drže do svoje povijesne pozadine, jer se i tada, daleke 1364. godine održavala tih dana, 25.07., na blagdan sv. Jakova, 26.07. na blagdan sv. Ane i 27.07. na blagdan sv. Kristofora, sveca zaštitnika.



Rabska Fjera obnovljena je 2002. godine, međutim ne isključivo zbog obogaćivanja turističke ponude – tvrdi direktorica Ivana Matušan. Fjera je okupila Rabljanke i Rabljane u udruge koje danas nose mnoge manifestacije, te prenose tradiciju na mlađe naraštaje. Okupila je, kaže nadalje direktorica, i rapske prijateljske gradove, San Marino, Koenigsbrunn, Sežanu i Kočevje, koji na Fjeri zauzimaju posebno mjesto i daju posebnu draž. Također je okupila i razne udruge i zanatlije diljem Hrvatske, a sve u cilju održavanja tradicije koja je zaista jedinstvena.




Sve je to Rabska fjera, manifestacija koja je zasluženo dobila mnoge nagrade, a vjerujemo da je još mnoge tek očekuju – kazala je za kraj direktorica Turističke zajednice grada Raba Ivana Matušan.



Uputite li se na Fjeru, možete očekivati bogat program koji je najbolje iskusiti u potpunosti – napominje direktorica. Prvi dan, 25. srpnja, svečano je otvorenje na Trgu sv Kristofora. Nakon što gradonačelnik svečano otvori Rabsku fjeru, otvaraju se radionice, a grad zaživi srednjovjekovljem. Drugoga dana Fjere upriličuje se ribarsko selo podno Trga slobode, tj. Pjacete, odmah uz more, gdje se može uživati u friškoj, tek ulovljenoj ribi s gradela, te demonstraciji starih zanata.


Treći dan, 27. srpnja, dan je sv. Kristofora, koji obilježava procesija prije jutarnje mise, dok navečer slijedi viteški turnir Udruge rapskih samostreličara. Ne treba napominjati kako za cijelog trajanja Fjere posjetitelji mogu uživati u uprizorenju starih zanata i radionica koje su raspršene diljem starogradske jezgre. Nakon turnira, svita se premješta na Trg Municipium Arbe gdje gradonačelnik Grada Raba zatvara Fjeru, te slijedi vatromet i zabavni program, ove godine, uz Zlatana Stipišića Gibonnija.