Zadrugari i kooperanti PZ-a Gospoja ove godine prvi krenuli u trgadbu

Počela berba grožđa u Vrbničkom polju: Sočne bobe žlahtine najava dobre vinarske godine

Mladen Trinajstić

Grožđe je zdravo, sočno i zrelo, upravo idealno za berbu koja će trajati narednih desetak dana, a u Gospojinoj vinariji jučer su, osim traktorista koji su pristizali s tonama grožđa, gužvu stvarali i turisti koji su uživali u praćenju berbe, zobanju netom ubranog grožđa, a najviše u – degustacijama vina



VRBNIK  Iako su ovih dana vremenske prilike daleko od onog što bi se u pogledu trgadbe moglo nazvati idealnim, dobar dio vrbenskih berača grožđa krenuo je u akciju ne čekajući sunce koje nikako da se ustali.


Za razliku od zadrugara Poljoprivredne zadruge Vrbnik koji će, prema posljednjim informacijama, u berbu krenuti s početkom idućeg tjedna, zadrugari i kooperanti PZ Gospoja, drugog najvećeg otočnog proizvođača vrbničke žlahtine, već su aktivni i zauzeti branjem grožđa čiji urod, doznajemo iz prve ruke, niti ove godine nije »omanuo«. 


   Da bi netom započela trgadba mogla biti dobra, uspješna i plodonosna potvrdio nam je jučer poznati vrbnički vinar Franjo Toljanić koji je, kao i uvijek u ovo doba godine, imao pune ruke posla oko organizacije prihvata grožđa koje su Vrbenčani iz sata u sat do njegove velike i moderne vinarije smještene na samom rubu polja neumorno dovozili traktorima.




A gužvu su, osim traktorista, u Gospojinoj vinariji stvarali i turisti koji su, obilazeći otok Krk, pa tako usput i vrbničke vinarije, uživali u upoznavanju s radom tamošnjih berača, zobanju netom ubranog grožđa, a najviše u nezaobilaznim degustacijama vina. Grožđe je, osvjedočili smo se u Toljanićevom društvu, zdravo, sočno i zrelo, upravo idealno za berbu koja će u Vrbniku trajati idućih desetak dana. 


  »Istopile« se zalihe


– Berba ide prema planu, grožđa ima, pa je prema svemu sudeći pred nama još jedna vrlo dobra vinarska godina, rekao je Toljanić u čijim bi podrumima idućih dana trebalo biti prerađeno 40-ak vagona grožđa od kojega će se dobiti nešto više od 300 tisuća litara vrbničke žlahtine. Godinu je obilježilo dosta vlage i kiše pa je stoga i grožđe izrazito napunjeno sokom zbog kojeg se radmani kreću oko postotka od 80 do 85 posto, što je natprosječno. Jedan od elemenata zbog kojih smo odlučili krenuti u berbu koji dan ranije u odnosu na neke druge vinarije, osim u zadovoljavajućim, zapravo idealnim omjerima kiselina i šećera, krije se i u vlazi, odnosno kišama koje nas posljednjih dana ne zaobilaze, otkriva nam iskusni vinar, dodajući kako u okolnostima koje trenutno vladaju u Vrbničkom polju postoji opasnost od razvoja botritisa – procesa gnjiljenja koji u okolnostima povećane vlage može u kratkom roku učiniti dosta štete. Da sve to izbjegnemo i preveniramo, a vođeni informacijama stručnjaka da je grožđe spremno, bacili smo se na trgadbu, zaključuje naš sugovornik. 


   Toljanić nam je otkrio i kako je datum početka berbe u Gospoji određen činjenicom da su zalihe prošlogodišnjeg vina na samom izmaku. 



Godišnja proizvodnja PZ Gospoja kreće se u rasponu od 300 do 350 tisuća litara vina, uglavnom žlahtine. Svake se jeseni u podrumima te krčke vinarije preradi 40-ak vagona grožđa a, osim po Žlahtini Toljanić, PZ Gospoja poznata je i po svom Misnom vinu – polusuhom desertnom vinu koje je ujedno prva žlahtina s kvalitativnom oznakom vrhunskog vina. Uz odlična vina, u Gospojinim se podrumima proizvode i manje količine destilata – rakija, smokvica, medica, travarica i sličnih »žestica«.



  


Olakšan izvoz


– Mi smo vjerojatno jedni od rijetkih proizvođača vina čije su zalihe pri kraju, odnosno dostatne tek za »premoštenje« perioda čekanja novog vina koje će se na tržištu naći već tijekom studenoga, ističe nagrađivani otočni vinar, dodajući da je PZ Gospoja ove godine povećala broj kooperanata s kojima surađuje pa će tako idućih dana u podrume te vrbničke vinarije urod svojih nasada dovoziti više od 70 lokalnih vinogradara. 


   – Za razliku od prethodnih godina, sad otkupljujemo grožđe od svih zainteresiranih registriranih proizvođača žlahtine, a ne samo od onih s kojima od ranije imamo sklopljene ugovore o kooperaciji što je, ustvrđuje Toljanić, i više no dobro jer vinogradarima pruža mogućnost izbora gdje će i kome prodati svoje grožđe. Nažalost, dobar dio hrvatskih vinogradara nema takvu mogućnost i mnogi se sreću s problemom deficita zainteresiranih otkupljivača što u Vrbniku nije slučaj, zaključuje naš sugovornik, dodajući kako takve okolnosti pridonose stvaranju ozračja proizvođačko-vinogradarskog spokoja i sigurnosti. U PZ Gospoja više su no zadovoljni ovogodišnjom prodajom svoga vina koje se, otkriva nam Toljanić, ulaskom naše zemlje u EU sve češće izvozi put zapadnoeuropskih zemalja.   

Za razliku od prijašnjih godina kad je izvoz bio dosta zahtjevan i kompliciran, sad nas sve češće posjećuju trgovci i ugostitelji iz europskih zemalja, posebice Austrije, koji svoju »butik« ponudu upotpunjuju kupnjom manjih količina (do jedne palete) našeg vina koje potom, bez ikakvih problema i carinskih formalnosti, odvoze sa sobom. Izvoz se na taj način značajno povećao i više nije vezan samo uz velike distributere, već se sve češće odvija pojedinačnom kupnjom našeg vina. Četvrtinu ukupne proizvodnje naših vina »izvozimo« i posredstvom turista koji Vrbnik, odnosno naše ugostiteljske objekte, posjećuju tijekom ljetnih mjeseci, a ostatak proizvodnje plasiramo putem uobičajenih trgovačkih kanala unutar naše zemlje. Sve u svemu, ulaganja u marketing i prezentaciju koja smo na različitim tržištima poduzimali proteklih godina donose rezultate pa je tako Žlahtina Toljanić sad prisutna na tržištu cijelog EU-a, ali i Rusije, Kanade, SAD-a i brojnih drugih zemelja, završava naš sugovornik.