Nevjerojatan propust Županijskog izbornog povjerenstva

Pobijedi li HDZ, izbori na Pagu moraju se poništiti

Dražen Ciglenečki

Kandidatkinja HDZ-a za zamjenicu gradonačelnika Paga Tonica Bukša prebivalište na Pagu je prijavila tri mjeseca nakon isteka zakonskog roka koji joj omogućava kandidaturu, što je suprotno izbornom zakonu



ZAGREB Zakonski je uređeno da je Državno izborno povjerenstvo nadležno za regularnu provedbu svih izbora i referenduma u Hrvatskoj. Primjerice, Zakon o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave propisuje da županijsko izborno povjerenstvo, između ostalog, brine za zakonitu pripremu i provođenje izbora i nadzire rad općinskih i gradskih izbornih povjerenstava. Niti jedan zakon, međutim, ne predviđa što učiniti ako se neko županijsko izborno povjerenstvo – odmetne. A to se upravo događa sa županijskim izbornim povjerenstvom u Zadarskoj županiji, koje ne želi provoditi sve odredbe Zakona o lokalnim izborima. Konkretno, članak kojim se definira da kandidati za općinske načelnike, gradonačelnike, župane te njihove zamjenike na dan kad na snagu stupa odluka o raspisivanju izbora, moraju imati najmanje šest mjeseci prijavljeno prebivalište na području jedinice u kojoj se kandidiraju.


Žmire nad činjenicom


S obzirom da je odluka Vlade o raspisivanju lokalnih izbora stupila na snagu 18. travnja, znači da su svi nabrojeni do 18. listopada prošle godine morali imati prebivališta tamo gdje se kandidiraju. U suprotnom njihove kandidature nisu mogle biti pravovaljane. Ali, županijsko izborno povjerenstvo u Zadru odlučilo je zažmiriti nad činjenicom da je Tonica Bukša, HDZ-ova kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Paga, tek 17. siječnja ove godine prijavila prebivalište na području tog grada. U Ministarstvu unutarnjih poslova potvrdili su nam službeno da Tonica Bukša »nema dulje od šest mjeseci prijavljeno prebivalište u gradu Pagu«. Zašto onda  njezina kandidatura odnosno HDZ-ova lista nisu poništene? Teško je odgovoriti na to pitanje.


Čim su u gradskom izbornom povjerenstvu u informatički sustav unijeti podaci o Tonici Bukši, računalo je, kako neslužbeno doznajemo, signaliziralo da uvjet o šest mjeseci prebivališta nije zadovoljen. No, to je neshvatljivo zanemareno. Nakon toga je županijsko izborno povjerenstvo dobilo dva prigovora zbog prebivališnog statusa HDZ-ove kandidatkinje.




– Jedan smo prigovor morali odbiti jer ga je podnijela neovlaštena osoba, a drugi je prigovor HSU sam povukao, rekla nam je zamjenica predsjednika županijskog izbornog povjerenstva Jadranka Nižić-Peroš. Ali, nije nam objasnila zašto povjerenstvo nije samoinicijativno reagiralo, neovisno o prigovorima, i eliminiralo nevažeću kandidaturu.


– Sada je ta kandidatura pravovaljana, vidjet ćemo što će biti nakon izbora, uporna je bila Jadranka Nižić-Peroš.


Pritisci zbog prijave


Pokušali smo doznati zašto je Jure Grubišić, predsjednik HSU-a u Pagu, iznenadno odustao od prigovora. Javila nam se njegova supruga i skrušeno nas zamolila za razumijevanje.


– Znate, on je vrlo miran čovjek i nije više mogao izdržati pritiske, a Pag je mala sredina. Neće do izbora o tome ništa govoriti, ali mislim da je nakon njih spreman sve reći, kazala nam je supruga čelnika paškog ogranka HSU-a.


Doznajemo da su iz Ministarstva uprave stigla u Državno izborno povjerenstvo dva upita u vezi s prebivalištem Tonice Bukše, ali oni zasad ignoriraju ovaj slučaj. Na naša pitanja o spornoj kandidaturi i hoće li DIP nešto poduzeti, odgovorili su nam citiranjem zakonskih odredbi prema kojim je županijsko izborno povjerenstvo dužno rješavati prigovore. »Svako drugo mišljenje DIP-a o eventualnim nepravilnostima u postupku kandidiranja i u postupku izbora za gradonačelnika dano prije prigovora u skladu s navedenim odredbama, predstavljalo bi prejudiciranje nadležnih tijela«, naglašavaju u DIP-u.Preostaje, dakle, samo mogućnost poništenja izbora u Pagu ako na njima pobijedi HDZ-ova lista na kojoj je Tonica Bukša kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika, iako to nije smjela biti. Sada je u Pagu gradonačelnik HSP-ovac Ante Fabijanić-Njekulin, koji se opet natječe za tu dužnost.