Retro night

Ples za pokojno Haludovo: Veselje za jednu ruševinu

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Ideja je bila da se podsjetimo na žalosnu sudbinu hotelskoga grada od kojega su ostale samo ruševine, rekao je malinskarski načelnik Robert Anton Kraljić



KRK Da problematika Haludova, potpuno devastiranog, napuštenog i zapuštenog hotelskog kompleksa, barem što se žitelja Malinske tiče, sve njih i dalje i žulja i boli kao i da lokalna zajednica ni izbliza nije zadovoljna današnjim izgledom, a na sveopću žalost niti statusom ruiniranog »turističkog grada duhova«, potvrđuje i manifestacija »Haludovo retro night«.


Događanje na novouređenom malom trgu uz samu malinskarsku obalu bilo je svojevrsna reminiscencija svega onog što je taj hotelski grad bio i značio za Malinsku i hrvatski turizam općinito, a ujedno i jasan znak da domaći nisu zadovoljni (ne)činjenjem njegovih aktualnih armenskih vlasnika kao ni inercijom i nezainteresiranošću državnih institucija koje, također nečinjenjem, omogućuju njegovo sad već višedesetljeno propadanja.



Organizatori »Haludovo retro noći« rekli su da je na nju, službeno, bio pozvan i ministar turizma Gari Cappelli. Očekivano, Cappelli se pozivu ipak nije odazvao ali je, kažu, poručio da je upoznat s problemom Haludova te da se na njegovom rješavanju – predano radi.Jedini negativan »popratni efekt« ove lijepe, zanimljive i originalne večeri bio je u tome da je, nakon glazbenog nastupa, grupa Grejs ostala bez dijela svoje opreme koju im je zasad nepoznati kradljivac odnio iz automobila.




– Ideja je bila da se svi podsjetimo na žalosnu sudbinu nekadašnjeg hotelskog grada od kojega su danas ostale samo ruševine koje nagrđuju neke od najljepših dijelova naše obale, rekao je načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić naglasivši i da je ideja o organizaciji ovog događanja iznjedrena u krugu novopečenih općinskih vijećnica, Marine Radović, Mirjane Maršić, Gordane Stanković i Irene Ilić.


Bez politiziranja ali i nerealnih očekivanja da će se netko naglo zbuditi i preko noći riješiti ovaj golemi problem i sramotu ove države i njenog turizma, potaknuti inicijativom proizašlom iz lokalne zajednice odlučili smo se zabaviti, s dozom ironije i našaliti, pa i proveseliti kroz podsjećanje na ono što je Haludovo nekad bilo, prisjećajući se pritom zlatnih dana tog glasovitog hotelskog grada, objasnio nam je Kraljić dodajući da je Haludovo, i ovakvo kakvo danas jest, i dalje znamenitost Malinske, lokalitet kojeg mnogi i dalje obilaze i razgledaju ali nažalost, s nekim drugačijim motivima u odnosu na one zbog kojih je bilo građeno.


Osim za podsjećanje na dobra stara vremena, »Haludovo retro noć« poslužila je i za senzibilizaciju šire javnosti o štetenim učincima procesa do kojih je dolazilo u vremenima privatizacije takvih objekata, posebice u slučajevima poput ovog gdje su se špekulantski biznis i dilentantizam države hvatali »ruku pod ruku«.


Betonski spavači


Sve te ozbiljne i teške teme Malinskari su ovom prilikom ipak uklopili u zabavnu, opuštenu ljetnu manifestcija kakvih će kažu, biti još, čak i ovog ljeta. Sama manifestacija započela je prigodnim obraćanjem nekadašnjeg čelnika te hotelijerske tvrtke Josipa Pinezića, a potom nastavljena projekcijom izvrsnog dokumentarnog filma iz serijala »Betonski spavači« autora Maroja Mrduljaša kojim je vrlo dojmljivo ispričana nesretna sudbina malinskarskog hotelskog naselja.


A po završenoj projekciji, na istom je lokalitetu zasvirala i grupa »Grejs« koja je, predvođena svojim frontmenom Marinom Ferenčićem, višegodišnjim nastupanjem na terasama i barovima Haludova prerasla u jedan od njegovih najprepoznatljivijih zaštitnih znakova. Uz taktove hitova iz 70-ih i 80-ih više stotina Malinskara i gostiju uživalo je do sitnih sati.