Otvorena knjižnica

Plaža Koralj postala mjesto slobodne razmjene knjiga, mišljenja i ideja

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Otvorena knjižnica plod je inicijative i rada udruge Kreativni Krk, a puštena je u »promet« nakon dvodnevne akcije prikupljanja knjiga kojima su Krčani, ali i brojni gosti, pomogli uspostavu prvog slobodnočitalačkog punkta na otoku



KRK Da i bez velike pompe dobri i kvalitetni društveno korisni projekti pronađu put do onih kojima su namijenjeni, potvrđuje jučerašnje predstavljanje knjižnim fondom netom popunjene Otvorene knjižnice koju su, u nazočnosti predstavnika Gradske uprave i svojih pomagača i podupiratelja, javnosti predstavili čelnici udruge »Kreativni Krk« – Luka Adžić Kapitanović i David Mrakovčić.


Sa 600-tinjak naslova ponuđenih na slobodno korištenje, kako na hrvatskom, tako i na stranim jezicima, zaživio je ovaj hvalevrijedan projekt koji su krčki kreativci, uz pomoć donatora, u samo nekoliko tjedana uspjeli »od ideje do realizacije« dotjerati u pozadini jedne od naposjećenijih gradskih plaža, one podno hotela »Koralj«.


Odličan odaziv 


Otvorena knjižnica, objašnjavaju inicijatori hvalevrijednog projekta, mjestom slobodne razmjene knjiga, ali i mišljenja, ideja i doživljaja postala je po završetku dvodnevne akcije prikupljanja »ukoričenih donacija« kojima su njihovi sugrađani, ali i brojni sezonski žitelji grada Krka, pomogli uspostavu prvog takvog slobodnočitalačkog punkta.




Odziv donatora nadišao je naša očekivanja i već sad smo knjižnicu napunili iznimno kvalitetnim izdanjima kojima ćemo, odmah nakon što pristignu, pridodati i cijeli niz novih naslova koje smo, zahvaljujući novčanoj donaciji komunalnog društva Ponikve eko otok Krk te Valamar Riviere, naručili posredstvom Amazona, istaknuo je Mrakovčić, naglasivši da knjige u dolasku uglavnom podrazumijevaju prijevode najpoznatijih i najčitanijih hrvatskih autora. Stižu nam tako njihovi prijevodi na jezike stanovnika gotovo svih zemlja iz kojih nam ljeti dolaze posjetitelji, zaključuje Markovčić uvjeren da će, osim u najljepšem moru na svijetu, u nastavku sezone domaći i gostujući kupači sada moći uživati i u kvalitetnim, na besplatno čitanje ponuđenim knjigama.


Nastavak slijedi 


U pothvatu gradnje transparentnim pleksiglasnim pločama zaštićene otvorene knjižnice krčkim kreativcima pripomogli su i neki njihovi sugrađani, čak i slučajni prolaznici, pa i kupači koji su prve knjige s polica počeli odnositi već za trajanja prigodne svečnosti njena otvorenja. Sponzori ovog, kako je i sam gradonačelnik Darijo Vasilić ustvrdio, finacijski nezahtjevnog, ali ipak i vrlo vrijednog projekta, bili su Grad Krk te tvrtke GP Krk, Noliot te Elektron Krk. Potaknuti dobrim reakcijama, članovi Kreativnog Krka u skorijoj budućnosti sličnim sadržajima kane »opremiti« i više drugih, od potencijalnih čitača posjećenijih lokaliteta na području grada Krka.