Obilježen Svjetski dan morskih kornjača

Plavi svijet: Slučajan ulov često fatalan za kornjače

Slađana Vignjević

Nakon Sansega i Sare, u Oporavilište za morske kornjače Plavog svijeta u Sunčanoj uvali u Malom Lošinju s ozljedama glave stigao je Vatreni



MALI LOŠINJ  Edukativno-zabavnim programom za najmlađe jučer je u Oporavilištu za morske kornjače Plavog svijeta u Sunčanoj uvali u Malom Lošinju obilježen Svjetski dan morskih kornjača. 


   Djeca su sudjelovala u likovnoj radionici oslikavajući platnene torbe i kornjače od terakote, izrađujući modele kornjača od kartona, a održana je i radionica prepoznavanja različitih morskih kornjača.


Ipak, pažnju prisutnih privukao je Vatreni, prema procjeni stručnjaka četrdesetak godina stara kornjača koja se od četvrtka nalazi u bazenu centra na oporavku od ozljede glave. 




   Ovo je tek treća kornjača, nakon Sansega i Sare, o kojoj brinu u centru, budući da oporavilište djeluje tek od prošle godine i to u sklopu projekta »Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu«. 


   – Najveći problem ugroženosti morskih kornjača u Jadranu predstavlja slučajan ulov mrežama i koćama. Samo se u sjevernom Jadranu mrežama stajaćicama godišnje slučajno ulovi između 500 i 4.000 kornjača, sa smrtnošću do 74 posto, dok se koćama ulovi od 2.000 do 4.000 kornjača, rekao je Jure Miočić Stošić, napominjući kako uhvaćene kornjače često nalaze u stanju »zimskog sna«, odnosno hibernacije, pa ih je potrebno oživjeti. 


   U sklopu obilježavanja međunarodnog dana morskih kornjača, u lošinjskom oporavilištu kornjača održana je i nagradna igra za djecu »Pronađi izgubljenu morsku kornjaču«. Predstavljen je i projekt usvajanja morskih kornjača te predavanje o ovim životinjama na hrvatskom i engleskom jeziku.