Točno u podne

Pedesetak zimskih kupača jurnulo u more na lošinjskoj plaži Veli žal

Bojan Purić

Samanta Trejbalova netom po izlasku iz mora / snimio: B. PURIĆ

Samanta Trejbalova netom po izlasku iz mora / snimio: B. PURIĆ



 


MALI LOŠINJ – Pedeset, možda i više odvažnih, zatrčalo se točno u podne u more, na lošinjskoj plaži Veli žal. Već se uobičajio ovaj događaj, bilo je tu lica poznatih s otočnih sportskih borilišta, ali i turista koji su slučajno doznali za ovu priredbu. Jedna od njih je Samanta Trejbalova iz Praga, koja je za sada već tradicionalno lošinjsko “novogodišnje” kupanje doznala dan ranije: “Bilo je predivno, nisam ni sanjala da će biti ovako lijepo. Željela sam probati, a posve sam se odvažila kada sam na licu mjesta vidjela toliki broj ljudi. Inače jedrim, idem na jogu i pilates i bavim se ronjenjem, ali to ipak u toplije doba godine”, kazala nam je češka djevojka.


Iskusnik ovih kupanja je Goran Herenda, koji ne propušta 30. prosinca na Velom žalu. “Temperatura mora od šesnaest stupnjeva i nije tako hladna, jer očekivao sam nižu temperaturu. Često se kupam zimi, a lani sam se u Švicarskoj okupao u jezeru, s temperaturom vode od jednog stupnja, a oko mene se voda čak i ledila”, rekao je Herenda, višegodišnji spasilac na lošinjskim plažama i kapetan prve momčadi lošinjskog Košarkaškog kluba “Jadranka”.




Foto B. PURIĆ


Foto B. PURIĆ



Na Velom žalu, osoblje obližnjeg istoimenog restorana počastilo je kupače i otprilike trostruko brojnije gledatelje toplim napicima i kolačima, s tim da je prikupljan dobrovoljni prilog za pomoć potrebitoj obitelji Prispilović, čime je ovaj događaj nadovezan na ranije humanitarne akcije na otoku.


Na Lošinju će Novu godinu dočekati približno tri tisuće gostiju. Osim hotelskog, vrlo dobro je popunjen i kamp-smještaj, a u nedjelju su se u središte Malog Lošinja slili brojni izletnici, poklopilo se i nekoliko vedrih sunčanih sati, pa se prema gužvi Riva doimala kao usred ljeta, s tom razlikom da su šetači ipak bili nešto toplije odjeveni.


Foto B. Purić


Foto B. Purić