Turistički adut

Pastirski običaj i striža ovaca – vrbničke atrakcije

Mladen Trinajstić

Otočni ovčari u žaru natjecanja u ručnoj striži ovaca / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Otočni ovčari u žaru natjecanja u ručnoj striži ovaca / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Razgon, stari pastirski običaj koji označava završetak perioda mužnje i puštanje ovaca na slobodnu ispašu, prije se obilježavao tek pučkom feštom, a sada ga je TZO obogatio nizom pratećih zbivanja posvećenih promicanju ovčarstva i »upakirao« ih u privlačan turistički sadržaj



VRBNIK – Izložba krčke ovce koja je na vrbničkom trgu Škujica održana u povodu Razgona – pastirskog običaja iz davnina koji se slavi prve nedjelje po blagdanu Sv. Petra i Pavla i označava završetak perioda mužnje ovaca i njihovo puštanje na slobodnu ispašu, već drugo ljeto zaredom bila je uklopljena u projekt TZO-a Vrbnik »Popi’ i pojedi«. Uz lokalnu gastronomiju i vinarstvo, njime se promiče i potiče sve ono domaće, autohtono i iznad svega kvalitetno pa se i ova originalna pastirska, ili bolje rečeno ovčarska fešta odlično uklopila, idealno pridonijevši posvemašnjoj renesansi turizma Vrbnika.


U njoj, osim značajnih ulaganja u jačanje kvalitetnog smještajnog potencijala, važnu ulogu igraju i događanja kojima se prikazuju brojne specifičnosti vrbenske svakodnevnice. Tim nam je riječima program Razgona i Festivala vrbničke žlahtine koji mu je prethodio, približila Sanja Polonijo, direktorica Turističkog ureda TZO-a Vrbnik, koji je s Općinom Vrbnik, ali i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom te Hrvatskim savezom uzgajivača ovaca i koza zapravo najzaslužniji za »uvođenje« lokalnih ovčara u ljetne programe obogaćenja turističke ponude.


Šušur na trgu


– Za razliku od prethodnih godina kad je Razgon obilježavan tek pučkom i folklornom feštom, i ovog smo puta to tradicionalno slavlje odlučili obogatiti nizom pratećih zbivanja posvećenih promicanju ovčarstva koje je, uz vinogradarstvo i vinarstvo, zasigurno jedna od najvažnijih »preokupacija« žitelja ovog dijela našeg otoka, rekla nam je Polonijo, ne skrivajući zadovoljstvo tijekom događanja, kao i sveopćim šušurom na mjesnom trgu.





Nakon prošlogodišnje, uspješno održane prve izložbe krčke ovce, ovim je ispunjena želja organizatora da ta manifestcija preraste u tradicionalno događanje koje će doprinositi očuvanju hrvatskih izvornih pasmina domaćih životinja, kao i samih proizvoda. Izvorne pasmine, kao i proizvodi dobiveni od njih, dio su nacionalne kulturne baštine te predstavljaju dio bogate povijesti Vrbnika, ali i cijelog otoka Krka, naglašavaju organizatori.



Bogata ponuda domaćih proizvoda, posebice ovčjih sireva, tako je obogaćena i prigodnom, »revijalnom« izložbom ovaca iz stada ovčara s područja Vrbnika i susjedne mu Baške, kao i onih s otoka Cresa, objašnjava Polonijo, podcrtavši doprinos koji Razgonu i brojnim drugim kulturno-zabavnim manifestacijama u Vrbniku sad već redovito daju članovi i članice creske udruge »Ruta«. Oni su, naime, i ovom prilikom brojne mališane na Škujici okupirali njihovim uključenjem u radionice filcanja vune.


Striža – užitak


Vrhunac 2. Izložbe krčke ovce nedvojbeno je bilo natjecanje domaćih pastira u striži ovaca – atraktivan ogled vještih ovčara i ovčarica u spretnosti baratanja škarama. Pred okupljenim gledateljima i navijačima desetero prekaljenih ovčara pokazalo je što znaju i umiju u natjecanju u kojem je svoju vještinu, u muškoj konkurenciji, nadmoćno dokazao Vrbenčan Željko Volarić, dok je u ženskoj, drugu godinu zaredom slavila Mirjana Orlić iz Drage Bašćanske.


Ovčarski običaj iz davnina privukao mnoge na Trg Škujica


Ovčarski običaj iz davnina privukao mnoge na Trg Škujica



– Ručna striža ovaca svima je nama uobičajena praksa jer se, ponajviše zbog kompliciranosti dovoženja agregata do lokacija na kojima držimo svoja stada, zapravo svi odlučujemo strići na ovaj, nazovimo ga starinski način – objašnjava nam šampion Volarić kojemu za strižu jedne ovce, »pod normalno« trebaju najviše četiri minute. – Dnevno tako uspijem ostrić najviše tridesetak grla jer me nakon tog broja jednostavno počnu »stiskat« leđa, konstatirao je uz smijeh, priznavši i da je u »dnevnoj učinkovitosti« na tom planu od njega zasigurno jača pobjednica u ženskoj konkurenciji, Mirjana Orlić.


Oni strižu najbrže - Mirjana Orlić i Željko Volarić


Oni strižu najbrže – Mirjana Orlić i Željko Volarić



– Ma nije ovo ništa, rezultat koji sam ovdje ostvarila takav je da se kod kuće njime baš i ne bih ponosila, priznala nam je vješta »šišačica«, naglasivši da njena spretnost u rukovanju škarama ne treba čuditi s obzirom na to da sa suprugom na pašnjacima iznad Drage drži više od pet stotina ovaca te da ih u vrijeme striže »u šutu« ošiša i do pedesetak. Cijelo to stado suprug i ja sami ostrižemo istim ovakvim škarama, ne električnim mašinama, otkriva Orlić napominjući da ručno striže ponajviše stoga što to – uživa raditi.


Nekoj djeci Razgon je bio prva prilika da se "oči u oči" nađu s ovcama


Nekoj djeci Razgon je bio prva prilika da se "oči u oči" nađu s ovcama



U sklopu večernjeg, zabavnog dijela programa, okupljene na vrbničkom trgu svojim su nastupom razveselili i lokalni folkoraši, članovi VKD-a »Frankopan«, ali i popularni, na Boduliji uvijek rado viđeni Šajeta.


Drugu godinu zaredom, u sklopu Razgona u Vrbniku organizirana i Izložba krčke ovce, ali i natjecanje u njihovoj ručnoj striži


Drugu godinu zaredom, u sklopu Razgona u Vrbniku organizirana i Izložba krčke ovce, ali i natjecanje u njihovoj ručnoj striži



Na vrbničkoj Škujici ponuđeni su brojni domaći proizvodi, između ostalog i ovčji sir


Na vrbničkoj Škujici ponuđeni su brojni domaći proizvodi, između ostalog i ovčji sir