Međunarodni festival čipke u Pagu

Paška čipka – dar i suvenir za odabrane

Vesna Karavanić

Ovim festivalom želimo pokazati svu ljepotu čipke široj javnosti, iako se ona, kao najljepša rukotvorina, vrlo često se koristi kao hrvatski suvenir i obilježje naše domovine, rekao je Željko Maržić



PAG U atriju Knežva dvora svečanim programom otvoren je 5. Međunarodni festival čipke pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića u nazočnosti velikog broja uzvanika, predstavnika gradova prijatelja, crkvenih i javnih i kulturnih institucija. 


– Ovo je 5. Međunarodni festival čipke čime ostvarujemo našu namjeru da to bude tradicionalna manifestacija koja se svake godine sve više obogaćuje i ujedno motivira sve nas da pašku čipku promoviramo i nesebično pokažemo cijelom svijetu. Ovim festivalom želimo pokazati svu ljepotu čipke široj javnosti iako je ona, kao najljepša rukotvorina, čest poklon mnogim visokim dužnosnicima i vrlo često se koristi kao hrvatski suvenir i obilježje naše domovine, rekao je gradonačelnik Paga Željko Maržić dodajući kako stoga nije slučajnost da je paška čipka uvrštena na Unescov popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine, kao i to da se ovaj Međunarodni festival čipke kao vrijedan kulturni događaj, zbiva u gradu kojeg je osmislio Juraj Dalmatinac, u gradu u kojem je rođen Bartul Kašić, tvorac prve hrvatske gramatike. 



 Preksinoć je u Veloj ulici održan program »Stara paška ulica« u kojem su prikazane dvadesete godine 20. stoljeća u Pagu. Dio djevojaka i mladića nosio je tradicionalnu, a dio, tada modernu, odjeću. Mladići su nosili hlače, košulje i kaparane te klasična odijela i šešire, a djevojke tradicionalnu narodnu nošnju, kotule, fuštane i lagane, svilene haljine. Odjeća iz dvadesetih godina 20. stoljeća posuđena je u HNK Zagreb.





– Zato smo uvjereni da smo održavanjem ovog 5. Međunarodnog festivala čipke krenuli putem istinskog vrednovanja cjelokupne bogate paške kulturne baštine i njezinog promoviranja cijelom svijetu. Zahvaljujem našim čipkaricama i svima onima kojih više nema, svim našim nanama na ljepoti koju su nam ostavile na ponos svih nas, kazao je Maržić. 


Na otvorenju su nastupile prelijepe članice ženske klape »Peružini«, članovi KUD-a »Družina« i predstavnice tri generacije paških čipkarica. 


Nakon otvorenja koncert su održali članovi Gradske glazbe Pag, a održan je i okrugli stol na temu »Paška čipka – jučer, danas sutra«. Otvoren je cijeli niz izložbi – u Kneževom dvoru su izloženi čipkarski radovi zemalja sudionica: Belgije, Bugarske, Švicarske, Italije, Slovenije, Njemačke, Francuske i Češke te iz Hrvatske, a to su Svetomarijska čipka, KUD »Triglav« Split i Udruga lepoglavske čipke »Danica Brosler«.


Na katu Kneževog dvora također se mogu pogledati izložbe paške čipke na odjeći i nakitu Mirjane Tkalčec i Jasne Magaš te primjerak hvarske čipke. Izložbe se mogu razgledati u Benediktinskom samostanu i u Zbornoj crkvi Uznesenja Marijina te u crkvi svetog Jurja gdje su izložene fotografije članova Foto kluba Pag na temu paških čipkarica i čipke. U istom prostoru izloženi su radovi Vesne Herende pod nazivom »Dodir čipke i stakla« te izložba Filatelističkog društva Zadar sa poštanskim markama na temu Paga. 


Na modnoj reviji »Nanin ormarun« prikazat će se pašku čipku na odjeći, kao što je bila nekada, ali i danas.