Kiparska kolonija

PUNAT SEA ART Afirmacija darovitih mladih studenata

Mladen Trinajstić

Sudionice 4. Punat Sea Arta i njihov mentor, prof. Boris Roce, sa skulpturom izašlom iz kreativne radionice / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Sudionice 4. Punat Sea Arta i njihov mentor, prof. Boris Roce, sa skulpturom izašlom iz kreativne radionice / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Studente riječke Akademije primijenjenih umjetnosti i njihove kolege iz osječke Umjetničke akademije drugu godinu zaredom mentorirao je poznati riječki umjetnik prof. Boris Roce



PUNAT  Privremenim, odnosno probnim postavljanjem skulpture nastale u sklopu ovogodišnje kiparske kolonije »Punat Sea Art« zaključeno je još jedno, četvrto po redu izdanje tog neobičnog i zanimljivog projekta iza kojeg organizacijski stoje predstavnici TZ-a i Općine Punat.


Nakon višednevnog rada u Puntu i ove godine okupljenih studenata riječke Akademije primijenjenih umjetnosti i njihovih kolega iz osječke Umjetničke akademije, mladih umjetnika čije je stvaralačke akivnosti drugu godinu zaredom mentorirao poznati riječki umjetnik prof. Boris Roce, iz kreativne radionice Punat Sea Arta 2018. izašla je keramička skulputura inspirirana stvaralaštvom domaće umjetnice, pokojne Marije Brusić-Kovačica.


Probno postavljanje


– Ovo je bila još jedna u nizu uspješnih kolonija, stvaralačkih radionica nastalih na inicijativu naše akademske slikarice prof. Alme Dujmović koja je, želeći pridonijeti nastojanjima uljepšanja i oplemenjivanja Punta različitim vrstama umjetničkih radova – morem, ribarstvom i pomorstvom inspiriranih skulptura i instalacija – prije četiri godine pokrenula ovo sad već tradicionalno događanje – objasnio nam je direktor TU TZO Punat Branko Karabaić, ne zaboravivši spomenuti i da se ništa manje važna i vrijedna nakana inicijatora Punat Sea Arta oduvijek ogledala u nastojanju pruženja prilike za umjetničku afirmaciju darovitih mladih studenata umjetničkih akademija, ponajprije budućih kipara.


Punat Sea Art, Pečenje elemenata od kojih je sastavljena skulptura odrađivano je u večernjim satima, Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Punat Sea Art, Pečenje elemenata od kojih je sastavljena skulptura odrađivano je u večernjim satima, Snimio Mladen TRINAJSTIĆ





Objašnjavajući nam razloge tek »probnog« postavljanja keramičke skulpture stvorene rukama sudionika Punat Sea Arta, Karabaić je rekao da se, osobnim uvidom na mjestu na kojem je skulptura trebala naći mjesto svog trajnog postava, uvidjelo da je za tu nakanu predviđeni lokalitet u parku Kostarika dijelom oštećen u parteru. Naime, shvatili smo da je betonskim opločnicima prekrivena površina na tom mjestu lagano izdignuta korijenjem nekih okolnih stabala zbog čega smo, u dogovoru s općinskim načelnikom Marinkom Žicem koji je također nazočio završnoj svečanosti, odlučili na tom lokalitetu u narednim tjednima žurno odraditi zahvate njegove građevinske, ali i hortikulturalne sanacije.


Osim uklanjanja korijenja koje je izdiglo opločnicima prekriveni parter tog dijela parka, dogovoreno je i da se na mjestu na kojem će odskora stajati keramička posveta vrijednom i bogatom stvaralaštvu poznatoj i cijenjenoj puntarskoj umjetnici podigne i uredi podest na kojem će »rezultat« četvrtog po redu Punat Sea Arta tada konačno biti postavljen.



Prvi Punat Sea Art održan je 2015. godine i tad su  studenti riječke Akademije primjenjenih umjetnosti, vođeni prof. Goranom Štimcem, stvarajući u odbačenom željezu iz puntarskog škvera izradili instalaciju »Ribarski alati«. Već iduće godine koloniji su se priključili članovi udruge Arteco iz Slavonskog Broda koji su svoju ribarsko-morsku kreaciju »izgradili« od drva masline, črnike, loze i šmrike, i to u vidu skulpture koja dočarava ribara, njegovu mrežu i ulov. Lanjski, treći po redu Punat Sea Art, baš kao i ovogodišnji, okupio je studente iz Rijeke i Osijeka koji su, praćeni prof. Borisom Roceom, stvarali u keramici – lani manje ukrasne elemente, odnosno na vjetru »svirajuće« mobile (koji su obješeni na stabla mjesnog parka), a ove godine i veću skulpturu koja tek treba dobiti svoje stalno mjesto.



Niz skulptura


Naglašavajući da bi sve vezano uz novi umjetnički ures puntarske obale trebalo biti zgotovljeno u narednih nekoliko tjedana, Karabaić je ustvrdio i da će svečana inauguracija ovog umjetničkog rada vrlo vjerojatno biti »tempirana« za sad već ne tako daleki Dan Općine Punat, odnosno Andrinju.


– Naša nakana da, u suradnji s iskusnim umjetnicima, ali i studentima domaćih, a u budućnosti nadamo se i inozemnih umjetničkih akademija kroz stvaranje i postav niza skulptura i instalacija još posebnijim učinimo obalni prostor Punta pokazala se i više no dobrom idejom, a k tome je naišla i na odličan odziv, kako kod samih umjetnika, tako i javnosti koja prepoznaje vrijednost i posebnost rezultata tog projekta – napomenuo je Karabaić. Spomenimo i da je umjetnička kolonija, kao i iz nje izašla kreacija koja naglašava i vrednuje morsku orijentaciju žitelja tog krčkog mjesta, imala naziv »Cvijeće dna«.


Punat Sea Art, Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Punat Sea Art, Snimio Mladen TRINAJSTIĆ