Apsurdni propust

PRAVNA BORBA Inspektor je utvrdio da se zakon krši, ali nije zabranio rad na Vozu

Edi Prodan

Općina Omišalj USKOK-u podnijela kaznenu prijavu protiv rudarskog inspektora koji je tvrtki Tiha Šilo dozvolio eksploataciju iako je znao da je Ured državne uprave u PGŽ-u toj tvrtki tamo zabranio daljnju eksploataciju



OMIŠALJ – Da je Hrvatska pravo »kraljevstvo« apsurda i nevjerojatnih pravnih zavrzlama svjedoči i najnoviji događaj iz Omišlja. Slučaj iz rujna prošle godine kad je Općina Omišalj zbog nelagalnog iskorištavnja kamenoloma Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci podnijela kaznenu prijavu protiv nadležnih u tvrtki Tiha Šilo, prije nekoliko dana dobio je i novu dimenziju. Općina je naime nakon te morala podnijela kaznenu i protiv nadležnog rudarskog inspektora.


Korijen problema koji je sada kulminirao s prijavom rudarskog inspektora, čije ime u ovoj fazi slučaj ne smijemo isticati, nalazi se u tome da je prema nadležnima iz omišaljske općine, Tihe Šilo »kroz dulji vremenski period vršila nelegalnu eksploataciju kamena na području Općine Omišalj, na lokalitetu Beavec-Voz, čime je prouzročena znatna šteta za Republiku Hrvatsku«. Time su, kako se tvrdi u kaznenoj prijavi, počinili kazneno djelo protupravne eksploatacije rudnog blaga što je opisano i kažnjivo prema članku 211. Kaznenog zakona.


Gdje je nastao problem? Tiha je naime još 1994. godine dobila odobrenje za izvođenje rudarskih radova za eksploataciju tehničko-građevinskog kamena na rečenom području, a da je za svaki drugi oblik eksploatiranja kamena ta tvrtka bila dužna, sukladno odredbama Zakona o rudarstvu, odobrenje zamijeniti rješenjem o koncesiji. Tiha je sukladno ugovoru starom dva desetljeća u studenom 2015. godine i zatražila zahtjev za izdavanje rješenja o koncesiji, ali joj ga Ured državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji – odbilo izdati, što je kasnije potvrdilo i resorno Ministarstvo gospodarstva. I da ne bi bilo zabune, temeljem čega je Općina Omišalj i reagirala, Tihi je to i zabranjeno.




No, kako se čini, Tiha u čitavom sporu možda i ne stoji tako loše jer je unatoč navedenim odbijenicama i zabranama iskorištavanja kamenoloma dobila »zeleno svijetlo« od strane – rudarskog inspektora koji joj je, unatoč svemu, dozvolio daljnju eksploataciju kamena i pribavljanje znantne imovinske koristi, iako je, kako tvrde u Općini, znao da to nije smio učiniti. Tome u prilog dakako idu i rješenja Ministarstva gospodarstva, odnosno njegovih nadležnih odjela o rješenju donesenom i nakon žalbe Tihe na zabranu rada.


– Ono što je morao učniti prijavjeni rudarski inspektor, učinili smo mi, Općina Omišalj kako bismo zaštitili državnu imovinu od nelegalnog iskorištavanja njezinog blaga – naglasila je komentirajući slučaj iz kamenoloma na Vozu Mirela Ahmetović, načelnca Omišlja. Da čitava priča bude neobičnija, rudarski inspektor upravo na zahtjev Ureda državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji i dolazi na uviđaj tijekom rujna i listopada 2016. godine. Baš kao što nako toga i utvrđuje da Tiha krši Zakon o rudarstvu, ali joj je propustio zabraniti daljnje izvođenje radova kao i podnijeti odgovarajuće prekršajne i kaznene prijave protiv odgovornih osoba u tom trgovačkom društvu. Tim je uistinu neobičnim »propustom«, inspektor Tihi omogućio daljni rad te pribavu znatne imovinske koristi.