Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4
Sutra: 10° 10° 4
17. siječnja 2019.
Kreće se

POS-ove stanove u Krku gradit će i tijekom ljeta, useljenje za godinu dana

POS-ove stanove u Krku gradit će i tijekom ljeta, useljenje za godinu dana
POS-ove stanove u Krku gradit će i tijekom ljeta, useljenje za godinu dana
Autor:
Objavljeno: 9. svibanj 2018. u 17:20 2018-05-09T17:20:22+02:00

Nakon što se na prvi natječaj nitko nije javio, na ponovljenom je za izvođača izabran GP Krk, a budući da je ponavljanjem natječaja izgubljeno vrijeme, odlučeno je da se odluka Grada o zabrani građevinskih radova od 15. lipnja do 15. rujna, na gradilištu na istočnom rubu grada – ne primjenjuje

KRK Već za desetak dana u gradu Krku kreće izgradnja stambenog kompleksa iz Programa društveno poticane stanogradnje, dugo čekanog, a sad čini se napokon i dočekanog »stambenjaka« u kojem će za godinu dana stambeno pitanje riješiti 30 obitelji s područja Grada. Za brojne njegove sugrađene tu i više no dobru vijest jučer nam je prenio gradonačelnik Darijo Vasilić od kojeg smo doznali i da je nakon nedavno provedenog ponavljanja javnog nadmetanja za odabir najpovoljnijeg izvođača taj formalni postupak sad konačno i zgotovljen.

– Nakon što predstavnici državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama potpišu ugovor s izabranim izvođačem – građevinskom tvrtkom GP Krk, a što je predviđeno za ovaj tjedan – već za koji dan očekuje se dolazak građevinske mehanizacije na zemljište koje je, upravo s nakanom realizacije tog projekta, Grad prepustio APN-u – napomenuo je rezimirajući najsvježije informacije ali i zaključke s ovotjednog zasjedanja svog gradonačelničkog kolegija Vasilić.

Izuzetak od pravila

Istaknuo je i da je lokalna uprava, s nakanom maksimalnog ubrzanja realizacije tog i za Grad iznimno važnog projekta, početkom ovog tjedna formalizirala zaključak o izuzeću tog gradilišta iz važeće Gradske odluke o zabrani izvođenja građevinskih radova. Za razliku od drugih lokaliteta na kojima se od 15. lipnja pa do 15. rujna, po običaju, neće smjeti izvoditi nikakvi obimniji i bučniji radovi, na gradilištu preko puta kapelice posvećen svetoj Luciji odnosno na samom istočnom rubu naselja Krk ovog će se ljeta i raditi i graditi, prenose nam iz Grada, ističući i da je Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama izdana suglasnost za izvođenje radova na izgradnji višestambene građevine iz programa društveno poticane stanogradnje (POS) u gradu Krku i nakon 15. lipnja.

Prvi čovjek Grada, napominjući da je tako odlučeno uvažajući značaj tog projekta ali i činjenicu da se spomenuti lokalitet nalazi na samom rubu naselja, istaknuo je i da je istom suglasnošću određeno da radovi na tom objektu ne smiju kretati prije 9 sati, ali ni završavati nakon 18 sati, jednako kao i da se za dopremu i odvoz materijala na i sa gradilišta mora koristiti isključivo obilaznica grada, odnosno njegov istočni ulaz.

Lista kandidata za stan utvrđena još 2015. godine

Zemljište površine četiri tisuće četvornih matara u Ulici Narodnog preporoda Grad je, ugovorom o prijenosu vlasništva, prethodno već »darovao« APN-u a jednako tako, s ciljem doprinosa ostvarenju tog projekta, lokalna se uprava odrekla i svih svojih prihoda s osnova uobičajenih komunalnih davanja.

U sklopu realizacije Programa POS-a, Grad Krk je još 2015. godine utvrdio konačnu listu reda prvenstva s čak 109 kandidata zainteresiranih za kupnju stana. U rujnu 2016. između APN-a i Grada potpisani su Predugovor o međusobnim pravima i obvezama te Ugovor o prijenosu prava vlasništva slijedom kojeg je spomenuta državna agencija potom s omišaljskom tvrtkom DINOCOP ugovorila izradu projektne dokumentacije.

Građevinska dozvola je ishođena koncem kolovoza prošle godine i od tad traju postupci koji su sad zaključeni odabirom GP Krka za izvođača odnosno sklapanjem ugovora o izgradnji građevine POS-a, zajedno s uređenjem okoliša i izgradnjom parkirališta na istom zemljištu.

Izgubljeno vrijeme

Najava skorog početka izgradnje drugog po redu krčkog POS-ova kompleksa u gradu Krku, podsjetimo, rezultat je višemjesečnih formalno-pravnih postupaka vezanih uz nalaženje izvođača koji bi se svojom ponudom uklopio u zacrtane financijske »gabarite« projekta odnosno iznos od 9,1 milijun kuna (bez PDV-a), koliko je za realizaciju tog projekta osigurano sukladno projektantskim procjenama. Obzirom da su sve u prvom natječaju pristigle ponude za gradnju zainteresiranih izvođača bile iznad spomenute cifre te da je Grad otklonio mogućnost svog sudjelovanja u sufinanciranju izgradnje, ponavljanjem natječaja APN je naposljetku ipak uspio »pronaći« izvođača spremnog na realizaciju projekta unutar spomenute vrijednosti.

Osim što je, izvjestivši lokalnu javnost o donošenju zaključka o izuzimanju tog lokaliteta iz primjene Gradske odluke o sezonskoj zabrani izvođenja građevinskih radova, Vasilić najavio »hvatanje priključka« s željenim terminskim planovima dovršetka tog projekta, prvi čovjek izvršne vlasti Grada Krka najavio je i da bi sukladno ugovornim odredbama novi POS-ov stambeni kompleks lociran na samom istočnom ulazu u Krk trebao biti dovršen unutar godinu dana. Drugim riječima, tridesetak krčkih obitelji u svoje bi nove domove trebalo početi useliti baš u ovo doba iduće, 2019. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka