Traži se kupac

POČELA PRODAJA ZEMLJIŠTA DINE Nekretnine bivšeg Ježićevog kompleksa na javnoj dražbi

Orjana Antešić

Prvo se prodaje zemljište od oko 266.000 četvornih metara / Foto Sergej DRECHSLER

Prvo se prodaje zemljište od oko 266.000 četvornih metara / Foto Sergej DRECHSLER

Prva on-line dražba ide po početnoj cijeni od 52,5 milijuna kuna. Mnogi sumnjaju da će biti ponuditelja u ovom prvom pokušaju, ali pravo stanje znat će se tek 24. srpnja, dokad potencijalni sudionici dražbe moraju položiti jamčevinu u iznosu od 7 milijuna kuna



RIJEKA/OMIŠALJ – Počela je prodaja prvih dijelova nekadašnjeg Dininog kompleksa u Omišlju. Riječ je o zemljištu od oko 266.000 četvornih metara, na kojem su mahom bile nastambe za kooperante, a nalazi se praktički u samom srcu nekadašnjeg petrokemijskog postrojenja. Formalno, ovaj kompleks u kompleksu prodaje Dinina tvrtka-kćer Piros nad kojom je stečaj otvoren u listopadu prošle godine, dakle, mjesec dana nakon što je zbog nedostatka sredstava za namirenjem troškova postupka zaključen stečaj u Dini Petrokemiji, a tvrtka kao tvrtka brisana iz sudskog registra.


Ravni plato


Prodaja je oglašena na stranicama Fine e-Dražba s obzirom na to da se vodi prema pravilima ovršnog postupka. Vrijednost ovih Pirosovih nekretnina u stečajnom su postupku procjenjene na 70 milijuna kuna, a prva on-line dražba ide po početnoj cijeni od 52,5 milijuna kuna. Mnogi sumnjaju da će biti ponuditelja u ovom prvom pokušaju prodaje dijela nekadašnjeg omišaljskog poslovnog carstva Roberta Ježića, ali pravo stanje znat će se tek 24. srpnja, dokad potencijalni sudionici dražbe moraju položiti jamčevinu u iznosu od 7 milijuna kuna. Sam postupak dražbe predviđen je da traje od 2. do 16. kolovoza.


Stečajni upravitelj Pirosa Jure Matković kaže da ga nitko od potencijalnih kupaca dosad nije službeno kontaktirao oko ovih nekretnina. Riječ je (ipak) samo o dijelu Dine koji, istina, zauzima gotovo četvrtinu cijelog kompleksa unutar žice, u naravi je ravni plato na kojem nema uskladištenih opasnih kemikalija, ali koje su u njegovom neposrednom okruženju. Valja podsjetiti kako je upravo na tom Dininom dijelu zemljišta njemački E.ON želio izgraditi termoelektranu na plin u sklopu već odavno planiranog LNG terminala.




Upravo je zato Dina i osnovala tvrtku Piros 2007. godine, na koju je prenijela tih 266.000 »kvadrata« zemljišta, ali i hipoteke, prije svega nekadašnje Hypo Alpe Adria banke, danas Heta Asset Resolution koja je, u slučaju Dine i Dioki grupe, prvi i najveći razlučni vjerovnik i onaj tko, zajedno sa H-Abduco, nekadašnjim zagrebačkim Hypom, uvelike diktira u kojem će se pravcu rasplesti sudbina Dininih odnosno Diokijevih krčkih nekretnina, a koje su se uvijek vezivale, na ovaj ili onaj način, uz strateški projekt Hrvatske – gradnju LNG terminala koji se sada zamišlja graditi kao plutajući, u prijelaznoj fazi.


Prijeboj tražbina


Hoće li u postupku prodaje ovog dijela Dininog kompleksa javiti i odigrati prvi potez moćni »igrači« ili će možda uletjeti kakav »soler«, kojemu je samo taj Pirosov plato interesantan, uistinu je teško reći. Dojam je da i oni upućeniji nagađaju jer je još uvijek strašno puno uvjetovanog sa »ako«.


Činjenica je da Heta Asset Resolution, koja je preuzela toksične kredite i nekretnine Hypo banke, već godinama nastoji prodati svoja potraživanja prema Diokiju i Dini. U tom slučaju, kupac bi preuzeo današnji pravni položaj Heta-e u stečaju Dine i Pirosa, kao prvi razlučni vjerovnik u prednosnom redu, dakle onaj koji se prvi namiruje iz prodaje. Nadalje, Heta ili onaj tko otkupi njihova potraživanja s tim statusom može praktički tijekom prodaje izjaviti da kupuje oglašenu nekretninu i samo se napravi prijeboj tražbina. I sve tako dok ne »prebije« svih 287 milijuna kuna, koliko su ukupne tražbine Heta-e u stečaju Dine i Pirosa, a tome valja pridodati i 166 milijuna tražbina H-Abduca. Kao razlučni vjerovnik i u stečaju Pirosa vodi se i HBOR sa 55 milijuna kuna priznatih tražbina.


Četiri kruga


Prilično je izvjesno da će svi oni koji su su se proteklih godina vrzmali oko Dine, što javno, što u sjeni, kalkulirati s krugovima dražbe. No, kalkulirat će i Heta. Naime, nakon prvog kruga koji završava 16. kolovoza u ponoć, ako se ne javi nitko, već idućeg dana Fina objavljuje novu dražbu Pirosovog zemljišta, samo tada se kreće s početnom cijenom od 35 milijuna kuna ili 50 posto od procjenjene vrijednosti. Ako opet ne uspije, početna cijena spušta se na 17,5 milijuna kuna ili za još 25 posto. Aktualni stečajni zakon predviđa još samo jedan, četvrti pokušaj prodaje kada sve ide za jednu (1) kunu, a prema predviđenim rokovima to bi u slučaju Pirosovog zemljišta i objekata »padalo« tamo negdje u proljeće iduće godine, ako sve dražbe dotad propadnu.


I dok Piros u stečaju traži kupca za četvrt milijuna »kvadrata«, prodaja preostalih milijun četvornih metara zemljišta likvidirane Dine Petrokemije zapela je zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Prodaju vodi Trgovački sud u Rijeci, i to po ovršnom prijedlogu kojeg su podnijeli iz HEP Opskrbe. Međutim, kako doznajemo od nekadašnje stečajne upraviteljice Marije Ružić, a danas »samo« predstavnice Dine kao ovršenika, HEP-Opskrba u svom je ovršnom prijedlogu obuhvatila nekretnine unutar, ali i one izvan žice od kojih su neke u naravi ceste, što lokalne, ali i od regionalnog, pa i magistralnog značaja.


Među njima je, primjerice, i cesta koja vodi prema Janafu. Dok se to zemljišno-knjižno ne raspetlja, prodaja Dininih nekretnina stoji. Drugi razlog koji koči prodaju je i što su Hrvatske vode istupile sa zahtjevom da se oko 80.000 četvornih metara zemljišta unutar ograđenog kompleksa Dine ima proglasiti vodnim dobrom, a koje je također opterećeno hipotekama banaka. U svakom slučaju, nešto što bi moglo duže vremena potrajati, a samim time i zakočiti prodaju i zapečatiti konačnu sudbinu nekadašnjeg Dininog proizvodnog kompleksa, u kojem više ne stoluje čak ni stečaj, ali i dalje ima zaostalih opasnih tvari i kemikalija.