Konferencija za novinare

PGS-ovci se na oštro obračunali s bašćanskim HDZ-om

Barbara Čalušić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA – PGS-ovci su se na  konferenciji za novinare oštro obračunali s bašćanskim HDZ-om. Tako je politički tajnik PGS-a Franjo Butorac reagirao na kritike bašćanskog HDZ-a upućene PGS-ovoj kandidatkinji za načelnicu Baške Nataša Plišić da ne živi na otoku te da joj HSS uopće nije dao podršku u kandidaturi.


– Podršku kandidatkinji Nataši Plišić u ovoj je sali dao povjernik HSS-a za Bašku, a priča koju s HDZ-om forsira Toni Juranić koji je ranije bio u vezi s SDP-om dokazuje njegov promiskuitet. To govore ljudi koji nisu ni prva generacija u Baški i koji su došli od tko zna gdje, samo da bi obranili svoje interese na Veloj plaži. Tu je i načelnik koji je tri do četiri dana provodio u Zagrebu pokušavajući naći posao, a da bi se sada udružio s crnim vragom. Jako se varaju ako misle da PGS neće progovarati o takvim stvarima, poručio je Butorac.


Nataša Plišić kazala je da su svi koncesionari na Veloj plaži na neki način u koaliciji s Juranićem.




– Uz simboličnu naknadu imaju jako veliku zaradu. Predloženo je da se Komunalnom društvu Baška prepusti koncesija, a po mojem bi izračunu stanovnici Baške od te naknade mogli dobivati čak i rentu. Kad je riječ o optužbama da ne živim u Baški mogu reći da moja obitelj u Baški živi 500 godina. Osobno nemam gdje doći na groblje svojih predaka, nego u Bašku, aktivna sam u bašćanskom životu, govorim bašćanski, a moja firma registrirana je u Baški te godišnje u općinski proračun uplati 100 tisuća kuna. To je novac koji zaradim radeći po svijetu, a ne na Veloj plaži, kazala je Plišić koja Bašku vidi kao mjesto održivog turizma u kojem bi se obnovila autohtona prehrambena prouzvodnja koja bi se povezala s turizmom, a vlasnici zemljišta na dobrovoljnoj bi bazi mogli dati svoje zemljište i dobivati rentu za obrađivanje. Baški prema njezinom mišljenju treba širokopojasni internet i sunčana energana.


Danas su svoje projekte predstavili i Dušan Turina iz omišaljskog PGS-a koji podržava aktualnu načelnicu Omišlja Mirelu Ahmetović, a koji smatra da aerodrom na Krku ne može služiti samo za pokusne letove stranih aviokompanija te da treba riješiti prometnu infrastrukturu posebno Krčki most pred kojim su ljeti gužve duge i sat vremena.


Ivan Tavčar iz PGS-a Malinske kaže da njihov ogranak podržava koaliciju HNS-SDP-HSU te poticati mala gospodarstva jer turisti traže lokalne proizvode, obnovu strarina, proširenje dječjeg vrtića i izgradnju dječjeg igrališta.



Butorac nije štedio ni PGS-ove kandidate izvan krčkog područja pa je za kandidata Liste za rijeku Danka Švornića kazao da je molio da bude zamjenik riječkog gradonačelnika i da će zauzvrat cijelu Listu za Rijeku prevesti u PGS, kandidata za župana Akcije mladih Bojana Kurelića nazavao notornim lažovom, a Mostovku Ines Strenja Linić lažljivicom kojoj je usput poručio da ga tuži kako bi joj to mogao i dokazati.


– Mi smo stranka čistih ruku i iza nas se ne vuku repovi, istaknuo je Butorac.