Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Zavičajna etnografska zbirka Kornić

Oživjele stare kornićarske igre "Za po vanka"

 Igre za po vanka u dvorištu Etnografske zbirke Kornić predstavila Marija Gračaković / Snimio  Mladen TRINAJSTIĆ
Igre za po vanka u dvorištu Etnografske zbirke Kornić predstavila Marija Gračaković / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Autor:
Objavljeno: 22. kolovoz 2018. u 9:44 2018-08-22T09:44:19+02:00

KORNIĆ  U organizaciji Katedre Čakavskog sabora Kornić, u tom krčkom mjestu proslavljena je i prigodnim, vrlo zanimljivim programom obilježena 11. obljetnica osnutka Zavičajne etnografske zbirke Kornić.

Dan od kuće, kako su spomenuto događanje nazvali kornićarski čuvari i promotori kulturno-povijesne baštine, bio je ispunjen oživljavanjem starih kornićarskih dječjih igara »za po vanka«.

Za podsjećanje okupljenih velikih i malih na igre koje su se ondje igrale u nekim prošlim vremenima, bila je zadužena Marija Gračaković, u aktivnosti Katedre uvijek uključena otočanka.

A ona je, prisjećajući se pravila igara koje je i sama kao mala igrala, današnjim klincima i klincezama predstavila i približila mnoge dječje igre, ali i ozračje vremena u kojima su se one na svakom kantunu igrale, u kojem nije bilo ni kompjutora, ni igraćih konzola ili pak mobitela bez kojih je današnjoj djeci svakodnevica nezamisliva.

U ugodnom ozračju dvora Zavičajne etnografske zbrike veliki i mali Kornićari tako su se zabavljali i igrali sve dok, sa zalaskom sunca i općim »zamračenjem«, nije nastupio trenutak u kojem je održana prigodna projekcija dokumentarnog filma »Voleći Carmen«.

Predstavnici KČS-a Kornić dan »svoje« kuće tako su zaključili svojevrsnim ljetnim kinom koje je ostvareno u suradnji s predstavnicima Međunarodnog festivala povijesnih dokumentarnih filmova »History film festival«, odnosno njegovim direktorom  Bernardinom Modrićem.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.