Međunarodni dan strvinara

Ove godine spašeno rekordnih 11 bjeloglavih supova

Walter Salković

Foto Sonja Šišić

Foto Sonja Šišić

Posebno je istaknut Mario Sintić koji je spasio čak šest supova, a upućena je zahvala i vlasnicima barki i izletničkih brodova koji su sve oprezniji u blizini litica gdje se supovi gnijezde i zahvaljujući kojima je spašen rekordan broj ptica



ZAGREB/BELI  Povodom Međunarodnog dana strvinara koji se obilježava prve subote u rujnu, Javna ustanova Priroda te zagrebački Zoološki vrt i udruga BIOM pripremili su prigodan trodnevni program.


U petak je u Zoološkom vrtu čuvar prirode Marko Modrić održao predavanje o kvarnerskim bjeloglavim supovima, a prikazan je i kratki film o spašavanju i oporavku bjeloglavih supova »Vrijeme leti, hoću li i ja?« Tomislava Bandere Anića.


Dan kasnije u Zoološkom vrtu postavljen je edukativni kutak o supovima, a najmlađi posjetitelji mogli su se okušati u igri Život supova te izrađivati male supove na likovnoj radionici.




Atraktivan program realiziran je i u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove u Belom u kojem su tijekom vikenda bili Dani otvorenih vrata s nizom pratećih događanja.


bjeloglavi supovi, Cres, Beli, Snimio Walter SALKOVIĆ


bjeloglavi supovi, Cres, Beli, Snimio Walter SALKOVIĆ



Na početku je ravnateljica Prirode Sonja Šišić uručila priznanja spašavateljima supova i podupirateljima Centra. Za pomoć i suradnju zahvalila se Tijani Ban Vrsalović, veterinarima Darku Luštici i Dubravku Devčiću te voditelju Sokolarskog centra Emiliju Menđušiću.


Za sudjelovanje u akcijama spašavanja supova priznanja su dobili Mario Sintić, Anton Sušić, Anto Čosić, Janko Armanda, Kristijan Brubnjak, Ivan Morožin, Tvrtko Abramušić, Robert Malatestinić, Miljenko Strčić, Damijan Korošec s kćeri i Slobodan Badrić.


bjeloglavi supovi, Cres, Beli, Snimio Walter SALKOVIĆ


bjeloglavi supovi, Cres, Beli, Snimio Walter SALKOVIĆ



Među njima je posebno istaknut Mario Sintić koji je spasio čak šest supova, a Šišić je zahvalila i svim vlasnicima barki i izletničkih brodova koji su sve oprezniji u blizini litica gdje se supovi gnijezde. Zahvaljujući svima njima, ove je godine spašen rekordan broj supova, njih 11, koji se, uz dva prošlogodišnja, oporavljaju u volijeri u Belom i bit će pušteni u prirodu čim se oporave.


Uz mnoštvo mještana i turista, svečanosti su prisustvovali dožupanica Marina Medarić i predstavnik Grada Cresa Dragan Medarić.


Dragan Medarić, marina Medari


Dragan Medarić, marina Medari



– Bjeloglavi sup postao je zaštitni znak našeg otoka, posebno njegova sjevernog dijela, a sad imamo priliku zahvaliti ljudima koji su svojim djelima i brigom o otočnim posebnostima pridonijeli da ova ptica i dalje ima potrebnu zaštitu i njegu – rekao je Medarić.


– Creski orli, naši nebeski letači, dočekuju nas prilikom dolaska na otok i prate nas kad s njega odlazimo. Živimo u suživotu već stotine godina i ljudi su s vremenom naučili kako im pomagati. Danas nagrađujemo upravo te ljude koji imaju senzibiliteta prema supovima i svesrdno im pomažu – rekla je dožupanica Medarić te izrazila posebno zadovoljstvo što je na svečanosti puno djece i mladih koji će i ovom prilikom puno naučiti o supovima i njihovom načinu života.


Tijekom dva dana otvorenih vrata održane su i četiri radionice za djecu raznih uzrasta koje su vodile djelatnice Prirode Sunčica Strišković i Ivana Rogić, a mališani su kroz igru mogli naučiti mnoge zanimljivosti o supovima. Zanimljivo predavanje »Creski bjeloglavi sup – dio šire priče o zaštiti supova Afrike, Europe i Azije« održao je Vedran Lucić iz udruge BIOM, a prikazan je film »Vrijeme leti, hoću li i ja?«.


bjeloglavi supovi, Cres, Beli, Snimio Walter SALKOVIĆ


bjeloglavi supovi, Cres, Beli, Snimio Walter SALKOVIĆ



14 – 17 – Dragan Medarić, Marina Medarić i Sonja Šišić30 – Mario Sintić43 – supovi u volijeri46 – radionica za djecu