Zaključen natječaj

Ovako će izgledati nova obala Baške: Plutajuća ljetna pozornica, park, šetalište, sunčališta…

Mladen Trinajstić

Na javnom natječaju Općine, između 12 pristiglih, prvonagrađeno je idejno rješenje biroa MVA/Mikelić Vreš arhitekti. Oni su, smatra Ocjenjivački sud, najbolje osmislili i arhitektonski definirali sveobuhvatno preuređenje 900 metara obalnog pojasa koje će se odvijati etapno



BAŠKA  Ambiciozan postupak osmišljavanja i arhitektonskog definiranja sveobuhvatnog preuređenja obalnog pojasa Baške zašao je u znatno konkretniju fazu, i to nakon što je posredstvom javnog natječaja odabrano najbolje i najcjelovitije rješenje.


Netom zgotovljeni natječaj kojeg je Općina Baška provela posredstvom Društva arhitekata Rijeka (DAR), iznjedrio je plan slijedom kojeg bi se u idućim godinama, fazno, najatraktivniji obalni dijelovi Baške trebali učiniti još ljepšim i funkcionalnijim.


Kako smo doznali od riječkog arhitekta Nenada Kocijana koji je predsjedao ocjenjivačkim sudom sastavljenim od predstavnika Općine te stručnjaka iz raznih domena urbanističke, arhitektonske, konzervatoske, krajobrazne, inženjerske te nautičke struke, najcjelovitijim idejnim rješenjem budućeg sustavnog »uređenja« Baške izabrano je ono zagrebačkog ahitektonskog biroa »MVA/Mikelić Vreš arhitekti«, koje je između 12 pristiglih jednoglasno ocijenjeno najkvalitetnijim te ujedno najusklađenijim s nimalo jednostavnim projektnim zadatkom.




– Veseli činjenica da je natječaj Općine Baška rezultirao tako velikim odzivom naših kolega arhitekata, kao i činjenica da se pred ocjenjivačkom komisijom naposljetku našao popriličan broj iznimno dobrih i kvalitetnih urbanističko-arhitektonskih rješenja, naglasio je Kocijan, ustvrdivši da zbog toga zadatak ocjenjivača nije bio nimalo lak niti jednostavan.



Ipak, naposljetku smo se usuglasili oko najboljeg projekta koji, što je zapravo odraz kvalitativnog registra te jedinstvenosti u stručnoj percepciji, dakle, nije izabaran preglasavanjem već konsenzualnim stavom članova Ocjenjivačkog suda, kako onih iz redova lokalne uprave – budućih investitora, tako i arhitekata, odnosno stručnjaka građevinarske, lučko-prometne te krajobrazne struke koji su u radu povjerenstva sudjelovali u svojstvu stručnih savjetnika, zaključio je Kocijan.



Autori prvonagrađenog rada, uz nagradu u vrijednosti 132 tisuće kuna, stekli su i pravo sklapanja ugovora o uslugama izrade projektne dokumentacije nužne za buduće fazno realiziranje samog projekta, budući da je raspisani natječaj bio i u sustavu Javne nabave. Druga nagrada pripala je radu Ivana Galića iz »Non stop studija«, treća onom Alena Žunića, Luke Krmpotića, Nike Serdar, UPI-2M-a i Sanje Tušek, a četvrta projektnom timu riječke tvrtke Rožić arhitekti i partneri. Petu nagradu, u konkurenciji 12 prijavljenih radova zaslužili su pak Dominik Scheuch i Ernest Kučer iz »YEWO LANDSCAPES-a«.


Ne ulazeći u detaljno razlaganje elemenata koji su rad arhitektonske kuće »MVA« učinili najboljim, on je ustvrdio da je prvonagrađeni rad ponudio vrlo visoku estetsku razinu oblikovanja obalnog pojasa te iznimno kvalitetan vid uređenja i ustroja površina koje će na tom području biti u javnoj uporabi. 


A ono što će bašćanskoj Paladi i susjednim kontaktnim pješačkim, dijelom lučkim i zelenim zonama donijeti novu »dodanu vrijednost«, ogleda se u inventivnom rješenju natkrivene plutajuće ljetne pozornice, centralnog mjesta ugošćavanja budućih javnih i kulturno-zabavnih manifestacija, kao i ništa manje kvalitetnom rješenju kojim se obogaćuje parkovna zona Marjan, odnosno s njom povezon kompleks javnih sanitarija te sjedište lokalnog jedriličarskog kluba. U svakom slučaju, naglasio je Kocijan, odabir najboljeg rješenja nije kraj postupka oblikovanja obalnog poteza Baške, već zapravo njegov početak – korak koji će se postupno projektno razrađivati i ostvarivati sukladno financijskim mogućnostima lokalnog proračuna, ali i smjernicama do kojih će suradnjom lokalne uprave, autora i najšire javnosti dolaziti u daljnim fazama njegova etapnog oživotvorenja. Prema projektantskim procjenama, realizacija projekta bi  u konačnici trebala doseći investicijsku vrijednost od oko 20 milijuna kuna, a zahvatila bi obalni potez ukupne duljine 900 metara i zonu obuhvata od čak 33,3 tisuće četvornih metara – od toga 15,2 tisuća na kopnu.



Područje koje će se, slijedom ugovora s autorima prvonagrađenog rješenja, »razrađivati« i  planirati za buduće zahvate, »pokriva« Ulicu Palada s nizom kontaktnih pješačkih i zelenih površina u dijelu od lukobrana pa do Šetališta Emila Geistlicha, kao i park Marjan sa susjednim objektom jedriličarskog kluba, područje kupališta Palada te obalni dio bašćanske luke otvorene za javni promet.