Provedba Zakona o održivom gospodarenju otpadom u Malom Lošinju

Otvoreno reciklažno dvorište na Kalvariji

Slađana Vignjević

Izgradnja reciklažnog dvorišta prva je faza budućeg projekta izgradnje pretovarne stanice, sortirnice i sanacije odlagališta Kalvarija u Malom Lošinju



MALI LOŠINJ  Otvaranjem reciklažnog dvorišta na lošinjskom odlagalištu otpada Kalvarija Grad Mali Lošinj ispunio je uvjete Zakona o održivom gospodarenju otpadom, odnosno obvezu jedinice lokalne samouprave o osiguranju takvog dvorišta na svom području ukoliko ima više od 1.500 stanovnika. 


   Novo reciklažno dvorište i kolna vaga kapaciteta 50 tona izgrađeni su zajedničkim ulaganjem firmi Komunalne usluge i Metis koji je ovlašteni sakupljač neopasnog i opasnog otpada, a vrijednost projekta je 620 tisuća kuna. 


   Otvorenju dvorišta za reciklažu prisustvovali su direktor Metisa Jerry Pajić, direktor Podružnice Kukuljanovo Đorđe Smiljanić, voditelj tehničkog odjela Davor Kaštelan, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Cres-Lošinj Neven Kruljac, član uprave poduzeća Komunalne usluge Cres-Lošinj i savjetnik Lino Sinčić, rukovoditelj jedinice Komunalne usluge Cres-Lošinj Antonio Viskić, te u ime Grada Malog Lošinja gradonačelnik Gari Cappelli, zamjenica Ana Kučić i pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav, urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Tanja Jović. 




   Izgradnja reciklažnog dvorišta prva je faza budućeg projekta izgradnje pretovarne stanice, sortirnice i sanacije odlagališta Kalvarija u Malom Lošinju za što je 12. lipnja ove godine dobivena lokacijska dozvola. 


   Gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli istakao je da slijedi izrada glavne projektne dokumentacije za ostale faze. 


   – Osim reciklažnog dvorišta, planiramo i putem mobilnih jedinica odvojeno prikupljati otpad u naseljima Nerezine, Veli Lošinj i na otocima Susak, Ilovik i Unije što je posebnost ove jedinice lokalne samouprave u odnosu na druge. Puštanjem u rad reciklažnog dvorišta ispunjena je zakonska obveza, a ovim dodatnim mobilnim jedinicama zapravo maksimalno se izlazi u susret stanovništvu kako bi mogli što jednostavnije predati odvojeno prikupljeni otpad, bez dodatnih troškova. Ovim zahvatom osim reciklažnog dvorišta dobili smo i mostnu cestovnu vagu tako da se sada točno utvrđuju težinske količine otpada po vrstama koje dolaze na odlagalište, spomenuo je Gari Cappelli.