Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Lošinjski književni festival

Otvaranje Igoru Mandiću, budućnost neizvjesna

Zoran Ferić, Miroslav Mićanović, Senko Karuza, Branko Čegec i Branka Džebić za nedavne književne večeri / Foto Bojan PURIĆ
Zoran Ferić, Miroslav Mićanović, Senko Karuza, Branko Čegec i Branka Džebić za nedavne književne večeri / Foto Bojan PURIĆ
Autor:
Objavljeno: 28. lipanj 2018. u 10:22 2018-06-28T10:22:35+02:00

Večeras u 20.30 sati na terasi glavnog objekta Lječilišta Veli Lošinj Mandić će govoriti o svojoj knjizi »Predsmrtni dnevnik«, a potom će biti prikazan dokumentarni film Helene Sablić-Tomić o ovom svestranom autoru

VELI LOŠINJ  Gostovanjem Igora Mandića u četvrtak u 20.30 sati na terasi glavnog objekta Lječilišta Veli Lošinj počet će peti po redu Lošinjski književni festival.

Mandić će govoriti o svojoj knjizi »Predsmrtni dnevnik«, a potom će biti prikazan dokumentarni film Helene Sablić-Tomić o svestranom autoru. Organizatorica festivala Branka Džebić najavljuje upoznavanje s Mandićem od najranijih šibenskih dana, preko onih splitskih, do života i rada u Zagrebu, s naglaskom na njegovu jaku osobnost i vladanje medijskim prostorom kroz nekoliko desetljeća.

Na festivalu koji, iako deklarativno književni, ima i značajan glazbeno-scenski element, 5. srpnja u Velom Lošinju gostovat će osječka književnica i prevoditeljica Ivana Šojat, dok je za 12. srpnja predviđen poetsko-glazbeni recital »Gospođa ponoć« književničko-pijanističkog, ali i životnog para, Sibile Petlevski i Davida Gazarova. Mladi slovački operni solisti Renata Ferkova i Juraj Kuchar gostovat će 19. srpnja u romantičnoj glazbenoj večeri interpretirajući skladbe francuskih autora Lea Delibesa i Henrija Duparca, a za 25. srpnja zakazana je rasprava o Osorskim glazbenim večerima, odnosno o počecima, umjetnicima koji su oblikovali taj festival te o njegovom sadašnjem trenutku i mogućnostima njegova razvoja u budućnosti, sve to uz glazbenu podlogu dugogodišnje sudionice festivala Monike Leskovar. Festival će biti zaključen 1. kolovoza operno-jazz-koncertom sopranistice Tanje Ruždjak i pijanista Danijela Gašparovića.

Svoju je predigru Lošinjski književni festival imao u svibnju u susjednom Malom Lošinju, kada su u suradnji s riječkim književnim festivalom Vrisak održane dvije književne večeri.

Na jednoj je gostovao škotski novinar i publicist Neal Ascherson, a na drugoj četiri hrvatska književnika – Zoran Ferić, Branko Čegec, Miroslav Mićanović i Senko Karuza – koji su posjetili i lošinjsku Srednju školu Ambroza Haračića, druživši se s učenicima. Upravo na tom »terenu« organizatorica Branka Džebić vidi mogućnosti razvoja festivala, tako da isprovocira razbuktavanje novinarske i dramske aktivnosti srednjoškolaca, dovede pisce u knjižnice, kafiće, na trgove i popularizira događaj(e) među domaćim stanovništvom, s obzirom na to da festivalske večeri dobrim dijelom posjećuju ljetni stanovnici Lošinja, publika događaja u kulturi u većim gradovima.

Ipak, nakon pet godina entuzijazma, postoji opasnost od gašenja festivala.

– Prije pet godina pokrenula sam ovu kulturnu manifestaciju sama, u suradnji s Lovrom Heskyjem, koji je dao ruku i pomogao novčano i logistički. Tada nisam vjerovala da će događaj uspjeti, no uspio je. Vjerovala sam da će gradske vlasti shvatiti kvalitetu programa koji nudimo, no ispočetka je potpora Grada bila nikakva, a sada je mala, posve nedostatna i to me čini razočaranom – kazala je Branka Džebić u najavi, priznajući da je pri organizaciji sretna okolnost to što brojni umjetnici, primjerice Goran Tribuson, Ivica Boban, Ivica Prtenjača, ionako svako ljeto provode na otoku, što njihove nastupe čini povoljnijim.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.