SKRIVENE PLAŽE

Otok pijeska, na kojem je gužva nepoznat pojam, morate posjetiti

Anto Ravlić

Pješčana plaža ima ljekovita svojstva

Pješčana plaža ima ljekovita svojstva

Poseban otok, negdje na kraju. Nema više otoka nakon njega, samo pučina. Nema prometnica, nema automobila. Tek brodovi i katamarani. Zimi na Susku živi dvjestotinjak stanovnika, ljeti i do dvije tisuće s nautičarima.



Lutajući morem, nikad se nisam dogovorio sam sa sobom. Jesu li ljepše zore ili sutoni u beskrajnom plavetnilu? S jedne strane buđenje dana, prvi pogled na more i nebo koje se stapaju u daljini, jutarnja neizvjesnost koja me pita gdje se skriva neka meni nova uvala… S druge strane smiraj dana koji je podario doživljaj, smiraj u kojem se skupljaju mirisi i pogledi dana, osjećaj mira i zadovoljstva danom na najljepšem moru. Zora ili suton? Ne znam. Čisti pustolovni »šetebandijerizam«. Od osjećaja do osjećaja. Od dana do dana.


Siguran sam, bar nakratko, da su sutoni ljepši uvijek kad se preda mnom ukaže Susak. Poseban otok, negdje na kraju. Nema više otoka nakon njega, samo pučina. Nema prometnica, nema automobila. Tek brodovi i katamarani. Je li moguće da postoji tako nešto nadohvat ruke? Mali Lošinj, koji ljeti vrvi turistima i brodovima, tek je šest milja daleko. A ovdje život teče nekoliko brzina manje.


Zalazak sunca


Zalazak sunca





Susak je poseban, nema takvog otoka. Možda se djelomice Vrgada može usporediti s fenomenom na jugu Primorsko-goranske županije. Tko god zakorači na ljekoviti otok, neće propustiti obići mjesto, a rijetko tko će zaobići plažu u uvali Bok. Pijesak i samo pijesak.


Debele naslage finog pijeska na kamenu vapnenačku ploču nanijeli su pradavni vjetrovi, a ljudi su od pamtivijeka oko svojih poljoprivrednih dobara sadili trstike čije korijenje u potrazi za vodom prodire duboko u tlo i čuva ga od erozije. U prošlosti je više od 90 posto otoka bilo pod vinogradima koji se sada polako obnavljaju.


Bok je jedna od dvije pješčane plaže na otoku. Plaža se sakrila tek jednu uvalu »daleko« od luke. Uvalu vole nautičari, nekih je tridesetak mjesta na sidrištu.


Zalasci na Susku su poseban doživljaj


Zalasci na Susku su poseban doživljaj



No, za razliku od nekih drugih, potpuno »divljih« uvala, netko se dosjetio i »ogradio« uvalu tako da kupači mogu uživati u miru. Lako se dolazi i pješice do uvale. Kako iz Gornjeg Sela, tako i iz Donjeg Sela koje je udaljeno od uvale tek desetak minuta hoda.


U uvali su i vezovi


U uvali su i vezovi



Gužva je na Susku nepoznat pojam. Zimi na otoku živi dvjestotinjak stanovnika, ljeti i do dvije tisuće s nautičarima. Među njima je i veći broj Suščana koji su masovno emigrirali u Sjedinjene Američke Države nakon Drugog svjetskog rata. Prema kazivanjima dobro upućenih malim barkama odlazili su u Italiju, pa dalje u SAD, kako bi pobjegli iz sustava bez perspektive koji je specifičnim otočanima nametnuo stegu bez budućnosti. 


Susak liječi dušu, ali Susak je zaista lječilište. Ljekovite moći otoka pijeska prepoznala je Austro-Ugarska za koje je otok postao lječilište za djecu koju muči astma, kronični bronhitis, alergije i razni problemi dišnog sustava. Susak se pokazao odličnim mjestom za liječenje kroničnog reumatizma, kao i za razne infektivne bolesti. Upravo je u uvali Bok podignuto nekoliko kućica za male bolesnike, nešto kasnije niknuo je i hotel, čiji su temelji i danas vidljivi. Za Susak se kaže i da je »otok plodnosti«. Naime, žitelji govore da crni pijesak u uvali Bok, skriven pola metra ispod pješčanog dna, liječi neplodnost u žena.



Nakon uživanja na otoku, bliži se kraj dana. Sunce se spušta prema Susku i nestaje. Najprije iza Suska. Isplovljavamo iz uvale Bok, znamo da je doživjeti nestanak sunca u moru doživljaj. Sunce se topi u moru. Na nebu plavetnilo ustupa svoje mjesto crvenom sutonu. Isplovljavamo prema Unijama. More kao ogledalo. Gledam brazdu. Trag u beskraju. Kao da me more željelo sjetiti da nema više starog morskog vuka Olivera.