Posljedice posolice

Otok Rab i danas bez električne energije

Hina

Rab, Foto: M. ANIČIĆ

Rab, Foto: M. ANIČIĆ

Posolicu nanijetu nedavnom vrlo jakom burom nužno je ukloniti s 80 stupova visokonaponske mreže na otoku, što se obavlja ručno i ispiranjem



RAB Gotovo cijeli otok Rab i u ponedjeljak je bez električne energije bez koje je ostao jučer zbog posolice na dalekovodima, pa terenske ekipe ulažu velike napore da isperu posolicu te osposobe mrežu kako bi otok tijekom poslijepodneva dobio struju, doznaje se iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS).


Posolicu nanijetu nedavnom vrlo jakom burom nužno je ukloniti s 80 stupova visokonaponske mreže na otoku, što se obavlja ručno i ispiranjem.


Otok je bez električne energije ostao u noći sa subote ne nedjelju, a struje je ponovno nestalo jutros oko 5 sati. Svi raspoloživi timovi su na terenu.




Iz HOPS-a napominju kako za ekstremne posolice, koja ometa normalan rad trafostanica i dalekovoda, najviše može pomoći kiša, koja se očekuje tek u utorak.


Šteta je nastala na rapskoj visokonaponskoj i niskonaponskoj mreži, a lokalno je mreža uspostavljena tek za potrebe osnovne i srednje škole, koja danas rade od 13 sati, zatim Psihijatrijske bolnice Rab te za još neke uže lokacije.


Bez električne energije je oko 7500 kućanstava.