Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
15. prosinca 2018.
Atraktivna funkcija

Otočani i Županija u ratu za krčke luke: Tko će biti ravnatelj najvažnije lučke uprave u PGŽ?

Vođenje otočne Županijske lučke uprave bio bi profesionalni izazov – Vlado Mezak / Foto Sergej DRECHSLER
Vođenje otočne Županijske lučke uprave bio bi profesionalni izazov – Vlado Mezak / Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2017. u 7:11 2017-07-26T07:11:00+02:00

ŽLU Krk danas upravlja s 24 luke otvorene za javni promet, a izbor novog čelnog čovjeka otočne institucije događa se u sjeni tinjajućeg nezadovoljstva otočana odnosom predstavnika PGŽ-a prema krčkoj lučkoj upravi gdje se »previše politizira i kadrovira unutar županijskih političkih struktura«

KRK - Bivši ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak potvrdio je za naš list svoju kandidaturu za ravnatelja Županijske lučke uprave Krk. Upravno vijeće ŽLU-a Krk, naime, objavilo je natječaj za izbor ravnatelja nakon što je ostavku na ovu dužnost dao sada već bivši ravnatelj Anđelko Petrinić, koji je u međuvremenu postao pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

Iako smo od upućenih u tijek natječajnog postupka, u smislu zainteresiranih potencijalnih kandidata načuli niz »zvučnih« imena, mahom iz struktura Lučke uprave Rijeka, Vlado Mezak jedini nam je potvrdio kanidaturu te nam je kratko napomenuo da bi mu, uz iskustvo i znanje koje ima, vođenje otočne županijske lučke uprave bio profesionalni izazov.

Sporan legitimitet

A da je zaista riječ o izazovu, ali i atraktivnoj ravnateljskoj funkciji, govori i podatak da ŽLU Krk danas upravlja s 24 luke otvorene za javni promet. Radi se o jednom od najvećih i najznačajnijih takvih sustava u županiji koji je, već neko vrijeme, pred početkom realizacije triju velikih i vrijednih investicija u luke Krk, Punat i Baška te nastavkom ulaganja u završetak rekonstrukcije luke Njivice.

Međutim, izbor ravnatelja ŽLU-a Krk prati nezadovoljstvo otočnih »lokalaca« koji se u posljednje vrijeme često ne slažu s predstavnicima PGŽ-a u Upravi. Nezadovoljstvo otočana s funkcioniranjem Županijske lučke uprave Krk potaknuto je dojmom da se u toj za bodulsku svekodnevicu prevažnoj instituciji previše politizira i kadrovira unutar županijskih političkih struktura, a premalo uvažava i vrednuje njena otočna komponenta.

Jasni znaci razilaženja – a nakon što je pred koji mjesec najviše zbog neslaganja s predsjednikom Upravnog vijeća ŽLU-a Krk, moćnim SDP-ovcem Lorisom Rakom ostavku dao Anđelko Petrinić – vidljivi su i kroz ostavke dvojice od ukupno pet članova Upravog vijeća te institucije, onih s otoka Krka.

Najprije je to učinio Franko Kraljić iz Malinske koji je ostavku dao zbog osobnih razloga u objašnjavanje kojih jučer nije želio ulaziti, a potom pred desetak dana i Krčanin Nedeljko Dunato. On je svoj izlazak iz Upravnog vijeća objasnio neslaganjem i nezadovoljstvom načinom rada te institucije i nizom po njemu »neodgovarajućih poteza« zbog kojih, kaže, rad te institucije već neko vrijeme nije na željenoj razini. Jedna od stvari koje ukazuju na takav rad kao i kontinuirano neuvažavanje stajališta otočana po Dunatu jest i sve što se događa oko izbora novog ravnatelja.

Kako nam prenosi Dunato, ali na što smo »upozoreni« i anononimnim pismom kojim su, iz očito i više no dobro upućenih krugova, neki posljednjih tjedana počeli širiti svoja saznanja o događanjima u ŽLUK-u, problem se osjeća i u nastavku županijskog ignoriranja želje koju za jačanjem svog utjecaja na rad krčke lučke uprave pokazuju lokalne samouprave a koja je postala vidljiva i je i u nastojanjima postavljanja novog ravnatelja, i to posredstvom okrnjenog sastava Upravnog vijeća kojemu s prvim danom rujna istječe mandat.

– Okrnjeno Upravno vijeće u kojem već neko vrijeme nije sjedio predstavnik nadležnog Ministarstva mora (umirovljeni krčki lučki kapetan Ivan Kosić op.a.) i s nama na »odlasku« jednostavno nema legitimitet birati novog ravnatelja, tim više što je u prethodnom, kasnije poništenom natječaju učinjena velika nepravilnost u određivanju nestatutarnog, čak dvomjesečnog roka trajanja samog postupka – kaže Dunato ističući da je takav formalno-pravni propust bila kap koja je prelila čašu i moment zbog kojeg se odlučio povući s te funkcije.

Nategnuti odnosi

A da nezadovoljstvo stanjem stvari kao i zakonski utemljenim ali ipak po stavovimna otočnih čelnika ne i dobrim načinom upravljanja velikom i financijski potentnom lučkom upravom tinja i među krčkim lokalnim čelnicima potvrdili su nam jučer krčki gradonačelnik Darijo Vasilić i njegov dobrinjski kolega, općinski načelnik Neven Komadina.

– Jedinstveni stav nas otočana je da otok Krk zasigurno ima i stručan odnosno kvalificiran, pa tako i kvalitetan kadar koji bi, čak i uz uvažavanje stranačkih ključeva, mogao preuzeti uzde te institucije, kako kroz njeno Upravno vijeće, tako i kroz funkciju ravnatelja – ustvrdio je jučer Vasilić ne skrivajući da je i sam svjestan nategnutosti međuljudskih i političkih odnosa u i oko Županijske lučke uprave Krk, pa tako i aktualnih kadrovskih »mijena i popuna« kojima, kaže, Županija nastavlja kadrovski zaobilaziti ljude koji bi bolje i utemljenije predstavljali interese i potrebe otočana.

S obzirom na to da rokovi natječajnog postupka za izbor novog ravnatelja još uvijek traju, ni Vasilić niti Komadina nisu ni mogli niti htjeli špekulirati o tome hoće li novi čelnik ili čelnica biti s otoka ili pak, a kako se na Krku već neko vrijeme otvoreno nagađa, netko iz riječkih SDP-ovskih krugova. Obojica su ipak ocijenila da ne bi bilo dobro da novog operativnog čelnika te institucije bije glas »politički nametnutog podobnika« na Krk poslanoga s kopna.

Dobrinjski načelnik Neven Komadina također nam je potvrdio da je i Koordinacija otočnih načelnika i gradonačelnika u više navrata i formalno iskazivala nezadovoljstvo načinom funkcioniranja ŽLU-a Krk te da je stoga i inzistirano na čim skorijem oformljenju novog saziva njegova Upravnog vijeća, s čime više predstavnika otoka Krka, čak i u onom njegovu udjelu u kojem njegove članove postavlja Županija.

Predsjednik Upravnog vijeća ŽLUK-a Loris Rak bio je začuđen negodovanjem otočana, kako na račun njegova načina vođenja te institucije tako i još uvijek otvorenog postupka izbora novog ravnatelja.

– O ovoj posljednjoj vam temi ne mogu i neću ništa govoriti s obzirom na to da ne znam niti tko će se sve prijaviti, a kamo li tko će biti izabaran – kazao je Rak napominjući da će onaj tko preuzme ravnateljske uzde ŽLUK-a nedvojbeno biti najkvalitetniji, a nikako i »najpodobniji« kandidat. Neočekivano smo ostali bez bivšeg ravnatelja i ne vidim što je čudno i neobično u tome da sukladno zakonskim propisima i statutu ŽLUK-a tu funkciji nastojimo popuniti u najkraćem roku – kaže Rak. Napomenuo je i da je prvi natječaj poništen zbog »čistog previda« u smislu odredbi trajanja natječajnog postupka koje su bile zacrtane suprotno odredbama Statuta. To je bio tek tehnički propust – zaključio je Rak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka