Konačno obnova

Oštećenja na Ribarskom gatu u krčkoj luci bit će sanirana do 1. svibnja

Mladen Trinajstić

Rupa na Ribarskom gatu u Krčkoj luci bit će po žurnom postupku sanirana do početka svibnja, a nastavak 4,5 milijuna kuna vrijedne sanacije tog objekta ŽLU Krk planira po završetku iduće sezone



KRK Koliko je našoj ustanovi važna sanacija oštećenja na Ribarskom gatu, najbolje govori činjenica da je moj prvi susret i upoznavanje sa zaposlenicima Županijske lučke uprave Krk, a prigodom mog ne tako davnog preuzimanja ravnateljske dužnosti u toj instituciji, započeo upravo s njihovom konstatacijom: ravnatelju, najhitnije što moramo napraviti jest sanacija Ribarskog gata! Tim je riječima naš razgovor o aktualnim »događanjima« na tom objektu lučke infrastrukture grada Krka, točnije rečeno o velikoj rupi koja se pred koji tjedan u njegovu trupu otvorila, započeo ravnatelj ŽLU-a Krk Goran Lajnert.


Na naše traženje njegova komentara o razlozima i okolnostima koje su dovele do urušavanja tog važnog lučkog objekta, kao i o planovima vezanim uz potrebu njegova žurnog saniranja, prvi čovjek otočne lučke institucije ustvrdio je da on ne može govoriti o tome zašto sanacija tog mula nije dosad napravljena.


Pod »točkom 1«


– Ja, naime, odgovaram za poslovanje ŽLU-a Krk tek od trenutka moga preuzimanja ravnateljske dužnosti, odnosno od početka rujna, kaže naš sugovornik ne bježeći od svoje odgovornosti za sve ono što ondje tek treba uslijediti. Sanacija Ribarskog gata u luci Krk je u planu nabave za 2018. pod »točkom 1« što najbolje govori o tome da se projekti planiraju i izvode prema stvarnoj listi prioriteta, nastavlja Lajnert, dodajući da je ukupna vrijednost radova na sanaciji gata planirana u iznosu od 4.333.750 kuna.




Tome još valja pridodati i troškove izrade izvedbenog projekta, kao i poslova nadzora u vrijednosti 230 tisuća kuna, napominje čelnik Županijske lučke uprave Krk, ističući da će ŽLU i Grad Krk uskoro i formalno sklopiti Sporazum o sufinanciranju izvedbe, odnosno realizacije tog projekta, i to u dogovorenim omjerima, što znači da će Lučka uprava pokriti 60, a Grad Krk 40 posto cijene radova koji će ondje uskoro krenuti.


Žurni postupak


– Ono što također moram naglasiti, jest i činjenica da unatoč našim htijenjima i nastojanjima da se oštećenja trenutačno saniraju, postoji procedura koju moramo ispoštovati i odraditi prije započinjanja radova. Nakon što su po hitnom postupku, a na zahtjev projektanata, ondje već izvršene dodatne geodetske izmjere, kao i podvodno snimanje cijelog gata, naručili smo izvedbeni projekt sanacije cjelokupnog obalnog zida, kao i oštećenog područja.


To je učinjeno s namjerom što skorijeg započinjanja radova na sanaciji dijela Ribarskog gata – kaže Goran Lajnert, ne propuštajući nam prenijeti i da je krajnji rok za izradu i dostavu izvedbenog projekta 2. veljače. Radovi će se izvoditi po žurnom postupku, s ciljem da sanacija onog najugroženijeg dijela Ribarskog gata bude dovršena do 1. svibnja ove godine, ustvrdio je ravnatelj ŽLU Krk, napomenuvši i da se sve navedene aktivnosti redovito »komuniciraju« s predstavnicima Grada Krka.