Otvorenje 2064. godine

Ostavština za budućnost: U Pagu pohranili vremensku kapsulu punu uspomena

Vesna Karavanić

Centar za kulturu i informacije gotovo je godinu dana prikupljao razne materijale, dokumente, predmete, koji su pohranjeni u vremensku kapsulu, da bi novim pokoljenjima pokazali kako se živjelo u Pagu 2014.



PAG » U gradskom parku na Goliji u nazočnost gradonačelnika Paga Željka Maržića, djece iz Dječjeg vrtića »Paški mališani« i stanovnika Paga pohranjena je vremenska kapsula koja će se otvoriti nakon pedeset godina, točnije 2064. godine. Ovo je projekt Centra za kulturu i informacije Pag koji je gotovo godinu dana prikupljao razne materijale, dokumente, fotografije, predmete i slično koji su pohranjeni u vremensku kapsulu. Oni koji je otvore, steći će uvid u način života u Pagu 2014. godine.


   – Vremenska kapsula je vrlo zanimljiv projekt na kojem smo uživali raditi. Pohranjivati stvari i razmišljati o tome što će one nekom značiti za 50 godina je uistinu interesantno. Pažani će za 50 godina vidjeti fotografije ulica svoga grada u kojima će se zasigurno puno toga promijeniti. Pročitat će neka zanimljiva pisma, vidjeti što se radilo u gradskoj upravi i institucijama, osnovnoj i srednjoj školi, vrtiću, poslušati poneki nosač zvuka, pogledati račune i cijene u dućanima, pročitati podatke o načinu života u Pagu 2014. godine. Ima tu raznih uporabnih predmeta – od mobitela, dječjih igračaka, osobnih sitnica kao što su cipele jedne obitelji, ali i hrane i pića, rekla je Dijana Vuleta, ravnateljica Centra za kulturu.


   Gradonačelnik Željko Maržić rekao je da će se sadašnji mališani za 50 godina sjećati ovog trenutka kada se kapsula pohranila te je prvi bacio zemlju na nju. Potom je to učinila Dijana Vuleta, a zatim i ravnateljica vrtića Ljubica Fabijanić s dvije djevojčice.




   Kapsula je označena paškim kamenom na kojem je ugraviran natpis na hrvatskom i engleskom jeziku.