Koncert u katedrali

Osorske glazbene večeri: festival koji privlači inozemne turiste

Slađana Vignjević

Koncertu je prisustvovao i predsjednik Ivo Josipović koji je izjavio kako su Osorske glazbene večeri iznimno značajne, tim više jer njeguju hrvatsku kulturnu baštinu kroz izvođenje djela domaćih skladatelja



OSOR Dvosatnim nastupom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije u osorskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije otvorene su 39. Osorske glazbene večeri, festival klasične glazbe koji organizira Grad Mali Lošinj u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i ministarstvom kulture. 


  Koncertu je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je uoči početka izjavio kako su Osorske glazbene večeri iznimno značajne, tim više jer njeguju hrvatsku kulturnu baštinu kroz izvođenje djela domaćih skladatelja. 


Uime PGŽ-a događaju je prisustvovala zamjenica župana Marina Medarić, dok se uime Ministarstva kulture okupljenima obratio Berislav Šipuš, zamjenik ministrice Andree Zlatar Violić, koji je istaknuo kako je ova manifestacija svjetionik u zastupljenosti kulture na ovim područjima.




 Dotaknuo se i početaka temeljne koncepcije Osorskih glazbenih večeri, ističući pritom zasluge Daniela Marušića koji je 1976. godine osnovao festival hrvatskog glazbenog stvaralaštva, posebice za inozemne goste. 


  Gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli osvrnuo se na značenje festivala u odnosu na turizam i otok. 


  – Ovaj festival puno znači Malom Lošinju jer statistike pokazuju kako na koncerte dolazi 80 posto stranih gostiju i preostali dio domaćih gostiju. Samim time ovaj festival ima i veliki značaj izvan Hrvatske. Mali Lošinj uz Ministarstvo kulture ima visoki postotak u financiranju što je velika stvar za festival, naglasio je gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli te dodao kako vjeruje da gosti festivala mogu potvrditi da program Osorskih glazbenih večeri iz godine u godinu postaje sve kvalitetniji. 


U osorskoj katedrali koncert je pratilo gotovo 400 posjetitelja. Simfonijski orkestar nastupio je uz pratnju Monike Leskovar na violončelu pod dirigentskom palicom Ivana Repušića. Izveli su koncert za violončelo i orkestar Stjepana Šuleka i 8. simfoniju u G-duru Antonina Dvoraka. 


  Ovogodišnje izdanje Osorskih glazbenih večeri posvećeno je trojici skladatelja, Stjepanu Šuleku, Natku Devčiću i Ivi Mačeku, u povodu 100. godišnjice njihova rođenja. 


  Koncerti će se održavati u Osorskoj katedrali do kraja kolovoza, a izvodit će se djela hrvatskih skladatelja, čime su Osorske glazbene večeri svojevrsni promicatelji hrvatskog glazbenog stvaralaštva.


Večeras od 21 sat Aljoša Jurinić na klaviru i Ivan Mučić s trombonom izvodit će skladbe Franza Schuberta, Stjepana Šuleka, Ludwiga van Beethovena i Frederica Chopina.