Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. siječnja 2020.
Ljetna škola

Osam sretnika u Krku će svirati gitaru sa slavnim Miroslavom Tadićem

Foto Centar za kulturu Krk
Foto Centar za kulturu Krk
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2019. u 10:27 2019-07-13T10:27:11+02:00

Uvodno izdanje besplatne Tadićeve škole održat će se 19. srpnja u glazbenom studiju udruge Kreativni Krk. Prijaviti se može najkasnije do 17. srpnja. Prednost imaju iskusniji gitaristi

KRK - Svi zainteresirani gitaristi pozvani su ovih dana od predstavnika Centra za kulturu Grada Krka prijaviti svoje sudjelovanje u prvom, zapravo uvodnom izdanju Ljetne škole gitare Miroslava Tadića, a koja će se održati u petak, 19. srpnja.

Ovaj zanimljiv glazbeno-edukativni program, najavljuje Maja Parentić, ravnateljica spomenute kulturne ustanove, održat će se u glazbenom studiju udruge Kreativni Krk, smještenom na katu krčkog Trgovačkog centra, na adresi Šetalište sv. Bernardina 6, i to s početkom u 12 sati. Sudjelovanje u ovom višesatnom programu povjerenom spomenutom vrhunskom gitaristu te ujedno i čestom gostu krčkih, hrvatskih, ali i svjetskih pozornica besplatno je za sve odabrane polaznike!

Rezultat suradnje

Uvodno izdanje Ljetne škole gitare Miroslava Tadića početak je teorijsko-praktičnih radionica koje će se od sad pa nadalje, svake godine u ljetnim mjesecima, odnosno tijekom srpnja ili kolovoza, odvijati u gradu Krku pod vodstvom svjetski poznatog gitarskog virtuoza Miroslava Tadića, predstavila nam je Parentić. Napomenula je i da je riječ o programu koji je rezultat suradnje Centra za kulturu Grada Krka i Udruge Kreativni Krk u okviru programskog pravca »27 susjedstava«, a koji se već neko vrijeme razvija i u djelo provodi u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Za sudjelovanje na ovoj radionici potrebno je poznavanje sviranja gitare, napominju organizatori ovog zanimljivog projekta. Prijave se obavljaju putem e-mail adrese Centra za kulturu Grada Krka: kultura@gradkrk.net.

– No, budući da je ova besplatna radionica ograničena na svega osmero polaznika, važno je prijaviti se što prije, a najkasnije do 17. srpnja – ističe ravnateljica Centra za kulturu, dodavši i da svi zainteresirani potencijalni polaznici u svojoj prijavi, uz ime i prezime te kontakt podatke, obavezno moraju priložiti i svoju kratku biografiju, posebice u dijelu kojim će predstaviti svoja glazbena znanja i vještine, odnosno razinu svog poznavanja sviranja gitare. Prednost će, ovog puta, imati oni iskusniji gitaristi, napominju organizatori ovog događanja, ističući i da će odabrani kandidati 17. srpnja dobiti obavijest o svom izboru za sudjelovanje na samoj radionici.

Balkanska tradicija

Prvo izdanje Ljetne škole gitare Miroslava Tadića, nastavljaju predstavnici organizatora i domaćini ovog zanimljivog programa, bit će uglavnom teorijske prirode u smislu upoznavanja gitare iz različitih perspektiva, s naglaskom na balkansku glazbenu tradiciju uz sviračke demonstracije pojedinih teorijom obuhvaćenih sadržaja.
Nije naodmet spomenuti i da ovoj hvalevrijednoj i dobrodošloj besplatnoj edukaciji prethodi koncertni nastup Miroslava Tadića i američke violinistice Yvette Holzwarth koji će se u četvrtak, 18. srpnja, s početkom u 21.30 sati održati u krčkom Frankopanskom kaštelu. Koncertno predstavljanje Tadića i Holzwarth dio je programa 63. Ljetnih priredbi, a spomenuti će otočnoj publici ondje predstaviti program uspavanki za djecu i odrasle s Tadićevog albuma »Spavati, možda sanjati« objavljenog 2017. godine, jednako kao i obrade, skladbe te improvizacije bazirane na bogatoj riznici balkanskog folklora.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.