Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Vrijedan projekt

Opsežan zahvat na povijesnom objektu: Počela temeljita obnova malološinjske ribarnice

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 26. listopad 2017. u 12:08 2017-10-26T12:08:40+02:00

Troškovi projekta iznose 1,6 milijuna kuna bez PDV-a, od čega će 850.000 kuna platiti Ministarstvo regionalnih radova i EU fondova, a ostalo Grad Mali Lošinj

MALI LOŠINJ Ako sve bude u skladu s planovima, od kraja predstojeće zime, negdje oko 1. ožujka, stanovnici Malog Lošinja kupovat će ribu u obnovljenoj ribarnici. Ovoga tjedna su počeli radovi na objektu smještenom u samom centru grada nekoliko metara od mora, na Trgu Republike Hrvatske. Zgrada ribarnice je smještena u povijesnoj cjelini naselja Malog Lošinja, odnosno u takozvanoj »zoni A« povijesne graditeljske cjeline gradskog naselja, što je prostor pune zaštite.

Ona doista i izgleda impresivno, interijerom dominiraju stari kameni stolovi na kojima se izlažu plodovi mora. Još ako se zna da je i najpoznatiji hrvatski ribolovac Danijel Gospić Lošinjanin te da je tradicija ribarstva i konzumacije ribe na ovom otoku stara i velika, ribarnica je doista jedan od glavnih centara društvenog života.

Jedan od 43 projekta u Programu razvoja otoka

– Projekt ribarnice jedan je od 43 projekta kojima su u okviru Programa razvoja otoka u 2017. godini odobrena financijska sredstva, odnosno sufinanciranje Ministarstva koje je ove godine iznosilo ukupno, za sve projekte, 19 milijuna kuna. Cilj Programa za razvoj otoka je stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz poticanje razvoja otočnih specifičnosti, kaže gradonačelnica Kučić.

Revitalizacija

– Vjerujem da ćemo ovom investicijom dodatno revitalizirati staru gradsku jezgru i svim našim građanima i gostima dati dodatni poticaj za kupnju proizvoda naših lokalnih ribara i poljoprivrednika, kaže gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.
Kako ističu iz Grada, ribarnica je vizualno u dobrom građevinskom stanju, primjerice kada su u pitanju vanjska drvena stolarija, nosiva konstrukcija kamenih zidova te drveno krovište, no primjećeni su i nedostaci, zbog čega se krenulo u radove.

Manjkavosti su zamijećene u odvodnji s podnih površina odnosno materijalu koji pokriva pod, a koji je neravan, neadekvatnim sanitarijama i rasvjeti, elektroinstalacijama za napajanje rashladnih uređaja te odvodnji fekalnih voda i oborinske krovne vode koja se djelomično provodi i kroz unutrašnjost objekta.

Radovi koji će uslijediti uključuju sanaciju poda i zidova u prodajnom prostoru i pomoćnim prostorijama, izgradnju novog zida koji će odvajati prodajni prostor od pomoćnih prostorija, izgradnju pomoćnih prostorija i galerije, sanaciju krova, prema potrebi sanaciju i popravak stolarije, radove na struji, zaštiti od udara munje, vodovodu i odvodnji te na koncu nabavu nove opreme.

Četiri mjeseca

Troškovi projekta iznose 1,6 milijuna kuna bez PDV-a, od čega će 850.000 kuna platiti Ministarstvo regionalnih radova i EU fondova, a ostalo Grad Mali Lošinj.
Radovi su počeli 23. listopada i predviđeno je da će trajati četiri mjeseca. Izvođač radova je Projekt inženjering d.o.o. Dok radovi budu trajali, prodaja ribe, povrća i jaja obavljat će se privremeno na ljetnoj tržnici u ulici Braće Ivana i Stjepana Vidulića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.