Proračun

Općina Lopar se prvi put zadužuje, razlog je gradnja sportske dvorane

Slavica Bakić

Općina Lopar nikad u 12 godina koliko postoji nije koristila tu mogućnost za svoj razvoj i projekte. Zaduženje će biti realizirano, kaže načelnik Borić, nakon ugovoranja II. faze izgradnje



LOPAR Proračun Općine Lopar za 2018. godinu planiran je u iznosu od 25 milijuna kuna. Taj iznos znatno je veći od prošlogodišnjeg, ali i projekcije plana proračuna za 2019. i 2018. godinu. Između ostaloga, tako visok iznos proračuna rezultat je planiranog zaduživanja te potpora u iznosu od čak 9,5 milijuna kuna koje se očekuju iz državnog i županijskog proračuna. Zaduživanje je planirano i u 2019. godini, a ukupan iznos za koji se u dvije godine ova otočna općina planira zadužiti iznosi pet milijuna kuna.


Prva faza gotova


Kako ističe općinski načelnik Josip Borić, ovo je prvi put u proteklih dvanaest godina općine da se odlučuje na zaduživanje jer niti jednom do sada nije koristila tu mogućnost za svoj razvoj i projekte. Planirano zaduženje bit će realizirano, kaže načelnik Borić, nakon što se ugovori II. faza izgradnje sportske dvorane budući da će se tada znati konačni iznos ove investicije koja je započela 2016. godine.


– Druga faza sportske dvorane u Loparu obuhvaća uređenje dvorane u potpunosti s uređenjem dijela okoliša u skladu s projektnom dokumentacijom. Objekte poput sportske dvorane nije lako izgraditi bez suradnje sa županijom i državom putem ministarstva. Kako su proračuni doneseni, stvorili su se uvjeti da se udruživanjem sredstava zatvori u potpunosti financijska konstrukcija i raspiše natječaj. Zahvaljujem se i ovim putem Vladi Republike Hrvatske, posebno Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova europske unije i ministrici, kao i Primorsko goranskoj županiji i županu na pruženoj potpori do sada, kaže načelnik Lopara, dodajući da je plan završiti radove na izgradnji sportske dvorane sredinom 2019. godine.




– Do sada smo priveli kraju I. fazu koja je podrazumijevala izgradnju konstrukcija i postavljanje krova vrijednosti devet milijuna kuna s PDV-om. Tijekom ove godine provest ćemo postupak javne nabave i ugovoriti radove na II. fazi te završiti najveći dio radova jer se radi o obrtničkim radovima, fasadi, otvorima, parketu, strojarskim radovima i unutarnjem uređenju. Početkom sljedeće godine računamo na uređenje okoliša dvorane i opremanje, pojašnjava Borić u kojoj je fazi projekt izgradnje dvorane, koliko je do sada uloženo te kojom bi se dinamikom dalje trebao odvijati.



Poslovna zona »Sorinj« projekt je koji se razvija već punih desetak godina zbog brojnih teškoća prije svega imovinsko-pravnih, prostorno-planskih, a onda i infrastrukturnih.


– Do sada je u zoni svoje mjesto našla samo benzinska pumpa privatnog investitora s otoka koja je bila sadržaj koji nam je bio potreban najviše radi naših građana i turista. Formirano je nekoliko platoa na kojima se može graditi zgrade ili su prostori namijenjeni poduzetnicima i njihovim idejama. Za sada je iskazan interes za izgradnjom jedne zgrade koja bi služila kao prostor za distribuciju ili skladište. Komunalno društvo u vlasništvu općine otkupilo je parcela za izgradnju zgrade (hale)u koju bi se preselilo komunalna društva Lopar Vrutak d.o.o. i Loparko d.o.o., kaže načelnik Borić, navodeći da je do sada na području Sorinja izgrađena komunalna infrastruktura, točnije vodoopskrba i odvodnja, a predstoji izgradnja ceste kroz zonu koja ujedno vodi i do odlagališta otpada kao i elektrifikacija zone.


– U ovoj godini planiramo završetak ceste kroz zonu i početak izgradnje zgrade, odnosno hale, za komunalna društva, navodi Josip Borić.



Ceste i groblje


Osim ugovaranja novih poslova za izgradnju sportske dvorane, na visinu ovogodišnje loparskog proračuna utjecale su i druge investicije koje ova općina ima u planu za 2018. godinu. – Planiramo u toku 2018. godine završiti projekte ceste u poduzetničkoj zoni Sorinj, dijela nerazvrstanih cesta, te uređenje grobnog polja, navodi načelnik Borić.