Posjetitelji očarani

Ono što svaki gost priželjkuje: Rapski “Kantuni” oduševili ugođajem

Ante Matijević

Manifestacija Kantuni oživjela jedinstvene lokalitete staroga grada / sabunio   A. MATIJEVIĆ

Manifestacija Kantuni oživjela jedinstvene lokalitete staroga grada / sabunio A. MATIJEVIĆ

Posjetitelji su uz glazbu, zalogaj i čašu vina mogli uživati u jedinstvenim ugođajima svakog pojedinog kutka starogradske jezgre, npr. Kantuna svjetla u parku Dorka, Kantuna susreta na Pjaceti, Kantuna doživljaja kod crkve sv. Ivana, Skrivenog ili Kantuna uspomena s najljepšim pogledom na grad



Nova i jedinstvena kulturno-turistička manifestacija na otoku Rabu pod nazivom »Kantuni« uspješno je zatvorila vrata svojega drugog izdanja. Od 15. do 18. lipnja starogradska jezgra Raba oživjela je u svom punom turističkom i najreprezentativnijem izdanju u kojem su uživali ne samo turisti, već i Rabljani. U simpatično osmišljenim kutcima grada znatiželjnici su mogli uživati u posebno uređenim prostorima i jedinstvenim ugođajima svakog pojedinog kantuna. Primjerice, mogli su uživati u Kantunima svjetla u parku Dorka, Kantunu susreta na Pjaceti, Kantunu doživljaja kod crkve sv. Ivana, u Skrivenom kantunu Mahačeve vile i Kantunu uspomena s najljepšim pogledom na grad Rab. Pored vrhunskih izvođača i osmišljenih ambijenata, nudili su se slasni zalogaji i osvježavajući gutljaji. Rapski kantuni postali su mjesto uživanja i odmora mladih i starih, a nije lako bilo pronaći ni slobodnu klupicu ni stolac.


– Večeras se nalazimo u neponovljivom i jedinstvenom ambijentu, ne samo na otoku, regiji i Hrvatskoj, već i u Europi i svijetu – rekao je gradonačelnik Raba Nikola Grgurić na svečanom otvaranju manifestacije na mjestu ruševina crkve sv. Ivana. – U gradu postoji višetisućljetna kultura s kojom se pred svijetom i velikim turističkim tržištem možemo s pravom podičiti. Uvjeren sam da će ovaj naš kulturni i turistički proizvod biti zalog da se za otok i grad Rab čuje još više i da postane poželjna turistička destinacija i sredina za život – zaključio je.



– Želimo ući u dušu posjetitelja i u ono što potajno priželjkuju – uživati na otvorenom, uz čašicu vina i dobru muziku. To smo im ostvarili, to su kantuni – rekao je Vedran Galić iz G.A.D. produkcije, fasciniran nevjerojatnom količinom pozitivnih komentara s kojima su posjetitelji prilazili. Prisjetio se i komentara para arhitekata iz Australije, rodom s Raba, koji su proputovali cijeli svijet. Kažu da ne mogu vjerovati da se to događa na Rabu i da su nešto tako vidjeli samo u časopisima. Takvi komentari znak su najveće pohvale, ali i odgovornosti jer je tanka granica između kiča i estetike, rekao je Galić.





Termin pun pogodak


O zadovoljstvu i oduševljenju posjetitelja svjedočili su njihovi utisci i komentari u knjigama dojmova postavljenima na svakom od Kantuna. A jednako tako uživali su i izvođači izvodeći svoj glazbeni repertoar u pomno osmišljenim ambijentima.


– Još smo prepuni emocija i dojmova – rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Raba Ivana Matušan, dodavši da je najveća nagrada kada ljudi sami od sebe prilaze i progovaraju o svojim utiscima koji su izvrsni. Također je napomenula da je termin održavanja Kantuna tijekom produženog vikenda bio pun pogodak, kao i činjenica da je ih je i vrijeme poslužilo, budući da se radi o manifestaciji na otvorenom. Ono što ističu svi, istaknula je i direktorica – da je najveća vrijednost ovog događaja što je on kulturnog karaktera, a kultura je kod nas je starija od 2.000 godina.


Jednako oduševljena Kantunima bila je i direktorica TZ-a Kvarnera Irena Perišić Živadinov, a o ideji i zahtjevnoj organizaciji nešto više je rekao Vedran Galić, ispred G.A.D. produkcije.


Zahtjevna organizacija


– Organizacija je bila izrazito zahtjevna, od nemogućnosti pristupa automobilom lokacijama, do dizajna, marketinga, PR-a, ideja, glazbenog programa i štošta još. Mjesece rada utrošili smo na detalje koji čine cjelokupni i zaokruženi doživljaj, misleći o tome hoće li biti kiše ili neće, puno ili malo posjetitelja i što u tome trenutku napraviti. Vrijeme u konačnici može sve popraviti ili pokvariti, a upravo je to najljepši i najružniji dio projekata na otvorenom, kad ovisiš o jednom oblaku – zaključuje Galić, dodajući da se ovdje radi o četiri projekta u jednom, odnosno četiri lokacije koje žive zasebno sa svojim jedinstvenim uređenjem i atmosferom.


Ivanu Matušan posebno se dojmio prvi dan, odnosno otvorenje Kantuna uz izrazito emotivnu večer francuske šansone. Kada daješ maksimum u projekt i kada ga napokon prezentiraš, obuzme te osjećaš ponosa – rekla je za kraj Matušan, a Galić je iskreno dodao: Volio bih biti dio publike, doći na gotovo i uživati u večeri.